Cum arata alimentele modificate genetic pe care le mancam zi de zi in comparatie cu cele bio

Cum arata alimentele modificate genetic pe care le mancam zi de zi in comparatie cu cele bio

Redactor Alexa Galgau

Ne-am obisnuit sa vedem in magazine si la piata alimente "perfecte", cat se poate de apetisante, care sa ne faca cu ochiul de cum le zarim. Pentru asta, insa, platim un pret foarte mare, de care nu devenim constienti decat atunci cand este prea tarziu. Putini dintre noi se gandesc la faptul ca toate aceste alimente sunt modificate genetic si ca adesea interventia omului le transforma aproape in totalitate (uneori in bine, alteori in rau).

Iata cum aratau cateva alimente "pe vremuri", cand nu erau modificate genetic! Diferentele sunt socante!

Cum aratau alimentele inainte de a fi modificate genetic

Modificarea genetica a alimentelor nu a inceput de curand si nu a avut loc intotdeauna in laboratoare. Inca de cand au invatat sa cultive plante, oamenii au inceput sa experiementeze cu modificarea lor, incrucisand speciile si practicand cultivarea selectiva, pentru a obtine produsul dorit. Astfel, de lungul sutelor si miilor de ani, multe dintre alimentele pe care le consumam si astazi in mod regulat au suferit transformari insemnate, iar unele nu mai sunt de recunoscut in forma actuala, daca ar fi sa le comparam cu felul in care aratau inainte.

Iata cum aratau unele alimente inainte de a fi modificate genetic!

 Desi pare greu de crezut, aceasta este o banana, asa cum arata acum 7000 de ani, cand era cultivata in Noua Guinee. Bananele pe care le savuram azi se trag din doua variatiuni ale acestui tip de banana, care aveau, de asemenea, seminte mari si dure inauntru.   

 

 Cand spui "morcov", te gandesti la portocaliul intens al acestei radacinoase. Se pare, insa, ca, in forma originala, morcovul arata ca in imagine si era cultivat in Persia in secolul al X-lea.  

 

 Asa arata porumbul acum aproape 10.000 de ani, cand avea dimensiuni minuscule si era foarte dur ca si consistenta. De-a lungul mileniilor, cultivarea selectiva a condus la forma cu care suntem azi obisnuiti.   

 

 Nu ai putea niciodata sa ghicesti ce leguma este aceasta. Este vorba despre vanata! De-a lungul istoriei, vinetele au avut multe culori, de la alb, albastru si mov, pana la galben. Prima oara au fost cultivate in China.   

 

Astazi cautam piersici cat mai carnoase si mai mari, dar pe vremuri, adica acum 6000 de ani, ele erau de dimensiunea unei cirese. Piersicile au fost cultivate pentru prima oara tot de catre chinezi si, conform scrierilor, aveau un gust dulce-acru si foarte putin sarat. 
 

 

 Aceasta ete o pictura din secolul al 17-lea, realizata de Giovanni Stanchi. Se pare ca pepenele avea inainte mult mai putin miez. Si cand te gandesti ca pepenele de azi are inclusiv varietati fara seminte, in urma modificarilor genetice!  

Alimentele au trecut prin multe modificari genetice de-a lungul istoriei, dar niciodata acestea nu au fost atat de agresive precum cele din ziua de azi, care au loc in laborator. Desi unele modificari sunt benefice, se stie deja ca cele mai multe transforma mancarea intr-o adevarata otrava. Nu e de mirare ca toata lumea a inceput sa se indrepte din nou catre mancare organica!

Sursa: businessinsider.com

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Cum va arata sotul tau?
Incepe quiz
Cum va arata sotul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)