12 Reguli de aur pentru o alimentatie sanatoasa

12 Reguli de aur pentru o alimentatie sanatoasa
Vera Daghie
Luni, 04.04.2011

Dupa o iarna lunga si grea, mult asteptata primavara se face din ce in ce mai simtita, facandu-ne ( mai ales pe noi, doamnele) sa ne aducem aminte de hainutele subtiri care ne veneau atat de bine anul trecut DAR care, parca au intrat la apa si nu mai sunt cum erau. Oare am uitat sa ne mai suim pe cantar in ultima vreme ? Oare chiar asa de nemiloasa a fost aceasta ultima iarna?
Dragele mele, oricare ar fi fost motivul, nu e cazul sa intram in panica ci SA LUAM MASURI CAT MAI URGENT.

Primul PAS = MOTIVATIA SI MOBILIZAREA.

 Vrem sa scapam de cateva kg in plus?... in regula, dar haide-ti s-o facem cu cap si nu sa urmarim un timp record infometandu-ne sau sa tinem mai stiu eu ce cura ''minunata'' care ne promite marea cu sarea.
Acestea fiind spuse si inarmate cu o motivatie puternica, suntem gata sa adaptam un nou stil de viata, ordonat si echilibrat, care ne poate aduce doar multe beneficii.

Cel mai mare aliat al nostru este insasi anotimpul pe care-l traversam, atat de generos cu legume si fructe, ocazie cu care ne putem (intr-o oarecare masura) si detoxifia organismul nostru.

Intr-o prima faza ar trebui sa ne facem un set de analize pentru a vedea din ce punct pornim. Ulterior, ar trebui apelat la un medic nutritionist pentru a ne elabora o dieta STRICT PERSONALIZATA pe baza analizelor noastre, pe ''eu-l'' nostru, pe tot ceea ce reprezentam noi ca persoane.

In paralel cu acestea, trebuie sa constientizam ca fara miscare nu prea avem sanse de reusita, deci sa ne gasim tipul de miscare care e pe tiparul nostru, pe gustul nostru. Ca un preambul la inceperea unei Diete Personalizate, ar trebui sa ne aliniem la cateva reguli cvasigenerale de alimentatie echilibrata, reguli dupa care sa ne ghidam ''doar'' toata viata.
 1. Ore fixe de masa, cu existenta a doua gustari intercalate intre mesele principale.
N.B.: Sarirea micului dejun e primul pas care determina supraponderarea.
2. La trezire, pe stomacul gol, e ideal sa consumam un pahar cu apa plata (cu cat e mai caldut cu atat e mai eficienta) in care s-au stors 2-3 feliute lamaie.
3. Existenta a minimum 4 ore din momentul in care am terminat cina si ora de culcare.
4. Hidratarea corecta: minimum 2,5 litri apa/zi (nu se iau in calcul sucurile si cafeaua).
5. Chiar daca traim in secolul vitezei, incerci sa manci cat mai incet posibil, sa mesteci rar, sa aloci fiecarei mese timpul sau, timp in care sa nu te mai preocupe absolut nimic.

6. Niciodata sa nu bei apa in timpul mesei (perturba digestia): o poti bea cu 10-15 min. inaintea sau dupa masa.
7. Nicio zi fara fructe si legume; mizeaza pe legumele de sezon: urzici, loboda, stevie, spanac, salata verde, untisor, ruccola, ceapa + usturoi, ridichii, etc. care sunt atat de sanatoase, revigorante si detoxifiante.
8. Fructele: NICIODATA nu ar trebui sa fie consumate pe post de desert si combinate cu nimic altceva. Ele se consuma pe stomacul gol sau pe post de gustare.
9. Atentie la combinatia alimentelor:
NICIODATA proteine cu carbohidranti
carne cu cartofi, cu orez, cu paine
peste cu paste etc.
10. Alege intotdeauna ce e nerafinat, integral si fugi cat poti de tot ce e alb (culinar vorbind). Marjeaza pe paste integrale, orez brun sau integral, paine neagra, fulgi de ovaz sau secara, migdale, nuci, fistic, alune de padure, seminte de tot felul (neprajite, evident).
11. Prelucreaza termic alimentele cat mai putin ( FOCUL e cel mai mare dusman al nostru).
12. Nu te priva de alimente ''interzise'', care , chipurile, ''ingrasa''. NIMIC pe lumea asta nu ingrasa DACA stim: CE, CAT, CAND, IN CE COMBINATIE mancam acele produse.

Intotdeauna incercam sa gasim motivatii sau pretexte pentru stilul nostru mai mult sau mai putin haotic de alimentatie si, de ce nu, de viata, dar nu sunt decat niste subterfugii care-si vor cere tributul intr-o buna zi.

Atat de adevarata e zicala, "Nu lasa pe maine ce poti face azi"! Asa e, scumpa mea, avem o singura viata pe care merita s-o traim decent, cu bun simt.

Si cel mai important lucru: nute juca cu viata ta, nu tine cine stie ce cure dupa ureche doar pentru simplul fapt ca au functionat in cazul vecinei sau verisoarei. Apeleaza la sfaturile unui medic nutitionist care iti va supraveghea evolutia si starea de sanatate. Si, IN NICI UN CAZ, nu lua vreo pastiluta ''minune'' ce iti ''garanteaza'' slabirea!


Cu speranta ca aceste mici notificari ti se par realizabile, eu, omul de langa tine iti doresc o primavara
frumoasa si plina de ganduri si realizari bune!
Cu respect, Dr. VERA DAGHIE.
http://www.fitcurves.ro

Articolul urmator »
Dieta 30-30-30: ce este si de ce a devenit populară pe Tik Tok
Dieta 30-30-30: ce este si de ce a devenit populară pe Tik Tok
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (30)

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - diete si slabire

  1. Dieta OMAD: ce este și cum te poate ajuta să slăbești (258 vizite)