Grasimi bune vs. grasimi rele pentru organism. Afla ce ar trebui sa mananci!

Grasimi bune vs. grasimi rele pentru organism. Afla ce ar trebui sa mananci!

Mihaela Dobre, redactor Divahair.ro

De cand cuvantul grasimi a intrat in vocabularul nostru zilnic de atunci au aparut si o serie de mituri referitoare la efectele grasimilor asupra organismului nostru. Sunt necesare intr-o dieta echilibrata, sunt contraindicate persoanelor cu un colesterol ridicat, sunt de evitat de catre oricine etc.

Adevarul despre grasimi

Nutritionistii infirma mare parte din aceste zvonuri si afirma categoric: grasimile sunt foarte importante pentru o dieta echilibrata si nu trebuie, sub nicio forma, eliminate complet din alimentatia de zi cu zi. Pentru ca organismul nostru sa functioneze la potential maxim trebuie sa includem in alimentatie toate tipurile de nutrienti: glucide, proteine si grasimi. Grasimile ar trebui sa se regaseasca in alimentatie in proportie de 30% si dintre aceste procente 20% trebuie sa reprezinte grasimile bune. Grasimile sunt o importanta sursa de energie si ajuta la asimilarea vitaminelor solubile A, D, E si K. Fara grasimi aceste vitamine absolut necesare organismului nu se asimileaza in cantitate suficienta.

Esential este, ne avertizeaza specialistii, sa stim sa alegem grasimile care ne fac bine si care contribuie la cresterea colesterolului bun si sa evitam pe cat se poate grasimile rele, saturate, care cresc colesterolul rau din sange.

Daca ar fi sa faci o lista cu grasimi bune si grasimi rele pe care le consumi constant ai avea idee in ce categorie sa incadrezi untul, uleiul de floarea soarelui, branza sau pestele? In cazul in care ai indoieli, te ajutam sa identifici corect grasimile, sa le incluzi pe cele bune in alimentatie si sa te feresti de cele rele!

GRASIMILE RELE 

Grasimile rele se impart in saturate si grasimi trans. Grasimile saturate provin din surse animale si sunt solide la temperature camerei: untul, branza, produse lactate grase, diverse tipuri de carne precum cea de porc, miel, puiul cu piele. Grasimile trans sunt cele preparate de om: prajiturile, alimentele prajite, margarina, dulciuri ambulate, produse de patiserie etc. Grasimile rele sunt periculoase deoarece cresc nivelul colesterolului rau si il micsoreaza pe cel bun, infunda arterele, cresc riscul aparitiei unor boli de inima sau diabet si sunt cea mai rapida cale catre obezitate.

Daca esti preocupata de greutatea ta si vrei sa iti pastrezi inima sanatoasa, decat sa eviti grasimile mai bine redu cantitatea de grasimi rele si alege, in schimb, grasimi bune.

GRASIMILE BUNE 

Grasimile bune sunt grasimi nesaturare care cotin o cantitate mare de acizi grasi nesaturati si de aceea au o consistenta moale chiar la temperaturi scazute. Grasimile nesaturare la randul lor sunt grasimi mononesaturate, care se regasesc in uleiul de masline si grasimi polinesaturate.

Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi esentiale polinesaturare pe care organismul nostru nu le poate produce si de aceea este nevoie sa le introducem prin alimentatie. Copiii sunt cei care pot beneficia din plin de aceste grasimi pentru ca ajuta la dezvoltarea vederii, a sistemului nervos si a creierului si stimuleaza cresterea in lungime. In general Omega 3 si Omega 6 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, la pastrarea lipidelor din sange in limite normale si la imbunatatirea aspectului general al parului si al pielii.

Surse de grasimi bune

Grasimile bune de tip Omega 3 si Omega 6 pot fi gasite si in diferite tipuri de uleiuri cum ar fi: uleiul de floarea soarelui, de masline, rapita, in, soia sau sofran. Alte surse importante sunt nucile, semintele de dovleac, floarea soarelui, pestele si avocado.

Beneficiile grasimilor bune

Imbunatatesc sanatatea pielii

Sanatatea pielii este pusa in pericol, in special, de expunerea neprotejata la soare, cu efecte negative care se manifesta la nivel celular. Un studiu de specialitate a descoperit ca acizii grasi protejeaza celulele cutanate de razele UV si de impactul lor negativ asupra pielii, iar acizii grasi esentiali ajuta la scaderea fotosensibilitatii pielii, inhibarea raspunsului imunitar exagerat al expunerii la soare. Tot grasimile esentiale omega-3 ajuta la prevenirea cancerului de piele.

Cresc nivelul colesterolului bun

O dieta bogata in grasimi bune si saraca in grasimi saturate ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun in organism si la reducerea celui rau. Specialistii recomanda tuturor adultilor sa consume minimum 2 mese de peste pe saptamana (preferabil specii grase, care traiesc in ape reci), pentru a beneficia de un aport suplimentar de 500 mg - 1 g de grasimi bune in mod regulat.

Imbunatatesc starea de spirit

Expertii in medicina au descoperit ca aceste grasimi bune duc la ameliorarea depresiei si ale altor afectiuni mentale. Specialistii au demonstrat ca persoanele care consuma mai des peste si fructe de mare sunt expuse unui risc scazut de a suferi episoade de depresie.

Atenueaza durerile

Tot grasimile nesaturate au capacitatea de a scadea nivelul inflamatiilor in corp, aflate in stransa legatura cu durerile articulare si musculare. Acestea actioneaza similar cu medicamentele antiinflamatorii, precum ibuprofenul.

Nutritionistii atrag atentia ca este extreme de important sa introducem grasimile nesaturate, in special cele esentiale in alimentatia zilnica si sa inlocuim, pe cat posibil, grasimile saturate cu cele bune. Combinate cu un stil de viata sanatos, grasimile bune aduc beneficii importante pentru organism.

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (353 vizite)