O noua tulburare alimentara: Boala mancatului selectiv

O noua tulburare alimentara: Boala mancatului selectiv

Andreea Catrina

Acum cateva saptamani va vorbeam despre ceea ce specialistii considera a fi o noua boala de nutritie - ortorexia nervoasa. Caracterizata de obsesia de a manca si trai sanatos, ortorexia nervoasa poate reprezenta un risc major pentru sanatate, studiile aratand ca o femeie din 10 si un barbat din 20, afectati de aceasta noua boala, prezinta risc de malnutritie.

Astazi revin cu inca o astfel de tulburare de nutritie, de data aceasta poate si mai bizara si cu siguranta mult mai amenintatoare - boala mancatului selectiv.

Ce presupune mancatul selectiv si cand ajunge sa fie o boala?


Ca si copiii mofturosi in fata anumitor feluri de mancare, adultii care sufera de mancatul selectiv renunta intr-o prima faza sa mai consume anumite alimente. Pot fi anumite legume, anumite fructe sau anumite feluri de mancare.

Semnalul de alarma este tras abia atunci cand persoanele in cauza ajung sa aiba un meniu extrem de limitat si sa traiasca doar cu cateva alimente. Si mai grav este ca respectivii indivizi pot dezvolta obsesii legate de mancarea care le ajunge in farfurie - de exemplu refuza sa manance orice tip de paste, preferandu-le doar pe cele rotunde sau refuza sa manance orice fruct, preferandu-le doar pe cele cu coaja galbena.

poza mancatul selectiv

Pentru a va face o idee si mai clara despre aceasta boala, publicatia americana Wall Street Journal vorbea anul trecut despre cazul unei femei de 39 de ani care traia doar cu cartofi prajiti , paste cu unt sau cu sos, pizza vegetariana, broccoli, porumb si prajituri fara nuci. Atat. O alta femeie, de data aceasta de 29 de ani, recunostea ca de la varsta de 3 ani manca doar 10 tipuri de mancare. Mai mult de-atat, in incercarea de a manca o piersica - aliment care nu se afla printre cele 10 - i s-a facut rau.

Ce spun specialistii?


Specialistii care incearca sa gaseasca o explicatie pentru aceasta tulburare alimentara spun ca adultii care dezvolta mancatul selectiv, spre diferenta de persoanele care sufera de bulimie sau anorexie, nu sunt interesati prea mult de aportul de calorii al mancarii sau de imaginea corpului lor.

poza tulburari de alimentatie

Din ce au reusit sa analizeze pana acum, medicii cred ca acesti adulti fie sufera de o tulburare obsesiv-compulsiva, fie au fost traumatizati in copilarie ori au trait experiente negative legate de mancare sau pe care acum, ca adulti, le asociaza cu mancarea.

Tiparul celui care mananca selectiv


Cu toate ca nu se poate vorbi deocamdata despre un tipar al individului care mananca selectiv, medicii care au studiat pana in prezent astfel de cazuri, vorbesc mai degraba despre un tipar al meniului.

poza tiparul celui care mananca selectiv

Astfel, adultii care mananca selectiv, prefera mancarea fara culoare sau foarte putin colorata, cum ar fi pastele, branza, untul. Totodata, ei au anumite reguli legate de gust, tocmai de aceea pizza, cartofii prajiti si puiul prajit se numara printre cele mai raspandite mancaruri in acest cerc, insa specialistii nu au gasit deocamdata o explicatie a acestui fapt.

 

Tu cunosti persoane care mananca selectiv?


 Alte subiecte care te-ar putea interesa:

Ortorexia - Obsesia de a manca sanatos
Dieta potrivita in functie de zodie
Foamea emotionala - Si tu ai o astfel de problema?

Subiecte de pe forum:


Cum scap de burtica?
   Cum am slabit eu!

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (30)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Ade (anonim)
    23 februarie 2012 15:03

    Eu mananc doar cartofi (prajiti, fierti sau piure), pui si peste si foarte rar salata de legume sau fructe. Asa sunt de cativa ani si nu am absolut nicio problema de sanatate: am indicele greutate/grasime in limite normale, fac sport in fiecare zi si muschii dezvoltati normali. Apropo, Selective Eating Disorder asta nu este listata in DSM-IV si deci nu este o "boala" oficial recunoscuta... decat poate cazurile extreme, care intra in categoria OCD-urilor.

    name (anonim)
    19 august 2011 11:11

    da, eu stiu un tip acre n u poate sa mănânce nimic rotund si de dimensiune mica gen cirese struguri, masline,etc

    anonima (anonim)
    5 mai 2011 18:06

    Da stiu o persoana care mananca selectiv si aceea sunt eu. Nu pot manca legumele fierte din mancare si asta se intampla de cand sunt mica, probabil asta este si cauza problemei mele cu greutatea (nu reusesc sa iau deloc in greutate).

    anonim
    5 mai 2011 18:06

    dar nu am stiut ca mincatul sanatos poate fi o boala.caci anume o alimentare sanatoasa presupune mincatul selectiv

    G (anonim)
    5 mai 2011 01:01

    Interesant articolul...stiam intr-o oarecare masura de aceasta tulburare,pt cei interesati si cunoscatori de limba engleza,pot cauta pe youtube emisiunea Freaky Eaters...este exact despre acest tip de mancat selectivi,in fiecare editie este prezentat cazul unei persoane care de ani de zile nu mananca decat un anumit aliment(biscuiti,paste,paine etc)

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)