Cele mai bune alimente recomandate in problemele digestive

Cele mai bune alimente recomandate in problemele digestive

Elena Gherasim

Apar cand te astepti mai putin sau cand ti-e lumea mai draga si iti dau peste cap planurile si starea de bine. Este vorba despre problemele digestive, care din diferite motive, precum stres, emotii puternice, oboseala, alimentatie nesanatoasa sau sindrom premenstrual, ajung sa te sacaie destul de des, lasandu-te fara energie si buna dispozitie.

Daca te-ai saturat sa iei pastile pentru a trata neplacutele afectiuni digestive, vrei sa le previi sau sa le tratezi in mod natural, apeleaza la beneficiile nutritionale si terapeutice ale alimentelor. Iti vei recapata atat buna functionare a sistemului digestiv, cat si pofta de viata!

dureri de stomac

Reflux gastroesofagian

Cunoscut in vorbirea curenta si cu denumirea de arsuri stomacale, refluxul gastroesofagian este una dintre cele mai neplacute afectiuni ale sistemului digestiv.  Acesta este o afectiune cauzata de o disfunctionalitate a stomacului - care permite continutului acestuia sa revina in esofag - si amplificata de consumul unor alimente care provoaca hiperaciditate gastrica si favorizeaza regurgitatia acida: condimente, ceapa, usturoi, prajeli, citrice, grasimi, sosuri, ciocolata. De asemenea, fumatul, bauturile carbogazoase si consumul excesiv de alcool se numara printre cauzele principale ale acutizarii acestei afectiuni.

Alimentele care te ajuta sa tii in frau refluxul gastroesofagian si in acelasi timp sa te bucuri de mese gustoase sunt reprezentate de:

Cereale integrale - sunt bogate in fibre, echilibreaza secretia de suc gastric, mentin senzatia de satietate si regleaza tranzitul intestinal. Datorita acestora, stomacul are timp sa digere corect hrana pe care o primeste, fara sa fie nevoit sa secrete suc gastric in plus.

Fasole - o solutie alternativa pentru preparatele greoaie din carne, fasolea reprezinta pranzul perfect, bogat in fibre si proteine, care previne refluxul gastroesofagian si imbunatateste digestia.

Pepene galben, banane - aceste fructe echilibreaza secretia de acid gastric, reprezentand, in acelasi timp, surse importante de fibre, potasiu si vitamina C.

Ghimbir - cunoscut inca din vechime atat pentru proprietatile terapeutice antiinflamatoare, cat si pentru aroma sa aparte, ghimbirul se numara printre mirodeniile pe care ai voie sa le consumi  chiar daca suferi de arsuri stomacale. In plus, ghimbirul este un excelent remediu impotriva tuturor afectiunilor sistemului digestiv daca este consumat moderat.

alimentatie sanatoasa

Balonare

Cu siguranta nu de putine ori te-ai confruntat cu aceasta neplacuta sezantie de disconfort digestiv si nu putine au fost datile in care ti-ai refuzat anumite alimente din teama de a nu te balona. Ei bine, trebuie sa stii ca balonarea nu este o afectiune de sine statatoare, ci se manifesta mai ales in functie de dieta alimentara pe care o ai. Totodata, balonarea apare si ca urmare a sedentarismului, a unui tranzit intestinal greoi, a consumului de alimente care favorizeaza fermentatia, a unor perioade prelungite de stres sau a unei conduite alimentare nesanatoase.

In general, este mai usor sa previi balonarea decat sa o tratezi, evitand alimentele care stii ca iti fac rau. 

Printre alimentele care provoaca balonare cel mai adesea se numara: varza, fasolea, ridichile, mazarea, cartofii, carora li se alatura bauturile carbogazoase si alcoolul, in special vinul alb. 

Pentru a preveni si a trata balonarea, consuma alimente bogate in fibre si minerale, cu proprietatea de reglare a tranzitului intestinal si inhibare a productiei de gaze: carne slaba, pregatita pe gratar sau fiarta, cereale integrale, iaurt (este bogat in biotice care refac flora intestinala), branzeturi, legume fierte, oua. Si fructele proaspete fac minuni impotriva balonarii, daca sunt consumate mereu pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa.
 balonarea la femei

Constipatie

O dieta alimentara saraca in fibre si lipsa hidratarii corespunzatoare sunt factorii principali care favorizeaza constipatia, una dintre cele mai inconfortabile afectiuni gastrointestinale. Desi, in mod normal, constipatia nu reprezinta o boala a sistemului digestiv, ci este mai degraba o tulburare a acestuia, pe perioade prelungite poate capata caracter cronic si poate determina aparitia hemoroizilor. De asemenea, constipatia este si o consecinta a unui stil de viata sedentar, definit de stres si rutina.

