De ce să nu mai mănânci carne de porc. Motive care te vor convinge

De ce să nu mai mănânci carne de porc. Motive care te vor convinge

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Carnea de porc se află printre preferințele multor oameni și reprezintă aproximativ 38% din producția de carne la nivel mondial. Este populară în toată lumea fiind un aliment de bază, dar și folosit ca ingredient în foarte multe rețete.

Mulți specialiști susțin că este periculoasă pentru sănătatea noastră, iar consumul frecvent de carne de porc poate avea un impact negativ asupra organismului. Adevărat sau fals? Ei bine, se pare că totul are legătură, în primul rând, cu alimentația animalului. Porcul mănâncă aproape orice, fiind considerat și "deșeul" unei ferme, consumând de la legume, resturi, insecte, oase provenite de la alte animale, chiar și propriile fecale. Așadar, carnea acestui animal nu mai sună tocmai apetisant după ce afli exact cum și cu ce anume se hrănește, așa-i?

bucati de carne de porc si carnati asezate pe un gratar negru, cu carbuni incinsi din care iese fum

Iată de ce să nu mai mănânci carne de porc

Sistemul digestiv al porcului

Porcul absoarbe mai multe toxine decât celelalte animale, iar motivul are legătură cu sistemul digestiv al acestuia. Porcul digeră foarte repede ceea ce mănâncă, în aproximativ patru ore, față de 24 de ore, cât are nevoie o vacă, de exemplu. În timpul procesului de digestie, animalele, inclusiv omul, elimină excesul de toxine, precum și de alte componente ale alimentelor consumate care ar putea fi periculoase pentru sănătate. Totuși, porcul stochează toxine care sunt depozitate în straturile de grăsime și care, mai apoi, ajung în farfuria oamenilor sub formă de friptură sau alte preparate. 

O altă problemă este faptul că porcul are puține glande sudoripare funcționale și aproape nu transpiră deloc. Glandele sudoripare sunt folosite de organism pentru a elimina toxinele, iar în cazul porcului acestea rămân în țesuturile musculare și în organe. 

Crește riscul apariției cancerului

Potrivit unui raport din 2015 al Organizației Mondiale a Sănătății, carnea procesată precum șunca, slănina, cărnații sau crenvuștii pot fi un factor declanșator al mai multor tipuri de cancer, precum cel colorectal, pancreatic și de prostată, scrie Healthline.com.

Conform unui studiu efectuat de către experți de la Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS există o legătură puternică între consumul ridicat al cărnii procesate și cancerul de colon. Potrivit specialiștilor, există dovezi solide că produsele din carne procesate, consumate chiar și în cantități mici, ar putea crește riscul apariției cancerului.

Experții au concluzionat, în urma unor analize de laborator, că pigmentul care oferă culoarea roșie a cărnii, hematina, ar afecta mucoasa gastrică a intestinului uman. Un alt factor de risc în apariția cancerului îl constituie metoda de conservare a alimentelor procesate, prin afumare, uscare sau saramură sau prin adăugarea de conservanți.

muschi de porc, carnati de porc, slanina de porc si carne tocata de porc, asezate pe mai multe foi de salata, alaturi de ardei rosii

Gripa porcină

Virusurile gripei porcine, H1N1 și H3N2 pot fi transmise direct de la porci către oameni, atunci când o persoană ia contact fizic cu un animal contagios. Cu toate acestea, nu există dovezi clare că gripa porcină se poate transmite către om după ce a consumat carne de porc, însă specialiștii recomandă ca aceasta să fie mereu gătită la o temperatură de peste 160 de grade, iar procesul termic adecvat va distruge virușii și agenții patogeni alimentari.

Citește și: Ce se întâmplă dacă mâncăm prea multă carne - riscurile la care ne expunem 

Trihinoza

Porcii pot fi infectați cu mulți paraziți, iar unii dintre aceștia sunt greu de ucis chiar și după procesul de gătire. Trihinoza este o boală parazitară provocată de un vierme cu același nume, ce este des întâlnit în carnea de porc. Dacă o persoană consumă carne de porc negătită suficient poate risca să se infecteze.

doua bucati de coaste de porc la gratar, cu sos si condimente pe deasupra, asezate pe un tocator de lemn, alaturi de frunze de salata si rosii cherry

Această afecțiune se manifestă cu simptome precum dureri abdominale, diaree, oboseală, greață și vărsături. Potrivit Mayo Clinic, severitatea simptomelor depinde de numărul de larve existent în carnea de porc ingerată. 

Porcii sunt gazde ideale și pentru alți paraziți, care se pot transmite către om prin consumul de carne infestată, precum: tenia, virusul Menangle sau hepatita E. Totodată, în carnea de porc se regăsesc și bacterii rezistente la antibiotice ca: salmonella, stafilococul auriu sau Yersinia enterocolitica.

Sunt ființe vii

O mare parte din porci folosiți în industria cărnurilor sunt crescuți în fabrici și nu vor alerga niciodată pe pășuni întinse, nu vor simți căldura soarelui, nu vor respira aer curat și nu vor știi niciodată ce înseamnă să trăiești în libertate. Multe animale stau îngrămădite în ferme și așteaptă să fie măcelărite. Sunt crescute cu chimicale pentru a se dezvolta mai rapid, pentru a rezulta, într-un final, mai multă carne pentru vânzare și consum. 

Surse articol: 18karatreggae / PETA / Draxe

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Dr Mihail Pautov te învață: ce să NU faci dacă vrei să slăbești
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)