Lapte de ovăz: beneficii și mod de preparare

Lapte de ovăz: beneficii și mod de preparare

Dana Ungureanu

Beneficiile pe care le are consumul de lapte asupra organismului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, iar acest aliment sănătos poate fi integrat cu ușurință în dieta zilnică, deoarece poate fi consumat ca atare sau poate fi adăugat în diferite rețete, de la dulciuri preparate în casă până la diferite preparate culinare. Cu toate acestea, băutura de origine animală a început să fie înlocuită cu cea obținută din plante sau semințe, iar printre tipurile preferate de tot mai mulți oameni se numără laptele de ovăz.

În funcție de preferințele alimentare pe care le ai, cât și în funcție de buget, poți să adaugi în dieta zilnică lapte de ovăz, lapte de migdale, lapte de soia sau multe alte tipuri la fel de sănătoase, toate fiind o alternativă foarte bună la tradiționalul lapte de vacă.

Multe persoane preferă laptele de migdale, însă acesta este mai costisitor, dacă este cumpărat din comerț. Aceleași beneficii le are însă laptele obținut din ovăz fiert. Mai mult decât atât, în cazul în care vrei să prepari în casă lapte de migdale, află că acest proces este destul de lung și necesită timp, motiv pentru care, chiar dacă ar fi mai puțin costisitor, nu este o opțiune care să te avantajeze pe termen lung.

În schimb, băutura obținută din ovăz fiert nu necesită mult timp pentru preparare. Mai exact, ai nevoie de doar cinci minute! În plus, acest lapte este foarte delicios, are un gust foarte plăcut și o textură cremoasă.

Laptele de ovăz poate înlocui cu succes tradiționalul lapte de vacă și chiar este recomandat în curele de detoxificare. Este un aliment care aduce foarte multe beneficii, printre care se numără scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, reglarea glicemiei și îmbunătățirea calității somnului.

Fiind un aliment sățios, acest lapte te poate ajuta să slăbești. Este recomandat și în cazul în care ai o poftă necontrolată de a consuma dulciuri, iar în acest caz este suficient doar să bei un pahar pe zi.  

sticla cu lapte de ovaz si fursecuri din ovaz

Ce beneficii are laptele de ovăz

Probabil că până acum asociai ovăzul cu acei fulgi de cereale care se pot adauga în diferite alimente servite, de regulă, la micul dejun, însă ovăzul are foarte multe întrebuințări, iar laptele obținut din fierberea fulgilor are foarte multe beneficii asupra sănătății întregului organism.

Ovăzul are un conținut mai mare de fibre decât orice altă cereală, motiv pentru care este recomandat de medicii nutriționiști. Indiferent cum alegi să consumi acest aliment, acesta va ajuta, în primul rând, la o bună funcționare a sistemului digestiv, deoarece stimulează eliminarea toxinelor.

De regulă, este recomandat ca băutura obținută din ovăz să fie consumată dimineața, înainte de micul dejun, pe stomacul gol. Nu există o regulă strictă legată de consum, poți să bei un pahar și înainte de prânz, și încă unul seara, înainte de cină.

În funcție de stilul de viață pe care îl ai, cât și în funcție de regimul alimentar, poți consuma această băutură ocazional sau chiar mai des, dacă aloci o perioadă mai lungă pentru detoxificarea organismului.

Principalele beneficii ale acestei băuturi sunt:

  • ajută la stabilizarea glicemiei și oferă senzația de sațietate pe termen lung;
  • ajută la reducerea nivelului de colesterol din organism și curăță arterele;
  • este un aliat foarte bun pentru a preveni apariția cancerului, în special a celui de colon, grație abilității sale de a elimina toxinele din intestine;
  • ajută la reducerea tensiunii arteriale;
  • previne constipația;
  • este recomandată în curele de slăbire, deoarece ajută la pierderea în greutate;
  • îmbunătățește performanța fizică, motiv pentru care laptele de ovăz este recomandat în special persoanelor care practică diferite sporturi;
  • este un remediu eficient împotriva insomniei.

Nu toată lumea tolerează această cereală miraculoasă. Dacă nu sunt adăugate alte arome, cu siguranță băutura din aceste cereale va avea un gust puternic de ovăz. Câteva lingurițe de extract de vanilie ar trebui să fie suficiente pentru a îmbunătăți considerabil gustul laptelui. De asemenea, poate fi adăugat și îndulcitor în această băutură. Și scorțișoara poate îmbunătăți gustul laptelui de ovăz, însă este recomandată o cantitate moderată.

Cum te ajută să slăbești băutura obținută din ovăz fiert

Așa cum am menționat anterior, laptele de ovăz este recomandat în curele de detoxificare și ajută la scăderea în greutate, motiv pentru care este un aliat foarte bun pentru persoanele care își doresc să aibă o siluetă suplă.

Băutura miraculoasă are un conținut bogat de fibre, un număr foarte mic de calorii și o cantitate redusă de grăsime și zahăr, ceea ce înseamnă că este o alternativă foarte bună la dulciuri.

Înfometarea este cu siguranță cea mai mare greșeală pe care o poți face în momentul în care vrei să scapi de kilogramele nedorite și îți poate pune sănătatea în pericol. Astfel, grație faptului că este foarte sănătos, laptele obținut din ovăz fiert este mai mult decât recomandat în orice dietă.

Consumat în mod regulat, acest lapte te va ajuta să îți potolești senzația de foame și, în același timp, să reduci consumul de alimente.

În cazul în care nu îți place gustul laptelui, află că poți să îl combini cu alte alimente care îi dau o aromă mai bună, făcându-l astfel mai ușor de consumat.

Indiferent ce regim alimentar ai, dacă vrei să slăbești, este bine să renunți la toate acele alimente care nu sunt sănătoase și care nu au niciun beneficiu pentru organism.

Totodată, pentru rezultate mai bune, îți recomandăm să apelezi la sfaturile unui medic nutriționist, astfel încât să urmezi cel mai bun plan de dietă, adaptat nevoilor pe care le are organismul tău.

mod de preparare lapte de ovaz

Cum prepari laptele de ovăz

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de ovăz
  • 700 ml apă
  • opțional: 2 lingurițe de extract de vanilie și câteva smochine confiate sau îndulcitor lichid

Mod de preparare:

  1. Fierbe 700 ml de apă în care adaugi ovăzul. După ce acesta începe să fiarbă, adaugă extractul de vanilie și smochinele și toarnă toate ingredientele într-un blender. Amestecă până obții un lichid fin.
  2. Dacă vrei că laptele să fie curat, poți să folosești o pânză pentru a-l strecura. Odată ce nu mai curge lapte, poți să arunci pasta de ovăz, apoi lasă băutură în frigider până când se răcește.
  3. Este recomandat ca laptele să stea la frigider timp de două sau trei zile. Înainte să îl consumi, agită-l foarte bine.

Important

  • Nu este recomandat ca acest lapte să fie fiert sau încălzit înainte de consum.
  • Dacă ai un blender cu viteză foarte mare, atunci nu mai este necesar să strecori pasta de ovăz printr-o pânză.
  • Dacă vrei să folosești îndulcitor lichid, este recomandat ca acest ingredient să fie adăugat la final, după ce ai preparat fulgii de ovăz în blender. 

Surse foto: iStock.com; unsplash.com

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (352 vizite)