Cele mai noi descoperiri legate de proprietatile vitaminei D

Cele mai noi descoperiri legate de proprietatile vitaminei D

Redactor Alexa Galgau

Probabil ca cea mai cunoscuta proprietate a vitaminei D este faptul ca aceasta ajuta la fixarea calciului in oase si ca nivelul ei poate fi crescut prin expunerea la soare. Totusi, a cunoaste doar atat despre aceasta substanta inseamna a o subestima.

De aceea, te invitam sa afli cele mai noi descoperiri legate de beneficiile vitaminei D si de rolul esential pe care il joaca in sanatatea organismului!

Ce nu stiai despre vitamina D

Deficienta de vitamina D nu inseamna doar o asimilare mai scazuta a calciului in organism. Ea ajuta la reglarea sistemului imunitar si a celui neuromuscular, jucand un rol important si in ciclul de viata al celulelor. Vitamina D este atat de importanta, incat corpul o produce singur, insa doar dupa o suficienta expunere la soare, ceea ce este o reala problema pentru locuitorii zonelor nordice. De notat este si faptul ca oamenii cu pielea inchisa la culoare sunt mai rezistenti la soare, ceea ce inseamna ca rezervele lor de vitamina D sunt mai scazute. In ambele cazuri, pot fi prescrise suplimente pentru a compensa lipsa.

Iata 5 efecte ale vitaminei D in corp!

1. Vitamina D reduce riscul de cancer

Conform studiilor recente de la National Cancer Institute, vitamina D are potentialul de a reduce riscul declansarii anumitor tipuri de cancer. Desi rezultatele au inca nevoie de confirmare prin intermediul altor studii, multe cercetari au sugerat faptul ca un nivel ridicat al vitaminei D este asociat cu un risc redus de a face cancer la colon. Vestile bune continua, chiar daca nu sunt inca 100% confirmate: aceasta substanta pare sa fie promitatoare si in cazul reducerii riscului de a face cancer la san, prostata sau pancreas.

2. Nivelul de vitamina D are legatura cu o afectiune frecventa la copii

Mai exact, este vorba de tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), care afecteaza multi copii cu varste fragede, dar si adolescenti. Studiile prezentate la o conferinta a pediatrilor americani sugereaza faptul ca un deficit de vitamina D poate fi un factor declansator al acestei afectiuni. Intr-un studiu la care au participat 1331 de tineri diagnosticati cu ADHD si 1331 fara aceasta tulburare, rezultatele au aratat ca exista o diferenta notabila a nivelului de vitamina D intre cele doua grupe de voluntari.

3. Vitamina D reduce durerile din timpul nasterii

Viitoarele mamici se vor bucura sa auda ca Asociatia Anestezistilor Americani a tiparit de curand un studiu care a aratat o stransa legatura intre nivelurile de vitamina D din sangele gravidelor si intensitatea durerii din timpul nasterii. Femeile care aveau o cantitate mare din aceasta substanta in sange au avut mai putina nevoie de anestezii epidurale. Explicatia consta in faptul ca uterul poate pierde mai mult din functia musculara la nastere in cazul femeilor cu deficiente de vitamina D, ceea ce rezulta in mai multe durere in travaliu.

4. Deficienta de vitamina D poate declansa ischemia miocardica

Se pare ca un nivel sanatos al vitaminei D poate sa iti protejeze inclusiv inima de o conditie destul de frecventa: ischemia miocardica. Aceasta este o afectiune se manifesta printr-un blocaj care nu permite o circulatie adecvata a sangelui catre inima si poate cauza o slabire a muschiului cardiac. In mai multe studii, s-a gasit o legatura intre deficienta de vitamina D si ischemia miocardica declansata de stresul mental, nu de epuizarea fizica.

5. Vitamina D poate imbunatati memoria de scurta durata

Sau, privind din alta perspectiva, o deficienta de vitamina D poate sa conduca la o deteriorare mult mai rapida a memoriei de scurta durata. Aceasta se intampla deoarece, odata cu aceasta deficienta, poate aparea o inflamatie a creierului, simptom regasit la pacientii de Alzheimer, dar si la altii cu boli care afecteaza memoria. In cercetarile realizate la Cambridge si Michigan, voluntarii cu un nivel scazut al vitaminei D in sange au avut rezultate foarte slabe la testele cognitive, iar intr-un alt test, pacientii cu Alzheimer cu un nivel crescut al acestei substante in organism au avut rezultate mai bune la examinari decat cei cu deficiente. Aceste rezultate arata ca exista o corelatie intre nivelul de vitamina D si capacitatea cognitiva.

Trecand prin revista proprietatile vitaminei D, iti dai seama cat de importanta este aceasta substanta pentru organism. Pentru ca, desi este foarte imbietor, nu este recomandat sa stai la soare fara lotiune cu factor de protectie, mai bine te orientezi catre suplimente de vitamina D sau catre alimente care o contin.

Articolul urmator
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Prea mult pepene? Medicul Virgiliu Stroescu spune ce ți se poate întâmpla dacă exagerezi cu acest fruct
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)