Dieta pentru ficat: detoxifiere si prevenirea afectiunilor

Dieta pentru ficat: detoxifiere si prevenirea afectiunilor

Geanina Ichim

Ficatul este cel mai greu organ al omului, cu o greutate de 2-2,5 kg, de culoare rosu inchis, care se gaseste in partea dreapta a stomacului. Ficatul are foarte multe functii importante, prin care mentine sanatoasa o persoana. De aceea, cu totii avem nevoie de o dieta pentru ficat echilibrata, care sa-l protejeze de imbolnavire.

Ficatul are propriul sau sistem de filtrare prin care extrage substantele daunatoare si le elibereaza pe cele folositoare. El transforma substantele nutritive din alimente in componente esentiale ale sangelui si stocheaza vitaminele si mineralele producatoare de proteine si enzime, pentru bunul echilibru al hormonilor din corp. De asemenea, ficatul sprijina sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor, elimina bacteriile din sange si produce bila, esentiala pentru digestie.

Asigura-ti sanatatea ficatului prin evitarea excesului de alcool, tutun, cafea si zahar alb, prin consumul de lichide (apa si sucuri naturale) si printr-o rutina zilnica de exercitii fizice sau macar o plimbare in parc. Studiile arata ca 20 de minute de mers pe jos in fiecare zi reduc riscul aparitiei cancerului cu 15%. In plus, poti apela si la o dieta pentru ficat pentru detoxifiere si pentru prevenirea afectiunilor.

Alimente recomandate in dieta pentru ficat

Un regim eficient pentru sanatatea ficatului trebuie sa combine alimente care contin magneziu, acid folic, fier, seleniu, antioxidanti si vitaminele B2, B3, B6 si B12. Urmeaza o dieta formata din carbohidrati complecsi (ex. orez brun), proteine slabe (carne de pui, peste, fasole), fructe si legume.

In dieta pentru ficat avocado ar trebui sa fie consumat de cel putin doua ori pe saptamana, pentru a reduce nivelul de colesterol. Exista studii care arata ca un singur avocado pe saptamana poate vindeca un ficat deteriorat in mai putin de 30 de zile.

Lamaia, bogata in vitamina C si in potasiu, ajuta la reglarea functiilor biologice. Una din cele mai simple si mai avantajoase modalitati de imbunatatire a sanatatii ficatului este consumul unui pahar de apa cu lamaie in fiecare dimineata.

Grepfruitul si sucul acestuia sprijina ficatul in eliminarea toxinelor si iti ofera o cantitate mare de vitamine C si de antioxidanti.

Merele crude ajuta la ameliorarea volumului ficatului, iar consumul regulat ajuta la detoxifiere. Nucile, prin continutul ridicat de Omega 3, sustin ficatul in procesul de curatare.

Broccoli si varza de Bruxelles sunt pline de vitamine si de antioxidanti si ajuta ficatul in lupta impotriva colesterolului.

Plantele cu frunze verzi, precum spanacul, rucola si salata verde, au capacitatea de a neutraliza produsele chimice care se pot gasi in alimentatia noastra si actioneaza ca un mecanism de protejare a ficatului.

Usturoiul este cunoscut pentru beneficiile sale impotriva cancerului si a infectiilor, dar este si foarte util in vindecarea unui ficat deteriorat. Seleniul si compusii de sulf pe care ii contine ajuta enzimele hepatice la expulzarea toxinelor din organism si protejeaza ficatul de daune.

Fulgii de ovaz contin fibre solubile, care sprijina eliminarea toxinelor din tractul digestiv inainte de a-i provoca daune ficatului.

Iaurtul ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la buna functionare a ficatului.

Turmericul (curcuma) este unul dintre cele mai puternice alimente pentru mentinerea unui ficat sanatos, deoarece lupta impotriva toxinelor si chiar poate regenera celulele deteriorate ale ficatului. De asemenea, aceasta mirodenie stimuleaza productia naturala a bilei si imbunatateste functia vezicii biliare.

Sfaturi generale pentru meniul unei zile de dieta

Daca te confrunti cu o boala de ficat sau daca simti ca metabolismul tau este mai lent, poti pune in aplicare sfaturile de mai jos, personalizate in functie de starea ta de sanatate.

Micul dejun trebuie sa fie mai sarac - fructe si sucuri naturale. Consuma un pahar cu suc din legume crude cel putin de patru ori pe saptamana. Daca ai nevoie de mai multa energie, adauga si cateva alimente bogate in proteine (oua, iaurt).

La masa de pranz si la cina adauga mereu si o salata de legume crude alaturi de felul principal, pentru a-ti imbunatati digestia. Mesteca bine si lent.

Bea 10-12 pahare cu apa zilnic, dar evita sa consumi cantitati mari in timpul meselor. Daca ai probleme cu acidul gastric, bea in timpul mesei un pahar cu apa in care ai adaugat o lingurita de otet de mere.

Sanatatea ficatului este direct legata de starea generala de bine, asa ca protejarea sa este de maxima importanta pentru fiecare din noi. O dieta pentru ficat poate fi eficienta atat pentru prevenirea afectiunilor, cat si pentru detoxifierea si pentru regenerarea celulelor acestui organ.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (24)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (355 vizite)