Mesteci gumă? Renunță la acest obicei, te îngrașă! Află cum este posibil așa ceva

Mesteci gumă? Renunță la acest obicei, te îngrașă! Află cum este posibil așa ceva

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Guma de mestecat există de pe vremea civilizației mayașe, însă a fost prezentată în scopuri comerciale pentru prima dată în anul 1860. Se știe că ne ajută să ne menținem dinții curați și să avem o respirație proaspătă, însă cercetătorii au descoperit că dacă îți faci un obicei din a mesteca gumă prea des ai putea să te îngrași.

Nu începe să mesteci un pachet întreg cu gume pentru că s-ar putea să observi cum o ia razna acul cântarului. Moderația este secretul dacă îți dorești să te bucuri în continuare de ciunga cea delicioasă. Specialiștii avertizează în privința mestecatului gumei pentru prea mult timp. 

Îți poate schimba trăsăturile feței

Acest obicei îți poate schimba în mod imprevizibil trăsăturile feței. De exemplu, poți să îți deformezi forma maxilarului. În plus, utilizarea excesivă a mușchilor responsabili pentru mestecat îi poate suprasolicita și poate provoca dureri de cap, în special în rândul adolescenților.

Te poate îngrășa

Dacă mesteci gumă înainte de a lua o gustare este mai probabil să ai poftă să mănânci junk-food, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, în anul 2013. Acest lucru se datorează faptului că mentolul din guma de mestecat face ca aromele fructate să se simtă amare, iar unele persoane pot încerca să suprime gustul gumei cu alternative nesănătoase și ușor accesibile, cum ar fi hamburgeri sau chipsuri. Așadar, te poți trezi fără să îți dai seama că ai acumulat multe kilograme fără să știi ce anume ai făcut greșit. 

Poate cauza balonare

Sunt două cauze pentru care balonarea poate apărea dacă mesteci gumă des. Prima se explică prin faptul că atunci când mesteci, înghiți și aer care îți poate umfla stomacul. Al doilea motiv constă în ingerarea acetatul de vinil, un compus sintetic folosit în producția de gumă de mestecat fără zahăr. Deși astfel de îndulcitori sunt nedigerabili, nu vor rămâne în stomac pentru totdeauna și, la rândul lor, se pot transforma în gaze, după contactul cu bacteriile prezente în intestine și de aici senzația de balonare.

Citește și: 5 obiceiuri zilnice care te îngrașă

Îndulcitorii artificiali pot modifica flora intestinală

Guma de mestecat fără zahăr este foarte populară în rândul persoanelor care vor să aibă o alimentație sănătoasă. Cu toate acestea, unele studii susțin că dacă o astfel de gumă conține îndulcitori artificiali, iar consumul frecvent al acesteia poate modifica flora intestinală, responsabilă pentru degradarea resturilor alimentare ajunse nedigerate in intestin. Deși cercetătorii subliniază că astfel de consecințe sunt individuale și pot varia de la caz la caz, ei ne încurajează să nu ne facem un obicei din a mesteca prea des acest tip de gumă. 

Cum poți mesteca gumă fără să îți afecteze sănătatea

Dacă totuși alegi să mesteci gumă este important să îți amintești să o faci cu măsură și ținând cont de o serie de reguli, pentru a avea grijă de sănătatea ta.

  • guma îndulcită cu zahăr este literalmente ca o bomboană dulce care contribuie și la apariția obezității, așa că nu o folosi ca pe o modalitate de prevenire a cariilor.
  • mestecă gumă la 20 de minute după ce ai mâncat.
  • dacă ești sensibil la îndulcitorii artificiali alege guma care conține xilitol (un îndulcitor natural folosit ca un înlocuitor al zahărului)

Surse articol: BrightSide / Healthline / Webmd.com

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine
Incepe quiz
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (360 vizite)