Dieta, exercitii si tratamente impotriva celulitei

Dieta, exercitii si tratamente impotriva celulitei

Claudia Paduraru

Odata cu primele raze generoase ale soarelui de aprilie, ne gandim deja la rochiile, fustele si pantalonii scurti care ne asteapta cuminti pe rafturi, dar ceva ne spune ca trebuie sa rezolvam mai intai o problema urgenta: celulita, inamicul comun al femeilor, indiferent de rasa, clasa, culoare, varsta sau greutate. Celulita nu face diferente si ataca pana si vedetele de la Hollywood si modelele de pe catwalk, spre deliciul paparazzilor care-si dau viata pentru un instantaneu cu putina gelatina tremuranda. Pentru a lupta impotrivei “cojii de portocala” este nevoie sa ataci pe mai multe fronturi in acelasi timp, pentrua anihila inamicul atat din interior cat din exterior, dar mai intai sa aflam cateva lucruri dspre celulita.

Ce este celulita?

Celulita nu este o boala propriu-zisa, ci simptomul unor disfunctionalitati ale organismului nostru, care se manifesta printr-un aspect instetic al pielii datorat inflamatiei celulelor adipoase si cresterii in volum a celulelor de grasime, celule care-si pot mari volumul de 60 de ori. 

Tipuri de celulita:
 
- adipoasa: prezenta pe abdomen coapse, gambe, brate intalnita la persoanele supraponderale;
- apoasa: coapse, gambe, brate, provocata de circulatia sanguina si limfatica deficitara, dezechilibrele hormonale si retinerea de apa;
- mixta: primele doua forme se intalnesc pe suprafata intregului corp;
- fibroasa: cea mai grava forma si dificil de tratat, prezenta pe coapse si genunchi, de culoare violet, dureroasa la masare.

Cauze posibile ale celulitei
 
Celulita este un efect secundar atat al unor transformari fiziologice, probleme de sanatate, dar si rezultatul unui stil de viata dezechilibrat:
• Genetice
• Hormonale (trasformarile din pubertate, sarcina, menopauza)
• Insuficienta limfatica si circulatia venoasa defectuoasa
• Alimentarea (prea multe glucide si lipide)
• Legate de stilul de viata: sedentarism , tutun, alcool, stres.

Tratamente impotriva celulitei

De la inceput trebuie sa stii ca celulita nu se vindeca, nu dispare, ci poate fi atenuata printr-o serie de metode care se completeaza reciproc, regim alimentar, exercitii fizice si tratamente corporale. Toate acestea combinate cu un stil de viata sanatos iti vor asigura silueta si aspectul fizic general pe care ti-l doresti.
 

1. Dieta pentru combaterea celulitei

In cazul persoanelor care au cateva kilograme in plus asociate cu celulita, nu este nevoie de un regim alimentar drastic, ci de o revizuire a alimentatiei pentru a renunta la acele obiceiuri daunatoare care ne-au adus surplusul de kilograme. Asta nu inseamna infometare sau metode dure de slabire, ci mai multa disciplina si vointa pentru a alege alimentele potrivite.
 
Dietele sarace in proteine, cele care interzic total carnea, sunt contraproductive, pentru ca, atunci cand renunti brusc la proteine, corpul tau intra in alerta datorita infometarii, metabolismul incetineste si foloseste caloriile destinate altor procese fiziologice, care vor fi depozitate in tesutul adipos. Astflel, in loc sa arda grasimile, corpul tau va depozita si mai multe.
 
Nutritionistii au alcatuit un set de reguli, usoare de indeplinit, care te vor ajuta sa pierzi cele cateva kilograme in plus, dar si sa atenuezi celulita prin intermediul unei diete sanatoase:
 - Fara carbohidrati dupa ora 18, cand metabolismul incetineste, corpul se pregateste de odihna si nu mai consuma glucoza;
- Cat mai multe fructe si legume proaspete;
- Renunta la paine, paste;
- Renunta la zahar, alcool, tutun;
- Fara bauturi carbogazoase si energizante;
- Renunta la prajeli;
- Inlocuieste grasimile daunatoare cu cele bune: ulei de masline, carne alba si rosie slaba, de pui- dar fara pielita, curcan, peste.
- Foloseste alimente care ard grasimile: broccoli, andive, varza, telina, praz, ardei gras, vinete, ridichi, hrean, ceapa , patrunjel.
 dieta impotriva celulitei

 
Observatie: cura de slabire singura nu are efecte spectaculoase, mai ales ca nu slabim uniform, in primele luni slabim la fata, brate si sani, apoi abdomen si solduri. In concluzie, dieta nu “topeste” singura celulita. 

2. Exercitiile fizice impotriva celulitei

Pielea dezhidratata si lipsita de tonus pot fi schimbata cu ajutorul exercitiilor fizice, partea cea mai grea din programul de lupta impotriva celulitei, pentru ca majoritatea femeilor prefera sa tina mai mult diete decat sa faca miscare. Aspectul de coaja de portocala este diminuat o serie de exercitii care antreneaza separat grupele de muschi astfel incat pielea sa devina intinsa, ferma, sanatoasa. Numai miscarea poate arde grasimile si tonifia muschii ascunsi de tesutul adipos.
 
Cardio, fitness, alergari, inot, pilates sau yoga, toate sunt indicate pentru a combate celulita, atata timp cat sunt realizate regulat, fara a trisa. Exercitiile cardiovasculare sunt esentiale pentru un trup sanatos, deoarece toate organelle beneficiaza de pe urma lor, inclusive silueta care devine mai supla dupa cateva luni de antrenamente. Dar pentru a vedea aceste efectele  pozitive trebuie sa urmati cu sfintenie antrenamentele de 4,5 ori pe saptamana, fiecare durand intre 30-60 minute. Secretul exercitiilor cardio este sa accelerati intensitatea seriilor si dificultatea exercitiilor pentru a obtine rezultate incurajatoare.

Exercitiile fizice cu greutati sunt de asemenea indicate pentru ca tonifica cel mai bine muschii.  Pentru a-ti recapata tonusul muscular este nevoie de serii repetate in care vei creste progresiv greutatile, in limitele tale, bineinteles. Rezultele vor fi pe masura efortului, caci pe langa faptul ca ai ars cat mai multe grasimi, ai reusit sa-ti definesti silueta prin sculpturarea muschilor. 

3. Tratamente corporale pentru celulita

Pe langa dieta si exercitiile fizice impotriva celulitei, este nevoie si de tratamente locale care ajuta la catifelarea pielii, oferindu-i aspectul mult ravnit de piele sanatoasa , perfect intinsa. Din fericire sau din nefericire, piata cosmeticelor ofera o multime de creme care nu te pot scapa de celulita, chiar daca ele asa se lauda, ci pot doar sa imbunatateasca aspectul exterior al pielii. Cele mai recomandate sunt cele care contin uleiuri esentiale deoarece au un puternic efect astringent care activeaza microcirculatia si drenajul limfatic.
 
Saloanele cosmetice ofera numeroase tratamente anti-celulitice pe baza de masaje speciale, drenaj limfatic , impachetari cu diverse substante, dar si tratamente mai sofisticate. Cabinetele dermatologice ofera de asemenea solutii anti-celulita constand in injectari in zonele afectate, dar si tratamente chirurgicale, cum ar fi liposuctia clasica si cea cu ultrasunete.

In concluzie, celulita poate fi atenuata, atata timp cat respecti cu sfintenie ce ti-ai propus si continui sa adopti un stil de viata echilibrat si sanatos.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (389 vizite)