Totul despre pastarnac: Beneficii si proprietati

Cuprins
- Radacina de pastarnac - caracteristici, continut caloric si nutrienti
- Beneficiile consumului de pastarnac
- Atentie la alergia pe care ti-o pot provoca frunzele de pastarnac!
Are un gust dulceag, este aromat si o folosesti in ciorbe. Iti suna cunoscut? Ei bine, da, este vorba despre radacina de pastarnac. Aceasta leguma, pe langa gustul deosebit, are o multime de beneficii pentru cei care o consuma regulat, asa ca ar trebui introdusa in meniul tau zilnic. Nu te-am convins inca? Descopera, in continuare. care sunt argumentele pro ce ne sustin afirmatia!
Radacina de pastarnac - caracteristici, continut caloric si nutrienti
Pastarnacul (Pastinaca sativa) pe care tu il consumi este, de fapt, o radacina a unei plante bianuale. Ea este fusiforma, are o culoare alb-galbuie si este suculenta. Frunzele, care se gasesc la suprafata pamantului, au un aspect lucios pe fata, sunt acoperite cu perisori pe dos si sunt de dimensiuni considerabile.
Aceasta radacina-minune contine o multime de substante benefice pentru organismul uman: vitamina A, complexul de B-uri, vitamina C, vitamina K, fosfor, calciu, potasiu. De asemenea, daca vei adauga pastarnac in mancare sau daca il vei consuma sub forma de salata, vei beneficia de o cantitate considerabila de fibre.
In ceea ce priveste caloriile pe care le contine aceasta leguma, trebuie sa stii ca 100 de grame de pastarnac au numai 50 de calorii. Asadar, daca te temi ca te vei ingrasa din cauza lui, este momentul sa treci peste aceasta preconceptie.
Beneficiile consumului de pastarnac
Suferi de hipertensiune sau ai caderi de calciu si te temi ca, odata cu instalarea menopauzei, vei fi afectata de osteoporoza? Radacina de pastarnac este solutia pentru aceste probleme! Potasiul continut de ea iti va regla tensiunea, in timp ce calciul te va feri de afectiunile oaselor.
Un alt motiv pentru care ar trebui sa consumi pastarnac este reprezentat de continutul de vitamina K pe care acesta il are. Ea joaca un rol important in regenerarea celulelor din organism.
Vitaminele C si B9 te feresc de anemie. In plus, cea de-a doua este deosebit de importanta pentru femeile insarcinate, avand o functie decisiva in dezvoltarea normala a fatului.
Nu in ultimul rand, faptul ca este diuretic reprezinta un aspect pe care ar trebui sa il iei in considerare cand te gandesti la mentinerea siluetei. Consumata regulat, radacina de pastarnac te poate scapa de toxine, de celulita si chiar si de kilogramele in plus.
Atentie la alergia pe care ti-o pot provoca frunzele de pastarnac!
Daca radacina plantei Pastinaca sativa are o multime de beneficii pentru organism, nu putem spune acelasi lucru si despre frunzele ei. Acestea din urma iti pot cauza o alergie severa in momentul in care intra in contact cu pielea. Reactia, cunoscuta sub denumirea de fitofotodermatita, se manifesta prin aparitia unor vezicule, care, sub actiunea razelor UV, se pot raspandi pe toata suprafata epidermei care a intrat in contact cu planta. Aceste vezicule sunt insotite de prurit sau chiar de durere si odata ce trec, lasa urme de culoare mai inchisa, care dispar in totalitate dupa cateva luni.
Daca ti se intampla si tie sa te confrunti cu o fitofotodermatita, trebuie sa consulti un medic specialist, pentru ca el sa iti prescrie tratamentul potrivit. De cele mai multe ori, sunt recomandate unguente cu un anume procentaj de corticosteroizi. Pe perioada tratamentului, este bine sa eviti consumul de sare, pentru ca substantele din unguent sunt absorbite in organism prin piele si pot cauza aparitia unor edeme, din cauza retentiei de apa.
Beneficiile radacinii de pastarnac sunt numeroase, asa ca data viitoare cand te duci la cumparaturi, pune aceasta leguma pe primul loc in lista ta.