De aceea, este important sa consumi zilnic o cantitate suficienta de lichide, atat sub forma de bauturi, cat si sub forma de supe si ciorbe, iar alaturi de acestea sa ii oferi organismului doza necesara de fibre, cele care inlesnesc si regleaza digestia.

Prunele sunt recunoscute pentru proprietatile sale laxative si de detoxifiere naturala. Asadar, consuma-le constant, atat in forma proaspata, cat si uscate.

Merele reprezinta surse importante de fibre, vitamine si minerale si au avantajul de a fi fructe usor de gasit in orice sezon si la preturi accesibile oricui.

Strugurii - profita de venirea toamnei si urmeaza celebra cura cu struguri, care face minuni pentru digestia ta in mai putin de doua saptamani. Consuma strugurii integral, pentru a te bucura si de antioxidantii prezenti in coaja acestora.

Fasole - daca nu ai probleme cu balonarea, poti consuma zilnic fasole pentru a scapa de constipatie. Pe langa continutul mare de fibre, fasolea este si un important depozit de fier si alte minerale precum: acid folic, potasiu, calciu, magneziu.

Exercitiile fizice te ajuta, de asemenea, sa scapi de constipatie.

fructe proaspete

Indigestie

Prajelile, alimentele bogate in grasimi, programul alimentar dezechilibrat si consumul frecvent de fast food, alimente rafinate si bogat condimentate reprezinta cauzele principale ale instalarii indigestiei. Aceasta este o afectiune manifestata prin senzatie acuta de greata, dureri de cap, disconfort abdominal, balonare, arsuri stomacale si satietate.

Pentru a preveni indigestia, este de ajuns sa ai o dieta alimentara corecta, sa respecti orele pentru principalele mese ale zilei si sa eviti excesele alimentare. Desi fructele au un rol important in tratarea problemelor legate de digestia deficitara, nu este indicat sa le consumi atunci cand ai indigestie, deoarece vor fermenta in stomac, inrautatind situatia. In acest caz este bine sa bei multe lichide, ceaiuri calde, care ajuta la metabolizarea grasimilor.

Pentru a preveni indigestia, include in meniul tau aceste alimente:

Pepene rosu - hidrateaza, iti ofera resurse importante de minerale si vitamine si te ajuta sa mentii sanatatea tubului digestiv.

Rosii - bogate in vitamine si cu un continut ridicat de apa, rosiile previn indigestia, regland tranzitul intestinal.

Fructe si legume proaspete - surse importante de fibre, vitamine si minerale, fructele si legumele in stare proaspata sunt aliatul tau de incredere in prevenirea indigestiei, deoarece, consumate pe stomacul gol, sunt digerate direct in intestinul subtire, ceea ce inseamna ca tranzitul intestinal va avea un curs firesc, fara blocaje.

Diaree

Extrem de neplacuta si greu de tratat, diareea este o afectiune care nu ocoleste pe nimeni la un moment dat. Aceasta este cauzata de consumul alimentelor bogate in grasimi, al dulciurilor procesate, cu un continut mare de unt si zaharuri rafinate sau de asocierea nepotrivita a anumitor grupe de alimente. Diareea are si cauze care nu tin de regimul alimentar, ci de existenta unei stari intense de stres, anxietate si neliniste sau de urmarea unui tratament medicamentos.

femeie cu dureri de burta

Indiferent de cauza acesteia, diareea poate fi tratata cu succes prin intermediul alimentelor precum: branzeturi si lactate (bogate in bacterii care contribuie la refacerea florei intestinale), orez, carne alba, oua fierte, banane, paine prajita, supa de pui.

Asadar, problemele digestive sunt afectiuni de rutina, mai ales ca sunt strans legate de stilul de viata pe care il abordam si de regimul alimentar pe care il urmam. Tocmai de aceea, este important sa inveti sa tratezi aceste tulburari digestive tot prin intermediul alimentatiei si sa mentii o conduita alimentara sanatoasa, astfel incat sa le previi, inainte de toate.

Tu ce cum tratezi problemele digestive in mod natural?

Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (51)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Matasa Daniela (anonim)
    14 august 2013 08:08

    multumesc pentru articol,si ceaiurile recomandate trebuiau trecute,am probleme cu stomacul ,nu consum prajeli sau fast food,incerc sa mentin un mod de viata sanatos dar cu toate astea nu reusesc sa scad in greutate ce probleme ar putea fi

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (387 vizite)