Ortorexia - obsesia de a manca sanatos
Cuprins
Saptamanal vorbim despre alimentatia sanatoasa si despre avantajele unui stil de viata echilibrat. In conditiile in care procentul populatiei supraponderale este in continua crestere, iar alimentatia nesanatoasa este cauza multor probleme de sanatate, interesul pentru o dieta echilibrata este cat se poate de normal.Totusi, este bine ca din cand in cand sa incercam sa ne oprim din goana rutinei zilnice si sa ne analizam obiectiv actiunile si atitudinea fata de aceasta tema - Este interesul pentru o viata sanatoasa ceva constructiv sau a devenit o obsesie?
Alimentatia sanatoasa, atitudine pozitiva sau obsesie?
Saptamana trecuta, cotidianul britanic Daily Mail anunta ca suntem martori la nasterea unei noi boli de nutritie numita "ortorexie nervoasa". In scurt timp, multe publicatii au preluat informatia si, asa cum era de asteptat, la un moment dat adevarul a fost cu totul si cu totul distorsionat. Tocmai de aceea, astazi voi incerca sa-ti explic, pe scurt, ce presupune aceasta noua boala.
Punctul de la care a pornit intreaga ipoteza a acestei noi afectiuni a fost reprezentat de rezultatele unui studiu recent care aratau ca o femeie din 10 si un barbat din 20, obsedati de alimentatia sanatoasa, prezinta un risc crescut de malnutritie.
Totodata, s-a observat ca oamenii care dezvolta aceasta obsesie ajung, mai devreme sau mai tarziu, sa taie din dieta lor mai multe grupe de alimente, avand in acelasi timp tendinta de a face sport peste masura.
Exercitiul fizic in exces, acumulat cu lipsa anumitor nutrienti din organism si faptul ca unii oameni apeleaza la dietele monotone axate pe o singura categorie de alimente duc, in final, la aparitia malnutritiei. Asadar, odata ce devin o obsesie, toate eforturile pentru o viata sanatoasa se pot transforma in cu totul si cu totul altceva - o boala.
Rezultatele aceluiasi studiu mai arata ca persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse ortorexiei nervoase si, foarte important, boala nu apare neaparat din dorinta de a slabi!
Ce inseamna o dieta sanatoasa?
O dieta sanatoasa inseamna, in primul rand, echilibru. Echilibru intre grupele alimentare consumate, echilibru intre dieta si activitate fizica, dar si echilibru intre activitate fizica si odihna.
Majoritatea nutritionistilor recomanda consumul atent, si cu masura, al tuturor alimentelor. Organismul nu trebuie privat de anumite grupe alimentare si nutrienti, deoarece atunci exista riscul aparitiei unor carente de vitamine sau a unor afectiuni.
In ceea ce priveste activitatea fizica, stim cu totii ca are nenumarate beneficii, insa nu trebuie sa uitam nici de importanta odihnei. Tine minte toate aceste lucruri atunci cand incepi o dieta sau te hotarasti sa iti schimbi modul de viata, iar daca la un moment dat simti ca ceva nu este in regula, cere ajutorul unui medic nutritionist sau al unui psiholog. Pana la urma, tu iti controlezi regimul alimentar si nu invers!
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Tot ce trebuie sa stii despre dieta de dupa sarbatori Dieta potrivita in functie de zodie Foamea emotionala - Si tu ai o astfel de problema? Subiecte de pe forum: Cum scap de burtica? Cum am slabit eu! |