Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct

Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct

Anca Marcus

În lumina zilelor însorite ale sezonului estival, când fructele par să răsară la tot pasul, specialiștii în domeniul sănătății ne împărtășesc sfaturi prețioase cu privire la alegerile alimentare. Deși nevoia de a obține o siluetă perfectă poate fi o sursă de motivație pentru mulți dintre noi, este esențial să fim conștienți că nu toate dietele sunt la fel de benefice precum par la prima vedere.

Printre dietele care au atras atenția în ultima vreme se numără și dieta bazată pe consumul exclusiv de pepene. Însă, chiar dacă acest fruct sănătos și delicios ne încântă cu prospețimea sa în perioada caldă, trebuie să fim atenți la cantitatea pe care o consumăm și la impactul asupra organismului nostru. 

Beneficiile pepenelui pentru sănătatea noastră

Desigur, pepenele este recunoscut drept un aliat de nădejde al sănătății. Conținând o cantitate semnificativă de apă, el contribuie la hidratarea organismului nostru în timpul zilelor toride de vară. Dar adevărata magie a pepenelui constă în conținutul său bogat de săruri minerale, precum magneziul și potasiul, care susțin funcționarea corectă a multor procese vitale din corp.

Un aspect important de menționat este că pepenele poate aduce beneficii chiar și persoanelor care luptă cu problemele de retenție de apă sau tensiune arterială ridicată, cauzate adesea de niveluri crescute de acid uric în organism. Miracolul constă în faptul că doar două felii de pepene sunt suficiente pentru a echivala consumul unui pahar generos de apă.

Cum văd specialiștii consumul de pepene în dieta noastră

Totuși, așa cum în orice discuție există mai multe puncte de vedere, și în ceea ce privește dieta cu pepene se regăsesc voci care exprimă o precauție în ceea ce privește consumul de pepene. Experții în nutriție ne recomandă să abordăm cu moderație această dietă, pentru că exagerarea poate duce la riscul dezvoltării unor afecțiuni nedorite.

Ei ne aduc în atenție cu un strop de umor riscul de a ne lăsa purtați de valul acestui fruct tentant. Într-un interviu recent acordat în cadrul emisiunii „Punctul culminant”, medicul Virgiliu Stroescu ne surprinde cu o observație amuzantă: "Dacă vei petrece întreaga vară doar în compania pepenelui, te aștepți ca până în toamnă să ajungi prieten cu diabetul. Da, pepenele are zahăr, dar nu exagera, altfel pancreasul s-ar putea simți în largul său, într-un mod mai... expansiv."

Virgiliu Stroescu

Medicul mai afirmă că trebuie să "amestecăm cu migală" alegerile noastre alimentare, cu amintirea că "Dumnezeu și-a dat osteneală cu meniul nostru".

Și nutriționista Mihaela Bilic pare să se împotrivească dietei cu pepene, pe motiv că aceasta ar putea aduce kilograme în plus. Este cunoscută pentru faptul că nu ezită să-și împărtășească îndoielile în ceea ce privește anumite excese alimentare și nu a făcut excepție nici de această dată. Cu simțul umorului bine conturat, ea ne aduce la cunoștință că, în caz de exces, am putea să ne trezim cu un ficat mai încordat decât un ospătar la o petrecere țărănească. Dar de ce? Fiindcă, după cum spune ea, pepenele delicios și suculent nu face decât să încurajeze ficatul nostru să facă ore suplimentare.

Pepenele mai degrabă îngrașă și obosește ficatul, pentru că are apă cu fructoză, care se metabolizează doar în ficat, nu poate fi consumat prin mișcare”, a declarat Mihaela Bilic. 

Referindu-se la dieta cu pepene roșu, specialista face o comparație surprinzătoare: o detoxifiere cu efect wow. Totuși, nici aici nu trebuie să fim prea entuziasmate. Ea ne învață că exagerarea cu pepenele poate suprasolicita ficatul, așa cum ne simțim noi când avem prea multe pe cap.

Așadar, ce este de făcut? Răspunsul este simplu: trebuie să fim atenți la alimentația noastră și să ne bucurăm moderat de aroma inconfundabiă a acestui fruct vedetă în sezonul cald. În ceea ce privește pepenele și alegerile alimentară, echilibrul este cuvântul magic care ne ține în formă și cu un zâmbet pe buze!

Surse foto:  Pexels.com, Facebook.com, Captură Youtube

Surse articol: România TV, Playtech.ro

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce fruct de toamna esti?
Incepe quiz
Ce fruct de toamna esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.