Dementa vasculara - cauze, simptome si diagnostic

Paraschiv Teodora

Dintre afectiunile psihiatrice, dementa este una din cele mai dramatice atat pentru pacient cat si pentru persoanele din jur deoarece afecteaza in primul rand memoria.

Aceasta boala apare in general la persoanele in varsta, fiind mai des intalnita la batrani. 20% din persoanele de peste 80 de ani sufera de dementa severa, 50-60% de demente tip Alzheimer si 15-20% au demente de tip vascular. Barbatii sunt mai des afectati de aceasta patologie decat femeile.

Cauzele dementei vasculare

Aceasta afectiune psihica poate fi datorata mai multor cauze: drogurile, medicamentele, bolile cerbrovasculare si dementa Alhzeimer sunt factori raspunzatori pentru dementa vasculara.

Trebuie sa te feresti de factorii de risc ce predispun la dementa vasulara:

- fumatul

- obezitatea

- diabetul zaharat

- colesterolul crescut

- tensiunea arteriala crescuta

- ateroscleroza vaselor carotidiene

Acest lucru il poti face doar printr-un regim de viata echilibrat, cu o dieta saraca in grasimi si dulciuri, dar bogata in antioxidanti.

Simptomele dementei vasculare

Persoanele cu dementa vasculara au deficite de cunoastere. Deteriorarea memoriei este un simptom precoce si absolut necesar in diagnosticul de dementa.

Persoanele cu dementa vasculara au deteriorata capacitatea de a invata lucruri noi sau uita lucrurile deja invatate. Adesea ei pierd obiecte pe care uita unde le pun, uita mancarea pe foc sau se ratacesc.

In stadiile avansate de dementa, deteriorarea memoriei este atat de severa incat persoanele isi uita profesia, studiile, data nasterii, membrii familiei si chiar numele.

In aceasta boala psihica alt simptom este afazia (deteriorarea functiei limbajului). Vor fi afectate atat limbajul scris cat si cel vorbit. In stadiile avansate, persoana cu dementa poate fi chiar muta.

Persoanele cu dementa ajung in incapacitatea de a efectua miscari coordonate si nu pot intelege rostul obiectelor (nu se pot pieptana, imbraca, manca).

Dementa vasculara este adesea asociata cu alte boli cerebrovasculare. Semnele unei boli neurologice de cauza vasculara ar putea fi: semnul Babinski, paralizia pseudobulbara, tulburari de mers, exagerarea reflexelor osteotendinoase ori lipsa de forta musculara intr-o extremitate.

Delirul poate fi suprapus sau asociat cu o dementa vasculara.

dementa

Diagnosticul de dementa vasculara

Tomografia computerizata si imagistica prin rezonanta magnetica pun diagnosticul unei afectari vasculare la nivelul scoartei cerebrale. Totusi aceste doua investigatii nu pot detecta intotdeauna leziunile in dementa vasculara.

Electroencefalograma poate avea o contributie in diagnosticarea acestei afectiuni psihiatrice.

Diagnosticul final de dementa vasculara se poate pune doar dupa o discutie amanuntita cu pacientul si rudele acestuia si dupa aflarea bolilor asociate sau avute in antecedente.

Tratamentul dementei vasculare

Trebuie sa afli ca dementa vasculara este o boala care nu se trateaza. Singurul lucru pe care il poate face medicul este sa incerce sa opreasca evolutia bolii sau sa o previna.

Prevenirea dementei vasculare se face prin tratament cu antiagregante, statine si antihipertensive impotriva accidentelor vasculare cerebrale.

Tratamentul pentru stoparea evolutiei dementei vasculare vizeaza interventia psiho-terapeutica si stimularea memoriei. Este bine sa stii ca persoanele cu dementa au nevoie de mult suport din partea familiei.

Articolul urmator Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (40)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.