Ce spun poftele alimentare despre tine

Ce spun poftele alimentare despre tine

Redactor Alexa Galgau

Nimeni nu se poate lauda ca nu a simtit, din cand in cand, o pofta incontrolabila de a manca un anumit gen de aliment, fie el sarat, dulce, gras sau picant. Aceste dorinte subite arata nu numai substantele de care are nevoie organismul, dar si ce se intampla cu tine la nivel emotional.

Afla ce spun poftele tale despre tine!

Poftele, semnalul de alarma al organismului

Atunci cand o anumita substanta lipseste din organism, corpul ne transmite semnale pe care noi le decodam sub forma de pofte. Dincolo de componenta fiziologica a dorintei de a consuma un aliment specific, exista si o componenta mentala care ne declanseaza poftele. In functie de starea de spirit pe care o ai, vei pofti acele produse care sa te echilibreze si sa te faca sa te simti mai energica, fericita sau relaxata.

Mancarea are insusiri care ne afecteaza dispozitia, precum gustul, textura sau mirosul. Unele alimente sunt antidepresive, altele sunt stimulatoare. Problema este ca de cele mai multe ori ne este pofta de produse care mai de care mai nesanatoase: pizza, dulciuri, alimente foarte grase sau foarte sarate etc. Daca vrei sa ii dai organismului ceea ce are nevoie si, in acelasi timp, sa nu te ingrasi, trebuie sa traduci corect poftele si sa inveti care sunt solutiile sanatoase.

Ce inseamna pofta de alimente sarate

Ai da orice pentru o punga de chipsuri sau pentru o portie de saratele? E posibil ca organismul sa iti spuna ca ai nevoie de minerale. Studiile arata ca femeile care au o dieta saraca in calciu au mai des pofta de alimente sarate. Explicatia este ca sodiul creste temporar nivelul calciului din sange, ceea ce pacaleste organismul, parand sa rezolve problema. Alte minerale de care ai putea avea nevoie sunt potasiul si fierul. Pentru o varianta sanatoasa, incearca sa consumi peste si lapte de capra.

Din punct de vedere al starii psihice, pofta de produse sarate poate insemna ca esti stresata si ai o stare de anxietate. Cantitatea optima de sare ajuta la calmarea glandelor suprarenale si scade nivelul de cortizol, hormonul stresului.

Pofta de alimente dulci - ce inseamna?

Inainte sa te lasi prada placerii vinovate de a manca o prajitura, o ciocolata sau o punga cu jeleuri, afla care este cauza poftei de dulce. Iata o serie de substante care, daca lipsesc din organism, iti deschid apetitul pentru zaharuri:

- Cromul, un mineral care lucreaza impreuna cu insulina pentru a directiona glucoza din celule. Sursele sanatoase de crom sunt: broccoli, struguri, branza si carne de pui.

- Fosforul, mineral cu un rol esential in fiecare reactie chimica din organism si in procese fizice precum reglarea respiratiei si a batailor inimii. Sursele sanatoase de fosfor sunt: carnea de pui, carnea de vita, pestele, ouale, lactatele, nucile si legumele.

- Triptofanul, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, hormonul fericirii. Sursele sanatoase de triptofan sunt: ficat, carne de curcan, cartofi dulci si spanac.

Un alt motiv pentru care simti nevoia de dulce este dependenta de dulciuri. Din pacate, zaharurile actioneaza ca un drog si declanseaza reactii biochimice ce conduc la pofte din ce in ce mai pronuntate. Cum corpul nu are nevoie de zaharuri, solutia este sa te straduiesti sa le consumi cat mai rar.

Poate cea mai comuna pofta este aceea de ciocolata. Dincolo de nevoia fiziologica de dulce si de gustul minunat, acesta poate fi un semn al nevoii de romantism. Substanta din ciocolata care ne face sa ne simtim bine este feniletilamina, adica aceeasi care este produsa de creier in momentul cand suntem indragostiti. Asadar, atunci cand te simti singura, corpul tau iti va cere ciocolata pentru a reface rezerva de chimicale ale fericirii.

Pofta de alimente picante

Din punct de vedere fizic, pofta de alimente picante poate indica nevoia corpului de a se raci. Mancarurile iuti, in special ardeii, provoaca o reactie imediata a organismului: transpiratia. Rolul acesteia este de a impiedica supraincalzirea organismului. Nu e de mirare ca alimentele picante sunt atat de populare in tarile cu o clima calda.

La nivel mental nevoia de alimente picante inseamna ca esti plictisita si lipsita de viata si ai nevoie de un impuls in aceasta directie. In general, oamenii care se afla intr-o permanenta cautare de senzatii tari vor prefera si mancarurile iuti, alaturi de cele acre si crocante.

Semnificatia poftei de alimente grase

Pofta de a manca produse grase inseamna, cel mai adesea, ca organismul are nevoie de acizi grasi sau de vitaminele E, D, K si A. Totusi, un alt motiv poate fi acela ca grasimile fac mancarea mult mai gustoasa si ii dau o textura mai placuta. In procesul evolutionar, corpul a fost programat sa prefere grasimile, deoarece ii dau energie pe o perioada lunga de timp, asigurandu-i supravietuirea.

Ca in cazul celorlalte tipuri de alimente, pofta de grasime poate fi legata de mancatul impulsiv, declansat de viata emotionala. Consumul alimentelor grase le da oamenilor o senzatie de confort atunci cand sunt plictisiti, stresati sau suparati.

Poftele sunt o reactie fireasca prin care organismul incearca sa iti comunice o lipsa fiziologica sau emotionala. Prin intelegerea acestor semnale transmise de corp si minte putem sa facem alegeri culinare sanatoase, care sa ne imbunatateasca calitatea vietii din toate punctele de vedere.

 

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce spun pantofii tai despre tine?
Incepe quiz
Ce spun pantofii tai despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (399 vizite)