Bostanul - alimentul minune pentru sanatate si silueta

Bostanul - alimentul minune pentru sanatate si silueta

Elena Gherasim

Celebru in Statele Unite ale Americii drept ingredientul principal pentru traditionala placinta cu dovleac, precum si pentru celebrarea Halloween-ului, iar la noi in tara cunoscut mai degraba pentru utilizarea sa pe post de hrana pentru animale, fructul vrejului de dovleac (denumit popular si bostan) este un aliment cu adevarat miraculos. Este foarte important sa retii ca este vorba despre dovleacul protocaliu si voluminos, binecunoscut sub denumirea de bostan, cea pe care o vom folosi si noi.

Afla ce beneficii are bostanul pentru sanatatea ta si cum te ajuta acesta sa iti pastrezi silueta si frumusetea.

poza bostan galben

Proprietatile nutritionale ale bostanului

Numit de nutritionisti drept un "aliment minune" sau "super-aliment", bostanul reprezinta, intr-adevar, un depozit complex de vitamine, minerale, fibre si alti compusi nutritivi deosebit de valorosi pentru organism, fiind, in acelasi timp, un aliment cu o valoare calorica scazuta.

Antioxidanti - Portocaliul intens al bostanului se datoreaza betacarotenului pe care il inglobeaza, unul dintre cei mai puternici antioxidanti derivati din vitamina A. Betacarotenul are grija de pielea ta, previne imbatranirea prematura, bolile cardiovasculare si aparitia infectiilor. Alaturi de betacaroten se regasesc si alti antioxidanti, precum vitamina C si vitamina A, care lupta impotriva radicalilor liberi, iti protejeaza si intaresc sistemul imunitar.

poza bostani de consum

Acizi grasi esentiali si proteine - Semintele de bostan sunt o sursa excelenta de acizi grasi esentiali, cu rol activ in prevenirea unor boli precum artrita, hipertensiunea arteriala sau cancer si in sustinerea activitatii cerebrale. Totodata, proteinele pe care le integreaza contribuie la reducerea nivelului de colesterol negativ din sange, deoarece au proprietatile unor derivati ce pot inlocui colesterolul.

Zinc, potasiu si acid folic - Bostanul este si o sursa importanta de minerale, dintre acestea in cantitate semnificativa regasindu-se: potasiul, zincul si acidul folic, trei elemente care fac posibila functionarea intregului organism. In primul rand, acidul folic ne fereste de anemie si depresii si are grija de activitatea cerebrala. Conform studiilor din domeniu, zincul si potasiul sunt minerale ce intaresc structura osoasa si sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare si hipertensiunea, protejeaza sistemul reproducator.

Fibre - Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa consumi frecvent bostan este acela ca iti furnizeaza un aport semnificativ de fibre ce trateaza tulburarile digestive precum constipatia si indigestia, regleaza nivelul de zahar din sange si te scapa de balonare. In plus, este un aliment slab caloric, dar care iti ofera compusi nutritivi de calitate.

poza supa de bostan

Beneficiile bostanului pentru silueta si sanatate

1. Cu aproximativ 50 de calorii pentru 150 grame, bostanul ar trebui sa se numere printre alimentele de baza in meniul tau, daca te afli la dieta. Datorita fibrelor pe care le contine, bostanul iti garanteaza senzatia de satietate pentru mai mult timp, ceea ce inseamna ca vei putea respecta un meniu sanatos, fara sa mananci prea mult.

2. Daca mergi la sala, alege semintele de bostan pe post de gustare, pentru ca iti vor furniza energie pentru mai mult timp, fara sa iti aduca surplus de calorii. In plus, o portie de bostan copt ii va da organismului necesarul de potasiu de care muschii au nevoie pentru a-si mentine tonusul.

3. Datorita continutului important de vitamina C, care stimuleaza productia de colagen, bostanul are grija de frumusetea si fermitatea pielii tale. De aceea, poate fi folosit cu succes si in mastile cosmetice. In plus, vitamina A si betacarotenul protejeaza pielea de actiunea nociva a radicalilor liberi si reduc probabilitatea imbatranirii premature.

poza seminte de bostan

4. Semintele de bostan sunt unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste impotriva parazitilor intestinali.

5. Consumat constant, bostanul scade riscul aparitiei unora dintre cele mai comune si mai grave forme de cancer: mamar, pulmonar si de prostata. In cazul cancerului de prostata este important de amintit faptul ca substantele active din semintele de bostan stimuleaza secretia unor chimicale care impiedica transformarea testosteronului in dihidrotestosteron, responsabil de cresterea in volum a acestei glande.

6. Betacarotenul regasit in acest aliment-minune are proprietati terapeutice antiinflamatorii si antioxidante, menite sa te fereasca de racelile de sezon, de infectii si de aparitia afectiunilor inflamatorii, precum artrita.

7. Bostanul te fereste de depresie, anemie si oboseala cronica, datorita complexului de vitamine si minerale pe care il depoziteaza.

poza placinta de bostan

Tuturor acestor beneficii nutritionale si terapeutice pe care bostanul le are, putem adauga si calitatea acestuia de a fi versatil si usor de gatit.

Poti folosi bostanul pentru a pregati deserturi, precum placinta cu dovleac sau gogosi umplute cu crema de dovleac si fructe sau il poti prepara sub forma de supa crema. Vei obtine o gustare sanatoasa si aromata, de care te vei indragosti.

Tu stiai cat de sanatos este bostanul, acest aliment aparent banal?

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Ce ar trebui să conțină garderoba ta de toamnă în funcție de siluetă?
Incepe quiz
Ce ar trebui să conțină garderoba ta de toamnă în funcție de siluetă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (91)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)