De ce să nu mai cumperi carne tocată de la magazin
Carnea tocată este cea mai la îndemână atunci când ai de preparat bunătăți tradiționale precum sarmale, chiftele, ciorbă de perișoare sau ardei umpluți. Acest aliment se numără cu siguranță printre preferatele românilor și este disponibil gata ambalat în magazine, însă experții în nutriție avertizează asupra pericolului său ascuns.
Deși carnea tocată ambalată este o metodă mult mai rapidă și mai puțin costisitoare de a-ți satisface poftele alimentare, aceasta are și contraindicații deloc de neglijat. Produsul care se găsește pe rafturile supermarketurilor ar putea avea un impact negativ asupra sănătății tale.
Contraindicații carne tocată ambalată
Aceasta conține, de cele mai multe ori, și alte părți din animal pe lângă carne macră, precum grăsime, tendoane, șorici, organe sau zgârciuri. Cea mai sigură metodă de a știi sigur ce produs alegi este să citești cu atenție ingredientele înscrise pe etichetă, ce indică valoarea nutrițională a cărnii.
Totodată, nu ar trebui să treci cu vederea nici aditivii alimentari, care se adaugă de către producători pentru a îmbunătăți calitatea, aspectul și mirosul cărnii tocate, dar și pentru prelungirea termenului de valabilitate. În plus, carnea tocată vândută la casolete în magazin poate conține multe grăsimi periculoase, ce pot declanșa probleme digestive, precum balonarea indigestia sau crampele abdominale.
Cum recunoști carnea tocată proaspătă
Potrivit csid.ro, carnea tocată proaspătă are o culoare roz, un miros plăcut și nu este lipicioasă la atingere. Chiar dacă este mult mai la îndemână să cumperi de la magazin, cea mai indicată metodă de a consuma în siguranță acest aliment este de a toca bucățile de carne chiar la tine acasă. Sau poți să apelezi la un măcelar pentru a te sfătui în privința bucății de carne cea mai slabă în grăsimi - precum pulpa, mușchiul sau cotletul. Totodată, poți alege să o toci pe loc, la măcelărie, pentru a evita contactul cărnii cu aerul, dar și adaosurile nenaturale.
Citește și: Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem
Este important de menționat și faptul că nu este indicat să consumi tocătură prea des, mai ales dacă este formată din carne de porc sau vită. Fie că alegi un singur tip de carne sau mix între vită și porc, este bine să știi că nutriționiștii recomandă consumul acestui preparat de maxim două ori pe săptămână.
Carnea roșie conține vitamine, minerale și proteine, însă este o sursă mare de colesterol și grăsime, astfel că trebuie consumată cu moderație. O alternativă mai sănătoasă o reprezintă carnea tocată din pui sau curcan, în funcție de regimul tău alimentar.
Fiecare persoană are propria dietă și stil de viață, însă nu ezita să faci mereu alegeri alimentare inspirate, care vor preveni apariția diverselor afecțiuni.
Surse articol: Csid.ro / StirileKanalD / Recipestation
Surse foto: IStock