Mamaliga a devenit un preparat foarte popular in secolul al XVIII-lea in
Italia. Era considerata mancare pentru oamenii simpli, pentru ca malaiul
putea fi procurat in cantitati mari la un pret foarte mic. Desigur, ea a
devenit o mancare specifica pentru sezonul rece, cand resursele de
mancare erau foarte restranse.
Mamaliga, putine calorii si multe beneficiiMamaliga este un preparat excelent pentru detoxifiere, purificarea sangelui si curatarea sistemului digestiv. Ea imbunatateste digestia, datorita continutului ridicat de fibre si contribuie la functionarea corecta a bilei si a ficatului, reducand riscul aparitiei bolilor de ficat. |
Conform studiilor recente, toate preparatele din malai sunt foarte bogate in carotenoizi, in special luteina, o substanta care intinereste organismul, protejand vederea, inima si creierul. In plus, carotenoizii continuti de malai sunt mai usor de digerat decat cel din morcovi sau spanac. Carotenoizii sunt solubili in lipide, ceea ce inseamna ca sunt mai usor digerabili daca sunt combinati cu putina grasime.
Mamaliga are un continut scazut de carbohidrati si este bogata in vitaminele A si C. In plus, studiile au aratat ca porumbul ajuta la dezvoltarea bacteriilor sanatoase din intestinul gros si poate fi transformat acestea in lanturi scurte de acizi grasi. Acestia alimenteaza celulele intestinului cu energie, ceea ce scade riscul de a face cancer la colon.
O portie de mamaliga de 100 grame are in jur de 75 kcal, iar faptul ca este compusa din carbohidrati complecsi, care sunt absorbiti mai lent, o face perfecta pentru persoanele care doresc sa slabeasca.
Asadar, nu uita sa incluzi in dieta ta mamaliga. Ea se prepara usor, are putine calorii si este plina de nutrimente, dar si foarte satioasa. Incearca retete cat mai variate si nu te vei plictisi de mamaliga, fie ca o servesti la mic dejun, pranz sau cina.