Cum sa mananci fara sa te ingrasi de sarbatori
Kilogramele in plus sunt, daca vreti, cel mai nesemnificativ aspect al acestor efecte. Pana la urma, de ele putem scapa mai devreme sau mai tarziu. Problemele de natura digestiva insa, ne pot afecta pe termen lung si ne pot pune sanatatea in pericol, tocmai de aceea este indicat sa evitam excesele alimentare de orice tip in perioada sarbatorilor si sa incercam sa mancam echilibrat, bucurandu-ne in acelasi timp de toate produsele traditionale.
Ce inseamna o dieta echilibrata in preaja sarbatorilor
Ca acceptiune generala, o dieta echilibrata inseamna o dieta care sa ne dea posibilitatea sa mancam din toate grupele alimentare. Dar pe langa mancat, o dieta echilibrata, cu referire la stilul de viata, inseamna si aport suficient de lichide, miscare si odihna.
In preajma sarbatorilor insa, multi oameni se limiteaza la alimentatie si odihna, uitand de ceilalti factori la fel de importanti pentru echilibrul organismului. Nu este de mirare, asadar, ca imediat dupa sarbatori spitalele se umplu de persoane care acuza indigestii ori toxiinfectii alimentare.
Pentru a evita astfel de probleme este obligatoriu sa respectam toate regulile - sa ne bucuram de bucatele traditionale, sa bem in continuare cei doi litri de apa pe zi, sa facem miscare si sa ne odihnim.
Care sunt pericolele alimentare de sarbatori
In ceea ce priveste alimentele traditionale, pentru o persoana sanatoasa nu exista niciun pericol alimentar de sarbatori, atata timp cat portiile sunt echilibrate. Oricine poate manca doua-trei sarmale, o friptura de porc sau o felie de cozonac. Problemele apar in momentul in care se fac excese, dar pentru a corecta acest lucru nu exista nicio dieta, singura solutie fiind autocontrolul.
La capitolul lichide insa, apar foarte multe nereguli. Sarbatorile si petrecerile din aceasta perioada sunt, de cele mai multe ori, marcate de un consum de alcool exagerat. Pe langa alcool sunt consumate si foarte multe sucuri, iar de cei doi litri de apa obligatorii aproape ca nu mai poate fi vorba.
Un alt pericol alimentar de sarbatori este reprezentat de alimentele foarte concentrate chimic, alimentele conservate sau alimentele foarte procesate. Platourile cu aperitive nu lipsesc de pe nicio masa de Craciun si, din nefericire, mezelurile ori semipreparatele sunt si ele foarte prezente, in ciuda efectelor negative pe care le au asupra starii noastre de sanatate.
|
Nici la capitolul dulciuri nu stam prea bine ... si mai ales daca luam in considerare faptul ca din ce in ce mai putina lume alege dulciurile preparate in casa. |
Diferenta consta in faptul ca aceste produse sunt mult mai sigure fata de cele din comert, avand certitudinea faptului ca au fost preparate cu ingrediente sigure si proaspete.
Cum sa mancam corect si echilibrat in aceasta perioada
In primul rand, trebuie sa ne respectam programul alimentar. Asta inseamna ca daca pana acum mancam de trei ori pe zi, la fel vom face si in perioada sarbatorilor. Daca obisnuiam sa mancam de trei ori pe zi si sa luam doua gustari intre mesele principale, la fel vom proceda si acum. In ciuda multelor feluri de mancare, a dulciurilor si a tuturor
tentatiilor, e important sa ne respectam programul alimentar deoarece
acesta ne coordoneaza practic metabolismul.
Schimbarile bruste reprezentate de mesele abundente si dese nu vor face altceva decat sa ne imbolnaveasca, pe langa faptul ca ne vor aduce kilograme in plus.
Dupa cum spuneam inca de la inceput, kilogramele in plus pot fi date jos mai devreme sau mai tarziu, insa un metabolism dat peste cap cu greu mai poate fi corectat.
|
Vacanta sau concediul poate fi momentul ideal pentru a ne reorganiza modul de viata, iar inceputul noului an poate da oricui un impuls pozitiv pentru a-si respecta propriile promisiuni.
Cum sa diminuam efectul aportului de grasimi
Bucatele traditionale inseamna, pe langa gust, si un aport destul de mare de grasimi - sarmale, friptura, carnati etc. Pentru a diminua oarecum aportul de grasimi este recomandat sa consumam aceste alimente alaturi de cat mai multe garnituri din legume verzi.
Mai exact, daca alegem o friptura de porc, nu o vom manca in stilul american cu cartofi prajiti , ci mai degraba cu o salata verde alaturi. Aceste mici trucuri ne pot ajuta sa evitam dezastrele alimentare, sa ramanem sanatosi si dupa sezonul sarbatorilor si sa nu ne ingrasam.
Consumul de citrice poate fi si el de ajutor in aceasta perioada, pentru ca ne va ajuta digestia. Atentie insa la momentul in care consumi citricele. Ele nu se vor consuma niciodata la sfarsitul mesei ca desert, ci intre mese, ca si gustare.
Citricele sunt sarace in calorii si stimuleaza productia de bila, lichid care ajuta la digestia eficienta a grasimilor din alimentatie. In plus, ele au si rol detoxifiant si tonic, in acelasi timp.
|
|
Miscarea, solutia cea mai sigura impotriva kilogramelor in plus
Chiar daca esti in concediu sau in vacanta, miscarea trebuie sa ramana pe lista ta de prioritati. Nu este obligatoriu sa mergi la sala de sport atata timp cat alegi alte variante precum sporturile de iarna ori chiar plimbarile. Important este sa faci miscare de cel putin trei ori pe saptamana si sa incerci sa duci o viata cat mai echilibrata, atat in perioada sarbatorilor, cat si in restul anului.
Alte subiecte care te-ar putea interesa:
Pregateste-ti organismul pentru sarbatorile de iarna |