Cate calorii are un mar in functie de sortiment

Cate calorii are un mar in functie de sortiment

Redactor Alexa Galgau

Stii expresia "un mar pe zi tine doctorul la distanta"? Este cat se poate de adevarata, deoarece acest fruct reprezinta o adevarata comoara pentru organism, fiind bogat in fibre, vitamine si o multime de antioxidanti. In acelasi timp, reprezinta gustarea ideala, deoarece te satura repede, iar costul nu este deloc unul ridicat, avand in vedere numarul mic de calorii pe care il are acest fruct. Desi este greu de crezut ca un mar ti-ar putea strica dieta, te invitam totusi sa afli, pentru linistea ta sufleteasca, cate calorii are un mar un functie de sortiment!

Cate calorii are un mar

Indiferent de sortimentul de mar despre care vorbim, un lucru este cert: aportul caloric este unul foarte mic, in vreme ce beneficiile sunt imense. Numarul de calorii dintr-un mar variaza in functie de continutul de zahar al acestuia, dar si de continutul de proteine. Avand in vedere ca acest fruct este printre cele mai populare din lume, iata ce valori nutritionale au cele mai raspandite sortimente de mar (unul singur are cam 200 de grame):

Marul golden: 57 calorii/100 grame, 86% apa, 0.3 grame proteine, 13.6 grame carbohidrati, din care 10 grame zaharuri si 2.4 grame fibre. 

Marul rosu: 59 calorii/100 grame, 85% apa, 0.3 grame proteine, 14.1 grame carbohidrati, din care 10.5 grame zaharuri si 2.3 grame fibre. 

Marul acru, verde: 58 calorii/100 grame, 85% apa, 0.4 grame proteine, 13.6 grame carbohidrati, din care 9.6 grame zaharuri si 2.8 gram2 fibre. 

Marul Gala:  57 calorii/100 grame, 86% apa, 0.3 grame proteine, 13.7 grame carbohidrati, din care 10.4 grame zaharuri si 2.3 grame fibre.

Marul Fuji: 63 calorii/100 grame, 84% apa, 0.2 grame proteine, 15.2 grame carbohidrati, din care 11.7 grame zaharuri si 2.1 grame fibre. 

Beneficiile consumului de mere

Desi marul are un continut ridicat de zaharuri, el are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca iti influenteaza pozitiv glicemia dupa ce il consumi. Atunci cand tii o dieta, acest indice este foarte important, de multe ori chiar mai mult decat numarul de calorii dintr-un produs. Iata de ce: daca mananci un desert nesanatos cu acelasi numar de calorii ca un mar, pe moment te simti satisfacuta, pentru ca iti creste glicemia. Efectul, insa, este de scurta durata. La scurt timp organismul ramane fara combustibil, iar tie ti se face foame. De aceea, ar fi ideal sa inlocuiesti o gustare nesanatoasa cu un mar.

Merele sunt fructe bogate in fibre, unul singur continand circa 4-5 grame. Aceasta inseamna 17% din doza zilnica recomandata pentru un adult. Fibrele din mere sunt atat solubile, cat si insolubile. Primele aduc numeroase beneficii organismului, deoarece ajuta bacteriile sanatoase din intestin. De asemenea, fibrele sunt acelea care ofera senzatia de satietate, ceea ce te ajuta sa slabesti fara a te infometa. 

Atunci cand mananci mere, introduci in organism substante cunoscute sub numele de "fitonutrienti". Printre acestea, amintim de :

- quercitina, cu un efect antiinflamator, antiviral si anticancerigen, care te ajuta sa te mentii tanara;

- catechina, un antioxidant natural care se gaseste in cantitati considerabile si in ceaiul verde si contribuie la sanatatea creierului;

- acidul clorogenic, care scade glicemia si contribuie la pierderea in greutate. 

Nu in ultimul rand, pentru ca bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial, este bine sa stii ca merele te protejeaza si impotriva acestora. Se pare ca aceste fructe scad considerabil nivelul colesterolului rau, insa doar atunci cand sunt consumate cu regularitate. Degeaba mananci un mar pe saptamana, pentru ca rezultatele nu se vor vedea. Un studiu din Finlanda intareste aceasta idee imbucuratoare: se pare ca prin consumul zilnic a cel putin un mar, exista un risc mai scazut cu 43% in cazul femeilor si cu 19% in cazul barbatilor de a face boli de inima. 

Dupa ce ai citit atatea lucruri pozitive despre mere, probabil te intrebi si daca nu cumva exista macar un aspect negativ al consumului acestor fructe. Ei bine, in cazul celor care sufera de boala colonului iritabil, merele pot agrava simptomele. Si poate ca nu mai este nevoie sa o spunem, insa daca adaugi mere in prajituri si placinte nu inseamna ca iti faci un mare bine. Pentru a putea beneficia de pe urma lor, trebuie sa le mananci ca atare!

Asadar, acum stii cat de putine calorii are un mar si daca iei in calcul toate efectele pozitive ale acestui fruct asupra organismului, cu siguranta te vei decide sa mananci macar unul pe zi!

Descopera si cativa carbohidrati buni pe care sa ii incluzi in dieta!

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
De cate ori te vei casatori?
Incepe quiz
De cate ori te vei casatori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (346 vizite)