Alimentatia in diabet - reguli si recomandari

Alimentatia in diabet - reguli si recomandari

Elena Gherasim

Diabetul este una dintre afectiunile cel mai des intalnite in ultimii ani si din acest motiv preocuparea pentru prevenirea si tratamentul acesteia a crescut semnificativ. Si tocmai din aceasta grija excesiva s-au nascut si mituri, conform carora diabetul presupune numeroase interdictii alimentare sau ca, odata descoperit, iti schimba radical si in mod negativ viata. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa, iar alimentatia este, dimpotriva, unul dintre aliatii principali in preventia si controlul diabetului. In principal, nu trebuie sa renunti la alimentele care iti plac, ci sa ai grija in ce cantitati le consumi, cum le pregatesti si ce valori nutritionale au. 
 

Ce este diabetul?

Diabetul este o afectiune a metabolismului, cauzata de faptul ca pancreasul nu poate secreta insulina sau secreta prea putina, ceea ce duce la depunerea zaharului pe vasele de sange si la obezitate. De asemenea, diabetul poate aparea si in timpul sarcinii, din cauza unor schimbari hormonale care afecteaza negativ activitatea pancreasului. De aceea, pe langa tratamentul cu insulina intravenoasa, alimentatia sanatoasa joaca un rol esential in tratarea diabetului. Chiar daca rata aparitiei diabetului la persoane din ce in ce mai tinere este in crestere, este bine sa stii ca acesta poate fi prevenit printr-un regim alimentar sanatos, completat de exercitii fizice.

Reguli generale in lupta cu diabetul

Vei fi surprinsa probabil sa afli ca nu exista o anumita dieta pe care trebuie sa o urmezi atunci cand ai diabet, ci doar niste schimbari pe care sa le impui regimului alimentar obisnuit. Iata care sunt acestea.

Ce mananci. Nu inseamna ca trebuie sa renunti la alimentele preferate, ci ca trebuie sa adopti varianta sanatoasa a acestora. In acest sens, vei pune accentul pe fructe si legume proaspete, vei inlocui bauturile carbogazoase cu sucurile naturale si vei renunta la grasimile rafinate si la cele de origine animala in favoarea grasimilor sanatoase. 
Cand mananci. Intervalul dintre mese este foarte important pentru mentinerea nivelului de zahar din sange. De aceea, este bine sa iei masa la ore fixe, de trei ori pe zi si sa te rezumi la doua gustari intre mese. 
Cat de mult mananci. Marimea portiilor de mancare este importanta, chiar daca alimentele pentru care ai optat sunt foarte sanatoase. Pentru a te ridica de la masa este suficient sa nu mai simti senzatia de foame, nu trebuie sa te simti satula. 
 

Recomandari alimentare in diabet

Chiar daca diabetul nu impune o anumita dieta alimentara, acesta presupune respectarea catorva recomandari, care te ajuta sa tii sub control atat nivelul glucozei din sange, cat si greutatea.

 
1. Formeaza-ti un set de obiceiuri alimentare regulate. Acestea sunt importante deoarece contribuie la mentinerea unui nivel optim de zahar din sange si previne aparitia kilogramelor in plus.
 
Respecta micul dejun. Acesta este considerat masa principala a zilei, pentru ca iti poate oferi energia de care ai nevoie, iar caloriile ingerate dimineata vor fi arse pana seara.
Mentine zilnic aportul caloric. Astfel, iti vei educa organismul in asa fel incat sa consume si sa asimileze corect nutrientii pe care ii primeste. In plus, acest echilibru nutritional te va ajuta sa previi fluctuatiile de greutate si cele ale cantitatii de zahar din sange. 
Mananca portii mici, la ore fixe. Completate de doua gustari, mesele principale ale zilei sunt esentiale daca vrei sa tii sub control diabetul si sa previi agravarea sa. In plus, mesele mici si dese te vor ajuta sa eviti senzatia acuta de foame, care te poate determina sa mananci mai mult decat e nevoie.
Asculta-ti organismul. Senzatia de satietate nu este perceputa de creier imediat si de aceea este recomandat sa mananci incet si sa te ridici de la masa atunci cand nu iti mai este foame, chiar daca nu te simti satula. 
 
