10 greșeli pe care toți românii le fac când cumpără pâine

10 greșeli pe care toți românii le fac când cumpără pâine

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

În ultimul timp, a crescut preocuparea românilor pentru hrană sănătoasă. Alimentele bio sunt tot mai căutate și multe persoane încearcă să se protejeze de carbohidrații în exces și de grăsimile saturate, să se asigure că hrana pe care o consumă are un conținut nutritiv bogat și un aport adecvat de vitamine și minerale. Totuși, când vine vorba de cel mai banal aliment, pâinea, majoritatea persoanelor fac câteva greșeli în alegerea tipurilor de pâine consumate. Chiar și atunci când consumă pâine integrală, cu conținut redus de sare sau cu semințe, românii pot face una sau mai multe din următoarele greșeli:

femeie cu paine

1. Nu se uită pe etichetă după zaharurile ascunse

Pâinea are un adaos de zahăr, pentru a activa drojdiile necesare creșterii aluatului, dar nu trebuie să aibă o aromă de cozonac. Dacă pâinea este dulceagă, înseamnă că are un conținut de zahăr mai mare decât necesarul. Asigură-te că verifici eticheta, pentru a vedea dacă nu există un surplus de glucide ascuns, adăugat special pentru ca pâinea să se păstreze moale și dulce. Uită-te după ingrediente precum siropul de porumb sau de alte cereale, suc de trestie de zahăr sau chiar miere.

2. Consideră că orice tip de făină este sănătoasă

Atunci când vede pe etichetă cuvântul ”cereale”, o persoană se gândește automat la hrană sănătoasă. În realitate, nu toate ingredientele cerealiere sunt benefice, unele sunt chiar reziduuri. Pe eticheta pâinii pe care o cumperi trebuie să scrie doar ”Făină de grâu integral” sau ”Făină de grâu integral 100%”; alte tipuri de făină nu sunt potrivite din punct de vedere nutrițional.

3. Sunt convinși că mențiunea ”Totul natural” este un lucru bun

Aceasta este o eroare frecventă, de care producătorii se folosesc pentru a crește vânzările. În realitate, zahărul supraadăugat, aditivii sau făina albă sunt și ele produse naturale, dar nu înseamnă că sunt bune pentru sănătate. Este preferabil să consulți lista de ingrediente și să cumperi mai degrabă pâine cu ambalaj pe care scrie ”organic”. Opțiunile cu mai puțin zahăr și făină integrală sunt mult mai bune decât alegerile ”all natural”.

4. Nu fac diferența între făină integrală și cereale integrale

Deși nu sunt sinonime, ambele tipuri de pâine rețin miezul de grâu integral. Dar pâinea din cereale integrale poate avea și alte tipuri de cereale, precum orez sau orz, în vreme ce pâinea cu făină integrală conține numai grâu și este preferabilă celorlalte tipuri de pâine.

5. Cred că mai multe cereale sunt mai bune decât un singur tip

Pâinea ”multicereale” este o altă marcă înșelătoare, pentru că permite adăugarea unor cereale precum orezul, porumbul sau orzul, care nu sunt neapărat integrale, ci pot fi simple resturi. Atunci când vrei să cumperi pâine cu un conținut nutrițional bogat, concentrează-te pe expresia ”făină integrală”.

6. Ignoră aditivii

Pâinea proaspătă este extraordinară, dar nu cea care este menținută proaspătă prin adaos de conservanți. Atunci când cumperi pâine, evită produsele cu liste lungi de ingrediente și alege acele tipuri de pâine care conțin ingrediente pe care le cunoști.

7. Nu se uită după conținutul ascuns de sare

Corpul nostru are nevoie de sare, dar uneori companiile de panificație adaugă un conținut mai mare decât este necesar, pentru a crește aroma și pentru că sarea are rol de conservant. Pentru a-ți monitoriza consumul de sodiu, caută pâine cu mai puțină sare adăugată, astfel încât să nu depășească 150 mg de sare per porție.

8. Se uită doar în rafturile obișnuite de pâine

Nimeni nu caută pâine în frigiderele din magazine, dar există tipuri de pâine, cu un conținut nutritiv foarte bogat, care trebuie să stea la rece. Aceste tipuri de pâine sunt mai dense, conțin grâu germinat, iar nutriționiștii le consideră mai sănătoase, au un conținut mai scăzut de gluten și sunt mai potrivite pentru digestie.

9. Uită să verifice conținutul de fibre

Unul dintre cele mai importante beneficii ale pâinii este conținutul mare de fibre. Dar, cu cât un tip de pâine este mai procesat, cu atât conținutul de fibre este mai redus. Căutând numai pâinea cu ”făină de grâu integral” sau ”cereale integrale”, te asiguri că ai un conținut adecvat de fibre, de minim 3-4 grame per porție.

familie la paine

10. Caută pâinea gluten-free

Consumul de pâine fără gluten a devenit o adevărată modă. Totuși, dacă nu ai boală celiacă sau intoleranță la gluten, pâinea gluten free nu este o alternativă mai sănătoasă pentru tine. Multe tipuri de pâine fără gluten sunt făcute cu amidon din porumb sau orez și au aditivi pentru a se menține proaspete și îndulcitori. Dacă vrei o pâine fără gluten cu adevărat sănătoasă, cea mai bună opțiune este pâinea făcută în casă.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (378 vizite)