Dieta in guta: principii de alimentatie sanatoase

Dieta in guta: principii de alimentatie sanatoase

Viorica Ghinea, redactor

Guta se numara printre cele mai frecvente forme de artrita si se caracterizeaza prin inflamarea articulatiilor si dureri intense. Aceasta afectiune apare din cauza excesului de acid uric din sange, care se depoziteaza cu timpul in diferite zone ale corpului, in special la nivelul articulatiilor. Daca ai fost diagnosticata cu aceasta boala, vei fi nevoita ca pe langa tratamentul medicamentos sa urmezi cu strictete o alimentatie sanatoasa.

Dieta in guta te va ajuta considerabil sa controlezi evolutia bolii. Din nefericire, aceasta afectiune se poate transmite si genetic, iar daca ai pe cineva in familie bolnav, este indicat sa ai o alimentatie sanatoasa pentru a preveni dezvoltarea gutei.

femeie bolnava de guta

Evita alimentele bogate in purine

Purinele sunt substante care in organism  sunt transformate in acid uric, astfel ca trebuie sa eviti alimentele ce contin astfel de componente: organele de animale, peste sau fructe de mare (hering, macrou, ton, hamsii, sardine, scoici, creveti, homar), carne rosie. Avand in vedere ca toate proteinele animale contin aceste substante, o portie zilnica nu ar trebui sa depaseasca 150-170 g.

Dieta in guta pune accent pe consumul de legume si fructe

Alimentatia are un rol important atunci cand suferi de guta, de aceea trebuie sa fii foarte atenta la ceea ce consumi. Mesele principale ale zilei si gustarile trebuie sa fie bogate in legume si fructe proaspete. Asadar, uita de mezeluri, produse afumate sau la conserva.

legume si fructe pentru dieta in guta

Lichidele, de nelipsit din dieta in guta

Lichidele te ajuta sa elimini acidul uric, astfel ca este necesar sa consumi cei 2,5 litri de apa pe zi. Apa plata, sucurile din fructe si legume (preparate in casa), ceaiurile din plante iti vor fi aliati de nadejde in acest sens. Insa evita pe cat posibil alcoolul, pentru ca poate declansa crizele de guta, avand in vedere ca acest lichid creste productia de acid uric din sange.

Lactatele degresate ajuta in controlul evolutiei gutei

Lactatele sunt permise pe lista dietei in guta, insa sunt recomandate cele cu un continut scazut de grasimi. Asadar, poti sa ai un mic dejun format din cereale si lapte sau iaurt ori dintr-o salata pe baza de legume si branza degresata. De asemenea, poti sa adaugi si oua, insa nu consuma mai mult de trei pe saptamana. Atentie si la cantitatea zilnica de sare.

Fara alimente prajite si sosuri grase

Mancarurile prajite nu numai ca pot declansa o criza dureroasa de guta, dar pot grabi si evolutia afectiunii. In plus, acestea favorizeaza depunerea kilogramelor, iar studiile au demonstrat ca persoanele cu un indice de masa corporala ridicat sunt mai expuse sa se imbolnaveasca de guta. De asemenea, nu consuma sosuri sau dressing-uri grase, chiar daca iti plac mult.

De ce este buna o dieta in guta? Pentru ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata va limita cresterea acidului uric si va grabi eliminarea lui din organism. Desi o astfel de dieta este mai greu de urmat, cu timpul te vei obisnui cu restrictiile alimentare si te vei putea bucura de o stare de sanatate generala mai buna.

 

 

Articolul urmator
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce este cetoza și de ce este benefică?
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)