Nutriţionist român: E mai dăunător pentru organism să slăbim şi să ne îngrăşăm la loc

Nutriţionist român: E mai dăunător pentru organism să slăbim şi să ne îngrăşăm la loc

Roxana Dumitrica

A venit vara, cel mai bun moment să slăbim! În piețe găsim din belșug legume şi fructe, iar proba costumului de baie ne motivează să renunţăm la kilogramele în plus. Dar un medic nutriţionist avertizează: slăbirea temporară este chiar mai periculoasă decât o greutate mare, dar constantă. 

Pentru a slăbi, este nevoie de multă disciplină şi motivaţie, a declarat medicul nutriţionist Adina Rusu pentru Adevărul. O dietă rapidă face mai mult rău decât bine şi este necesar ca persoana care doreşte să slăbească să-şi schimbe stilul de viaţă și să aibă o alimentaţie sănătoasă. Aceasta presupune echilibru şi moderaţie în alegerile alimentare, dar şi respectarea unor reguli de bază, cum ar fi respectarea orarului meselor, a porţiilor şi o bună hidratare. Se recomandă consumul a cât mai puţine alimente procesate, care conţin sare şi conservanţi. O alimentaţie sănătoasă înseamnă o disciplină a meselor, nu mâncatul haotic, adaugă medicul.

Nu există un plan general, porţiile se stabilesc personalizat, în funcţie de vârstă, de sex, de nivelul de activitate fizică, de stilul de viaţă în general. De asemenea, hidratarea este extrem de importantă, dar se recomandă consumul de apă pe tot parcursul zilei, nu cantități mari în timpul mesei. Dacă ne dorim să avem rezultate, trebuie să facem schimbări pe termen lung. Nu există diete universal valabile. Fiecare persoană trebuie să-şi creeze alimentaţia în funcţie de stilul de viaţă.

Studiile arată că 95% dintre cei care urmează o dietă se îngrașă din nou la scurt timp. Aceste fluctuaţii de greutate sunt extrem de dăunătoare pentru organism şi cresc riscul de boli cardiovasculare şi diabet. De cele mai multe ori, dietele presupun porţii exagerat de mici sau restricţionarea în totalitate a unor grupe de alimente, adică exact opusul alimentaţiei sănătoase.

Aproape 80% dintre pacienţii care ajung la medicul nutritionist au încercat anterior diete restrictive, dăunătoare pentru organism. Atunci când slăbim, pierdem nu doar grăsime, ci şi masă musculară, atrage atenția medicul nutriționist. Când ne îngrăşăm din nou, înlocuim masa slabă pierdută cu ţesut gras, ceea ce încetinește metabolismul.

Şi activitatea fizică este importantă. Nu este indicat să avem perioade în care facem foarte mult efort fizic, cu scopul de a consuma multă energie pentru a slăbi, urmate de perioade cu efort fizic foarte redus, deoarece exisă riscul să ne reîngrăşăm. Sportul ajută la modificarea compoziţiei corporale, dezvoltă musculatura şi activează metabolismul, dar trebuie făcut constant.

Copiii nu ar trebui sub nicio formă să ţină diete, ci trebuie învăţaţi să mănânce sănătos. Cei mici sunt foarte afectaţi psihoemoţional de kilogramele în plus, iar problemele de sănătate, complicaţii ale obezităţii, apar de la vârste tot mai fragede. Adulţii trebuie să conştientizeze faptul că ei sunt un exemplu, un model pentru cei mici, iar schimbările alimentare ar trebui să înceapă cu ei înşişi. Un copil va urma exemplul părinţilor, nu sfaturile sale!

De asemenea, oamenii trebuie să înţeleagă că lupta cu kilogramele în plus nu poate fi rezolvată printr-o soluţie magică, ci presupune schimbări pe termen lung. Sunt oameni suporaponderali care vin la cabinetul nutriționistului după ce o viaţă întreagă au încercat tot felul de diete și au eșuat. Aceştia au nevoie de ajutor şi susţinere din partea unui specialist în nutriție.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?
Incepe quiz
Care e cel mai bun loc de agatat pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)