Humusul – Secrete pentru o gustare delicioasă şi sănătoasă

Humusul – Secrete pentru o gustare delicioasă şi sănătoasă

Redactor Divahair.ro

Humusul este un preparat care a devenit din ce în ce mai popular la noi și se găsește pe rafturile tuturor magazinelor alimentare. Dar cât de potrivit este pentru sănătate? Preparat pe bază de năut, cu usturoi, suc de lămâie, ulei de măsline şi pastă de susan (tahini), humusul este bogat în nutrienţi esenţiali, compuşi antioxidanţi şi antiinflamatori. Humusul preparat în maniera tradițională conține multe calorii, respectiv între 280 şi 300 la 100 de grame, echivalentul unui cheeseburger dintr-un local fast-food. Din fericire, humusul are numeroase beneficii nutriționale care compensează conținutul caloric ridicat.

Chiar şi când se optează pentru retete humus dulci, aceste deserturi sunt mai sănătoase decât o prăjitură sau o înghețată. Detalii aici!

humus

Năutul este o leguminoasă bogată în proteine vegetale, care, spre deosebire de cele animale, nu cresc tensiunea arterială și reduc nivelul de colesterol rău. În plus, conţine fibre alimentare, acid folic, magneziu, potasiu, fier, vitaminele A, E și C. Potrivit unui studiu citat de publicaţia Health, persoanele care consumă în mod regulat năut și humus au un indice de masă corporală mai mic și o dimensiune a taliei inferioară comparativ cu cei care nu mănâncă acest produs alimentar și, totodată, prezintă cu 53% mai puține riscuri de a suferi de obezitate.

Consumul de năut este benefic și pentru sănătatea sistemului intestinal și este util în prevenirea maladiilor cardiace, a diabetului de tipul 2 și anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, pasta de susan conține grăsimi și vitamina E, benefică pentru piele, în timp ce usturoiul este cunoscut ca sursă de minerale și compuși antioxidanți şi antibacterieni, fiind prietenul inimii și al sistemului intestinal. Chimionul cu care se condimentează de obicei humusul favorizează digestia, sucul de lămâie vine cu vitamina C, iar uleiul de măsline contribuie cu acizi grași Omega 9 și 6, care previn maladiile cardiovasculare și reglează nivelul de colesterol.

Dacă alegi o versiune din magazin, trebuie să verifici cu atenţie eticheta. Alege un produs cu ulei de măsline, fără conservanţi, fără sorbat de potasiu, benzoat de sodiu sau orice alt ingredient pe care nu îl cunoşti.

Dacă alegi să consumi humusul ca aperitiv sau gustare, asociază-l cu legume proaspete, nu cu pâine sau chipsuri. Humusul poate fi folosit şi în loc de vinegretă sau ca înlocuitor pentru maioneză şi ca agent de îngroşare a sosurilor, supelor şi piureurilor de legume. Dacă ai o personalitate mai îndrăzneaţă, poţi prepara o îngheţată pe bază de humus, biscuiţi sau spumă de ciocolată.

Rețetă delicioasă de humus – aperitiv

Ingrediente:

  • o cană de năut uscat
  • o linguriţă de bicarbonat de sodiu
  • șase căni de apă
  • trei sferturi de cană de pastă de susan
  • patru linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • patru căţei de usturoi, şase linguri de apă foarte rece
  • sare după gust
  • puţin ulei de măsline.

Năutul se lasă la înmuiat peste noapte, într-o cantitate dublă de apă rece. A doua zi se scurge de lichid şi se pune la fiert împreună cu cele şase căni de apă şi bicarbonatul de sodiu. Se fierbe între 20 şi 40 de minute, în funcţie de prospeţimea acestuia, timp în care se înlătură spuma formată şi eventualele coji care ies la suprafaţă. Boabele de năut ar trebui să se sfărâme între degete, dar să nu devină prea moi. Se scurge năutul de apă şi se mixează într-un robot până devine pastă. Pentru un aperitiv mai fin, se recomandă înlăturarea cojilor boabelor de năut, dar acest lucru nu este obligatoriu. După ce s-a transformat în pastă, se adaugă tahini, sucul de lămâie, usturoiul şi sarea. La final, se picură apă rece în timp ce pasta este mixată pentru alte aproximativ cinci minute. Se transferă humusul într-un bol şi se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute, acoperit cu folie alimentară. La servire se poate picura deasupra aperitivului puţin ulei de măsline. După gust, se poate servi presărat cu boia de ardei iute sau chimen măcinat.

Rețeta și mai delicioasă de humus – desert cu avocado şi ciocolată

Combinaţia de ciocolată şi avocado este destul de cunoscută şi este delicioasă. De altfel, nimeni nu îşi va da seama că ai preparat acest desert din humus şi avocado.

Ingrediente:

  • o conservă de năut fiert (dacă nu ai timp să fierbi boabele ca mai sus)
  • două bucăţi de avocado copt
  • trei linguri de seminţe de susan măcinate
  • 175 de grame de curmale
  • patru linguri de cacao
  • o linguriţă de extract de vanilie
  • trei linguri de smântână de cocos
  • 180 de mililitri de apă.

Toate ingredientele se pun într-un robot de bucătărie şi se mixează două minute. Dacă desertul are o consistenţă prea groasă, poţi să adaugi puţină apă. Se serveşte în boluri, decorat cu fructe proaspete. Poate rezista maximum trei zile la frigider.

 

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce gustare nocturnă îți descrie cel mai bine personalitatea?
Incepe quiz
Ce gustare nocturnă îți descrie cel mai bine personalitatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (360 vizite)