Lucruri socante care duc la cresterea poftei de mancare

Lucruri socante care duc la cresterea poftei de mancare

Redactor Alexa Galgau

Nu ti se intampla ca, in mod aparent total aleatoriu, apetitul tau sa creasca brusc? Aceasta este una dintre problemele cu care cele mai multe dintre noi ne confruntam, iar atunci cand incercam sa tinem o dieta, aceasta pofta naravasa de mancare ne da complet planurile peste cap. Sigur te-ai intrebat de ce ai zile in care pur si simplu ai putea manca cat doua persone si tot nu ar fi de ajuns.

Descopera, mai departe, cinci factori care contribuie la cresterea poftei de mancare, care nu ti-ar fi trecut prin cap nicicand!

Cresterea poftei de mancare: 5 factori bizari care iti induc foame

Aerul conditionat

Probabil aceasta este cea mai uimitor motiv pentru apetitul tau inexplicabil, dar este perfect adevarat. Atunci cand afara este cald, pofta noastra de mancare scade considerabil, iar atunci cand este frig, ni se face foame. Aceasta se intampla pentru ca organismul tau incearca sa te incalzeasca si creste rata metabolica, ceea ce iti da senzatia de caldura. In acealasi timp, insa, primesti semnale de la creier care iti spun ca trebuie sa mananci pentru a scapa de frig. Atunci cand se instaleaza sezonul cald si aerul conditionat de la birou este vesnic pornit, de obicei pe temperaturi foarte joase, iti poti explica cresterea poftei de mancare. Cat esti acasa, incearca sa folosesti mai putin acest aparat, pentru ca diferentele mari de temperatura iti pun in pericol si sistemul respirator. 

Medicamentele

Exista o serie de medicamente care iti cresc apetitul, printre acestea numarandu-se si antidepresivele. Exista mai multe teorii care incearca sa explice acest efect, una dintre ele fiind referitoare la cresterea nivelului de serotonina din creier, o substanta chimica care induce fericire, dar si foame, din pacate. In mod surprinzator, medicamentele cele mai uzuale pentru alergii alimentare, antihistaminicele, au la randul lor acest efect secundar bizar. Asadar, daca urmezi astfel de tratamente sau altele, citeste prospectul sau discuta cu medicul pentru a te lamuri daca pastilele sunt de vina pentru pofta de mancare incontrolabila care iti da dieta peste cap. 

Exercitiile fizice

Toata ziua auzi ca trebuie sa faci sport pentru a slabi sanatos si este perfect adevarat, insa sportul are si un revers al medaliei. Cum de exista persoane care fac sport destul si totusi ajung sa puna cateva kilograme pe ele in loc sa le dea jos? Explicatia este foarte simpla: cu cat arzi mai multe calorii, cu atat iti va fi mai foame si te vei alege cu ceea ce in popor se numeste "o foame de lup". Solutia nu este sa renunti la exercitii fizica (ce vis frumos!), ci sa fii atenta la ce si cat mananci dupa rutina de sport si sa continui sa faci miscare in fiecare zi, pentru ca organismul tau se va obisnui cu acest nou stil de viata si nu vei mai avea o pofta de mancare asa mare dupa cateva saptamani.

Afla de aici ce sa mananci inainte si dupa sala!

Bauturile carbogazoase dietetice

Cand iti cumperi bauturi carbogazoase dietetice, faci deja un efort pentru a slabi si a renunta la toate zaharurile absolut nocive pentru organism, iar acest efort este de admirat. Totusi, trebuie sa iti dam o veste proasta: aceste bauturi fara zahar iti cresc considerabil apetitul. Aceasta se intampla pentru ca desi este dulce, sucul nu are deloc calorii, iar corpul tau devine confuz. Creierul tau iti transmite apoi semnalul care iti induce foame, pentru ca vrea sa umple acel gol al caloriilor pe care de fapt corpul nu le-a primit. Are rost sa bei sucuri dietetice daca de fapt ele te fac mai apoi sa iti cumperi o gogoasa sau o prajitura?

Lipsa somnului

Cercetatorii au aratat ca un adult are nevoie de circa 7 ore de odihna pe noapte pentru a fi sanatos. Un somn mai scurt de atat iti creste considerabil pofta de mancare. Persoanele care au probleme cu somnul ajung sa manance si cu 1000 de calorii mai mult decat cele care dorm cat trebuie. Vestea si mai proasta este ca dupa o noapte nedormita nu o sa te repezi sa mananci un mar sau o leguma, ci o sa ai pofta exact de carbohidrati si alimente grase, adica dusmanii declarati ai siluetei tale. 

Acum este momentul sa fii sincera cu tine si sa te intrebi la cati dintre acesti factori care contribuie la cresterea poftei de mancare te expui. Odata ce ai aflat unde zace problema apetitului nefiresc, nu iti ramane decat sa iti schimbi obiceiurile. 

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)