 alimentatia in diabet

2. Nu renunta la dulciuri, dar fii moderata.
Desi unul dintre cele mai raspandite mituri se refera la faptul ca diabeticilor le sunt interzise dulciurile, poti sta linistita, nu este adevarat. Chiar daca ai diabet, poti consuma dulciuri, insa trebuie sa tii cont de calitatea acestora si de aportul de carbohidrati pe care il aduc. Astfel, daca vrei sa consumi si desert, este recomandat ca la masa respectiva sa renunti la anumite alimente care contin carbohidrati: paine, orez, cartofi. In cazul in care dulciurile sunt preferatele tale si iti este foarte greu sa renunti la ele, le poti inlocui cu alimente sanatoase care contin si glucoza. 

Inlocuieste inghetata cu un bol de fructe congelate, peste care poti adauga putina smantana degresata, bea un pahar de suc proaspat in loc de o prajitura si mananca o portocala sau pomelo ori de cate ori ti se face pofta de prajituri.
Daca iti place sa pregatesti dulciuri, redu cantitatea de zahar mentionata in reteta sau inlocuieste o parte cu miere.
Nu iti cumpara dulciuri, astfel incat sa nu fii tentata de nimic si sa nu ti se faca pofta. 
 
3. Mentine echilibrul carbohidratilor. Avand in vedere ca acestia au o influenta semnificativa asupra nivelului de zahar din sange, mai ales in cazul diabetului, este bine sa stii ca exista doua tipuri de carbohidrati, care influenteaza diferit glicemia. 

Carbohidratii simpli se regasesc in fructe, legume, cele mai recomandate alimente din aceasta categorie, dar si in produse de patiserie, bomboane, suc sau faina alba.
Carbohidratii complecsi se elibereaza treptat si mentin nivelul zaharului in sange mai mult timp. Acestia se gasesc in legumele bogate in amidon (cartofi), cereale integrale si mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp. 

Pentru a echilibra aportul zilnic de carbohidrati este necesar sa respecti urmatoarele reguli:
Inlocuieste orezul alb cu orezul brun si painea alba cu cea graham sau integrala.
Consuma zilnic alimente din toate grupele, insa pune accentul pe legume.
Renunta la bauturile acidulate in favoarea sucurilor naturale.
 
4. Consuma grasimi sanatoase. Fie ca suferi sau nu de diabet este esential sa consumi doar grasimi sanatoase, pentru a preveni, pe langa diabet, bolile de inima si obezitatea. 

Grasimile sanatoase se regasesc in peste si in produsele vegetale. Astfel, nucile, alunele , avocado si uleiul de masline, alaturi de somon, ton si pastrav sunt cele mai la indemana surse de grasimi sanatoase, nesaturate. 
Grasimile nesanatose sunt preluate din uleiurile partial hidrogenate si produsele de origine animala.
Avand in vedere aceasta clasificare, este indicat sa inlocuiesti uleiul de floarea-soarelui cu uleiul de masline, sa indepartezi pielea de pe carnea de pui, sa renunti la carnea de porc sau sa o consumi rar si sa prepari carnea si cartofii prin fierbere sau pe gratar si nu prin prajire.
 
5. Renunta la alcool sau consuma-l rar, in cantitati mici. Alcoolul ajunge foarte repede in sange si din cauza continutului important de glucide pe care il comporta, influenteaza negativ nivelul optim de zahar din sange si deregleaza secretia de insulina.
 
In concluzie, nu e greu sa previi sau sa tii sub control diabetul atat timp cat adopti o alimentatie sanatoasa, in care aportul de carbohidrati si grasimi este mereu monitorizat, pe care sa o completezi cu exercitii fizice regulate.

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.6 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (388 vizite)