Dieta pentru stomac: top 4 afectiuni si recomandarile alimentare
- Dieta pentru stomac sensibil sau gastrita
- Dieta pentru ulcerul la stomac
- Dieta pentru gastropareza
- Dieta pentru recuperarea in urma ranilor la stomac
Problemele cronice ale sistemului digestiv pot duce la malnutritie si la complicatii, asa ca o dieta pentru stomac este recomandata pentru aceste situatii. Modifica programul meselor, evita anumite alimente in timp ce le incluzi pe altele si in scurt timp vei gestiona eficient afectiunile stomacului.
Indigestia, arsurile la stomac si gastrita pot fi prevenite prin mentinerea unei greutati normale. Pentru aceasta ai nevoie sa consumi un numar echilibrat de calorii zilnic. De asemenea, este recomandata activitatea fizica, cel putin 30 de minute o data la doua zile. Evita alimentele grase si pe cele care contin zahar, pentru ca sunt bogate in calorii - prajeli, dulciuri, sucuri, unt, smantana si maioneza.
Dieta pentru stomac sensibil sau gastrita
Gastrita apare atunci cand mucoasa stomacului se inflameaza si este cauzata mai ales de consumul de alcool, fumat, infectii si consumul anumitor medicamente. Simptomele acestei afectiuni includ durerile abdominale, indigestia, pierderea poftei de mancare, greturi si varsaturi.
Gastrita severa poate duce la ulcer gastric si creste riscul aparitiei cancerului la stomac. In dieta pentru tratarea gastritei sunt recomandate mai multe mese mici pe parcursul zilei si evitarea anumitor alimente cunoscute efectul nefast asupra stomacului. Printre aceste se numara alimentele prajite sau bogate in grasimi, picante si acide. Digestia alimentelor gatite dureaza mai mult timp si necesita mai mult efort. In aceastadieta pentu stomac sensibil alcoolul trebuie evitat, deoarece agraveaza inflamatia. |
Gastrita provoaca frecvent varsaturi, asa ca va trebui sa cresti cantitatea zilnica de lichide pentru a evita deshidratarea. Daca te simti rau si nu poti bea nimic, stai o ora-doua fara sa consumi lichide, apoi soarbe din lingurita, o data la putin timp. Dupa ce simptomele se amelioreaza, creste cantitatea.
Dieta pentru ulcerul la stomac
Ulcerul este o rana deschisa la nivelul mucoasei stomacului si cauzata de bacteria Helicobacter pylori. Aceasta afectiune poate provoca dureri abdominale, indigestie, arsuri stomacale, gaze intestinale, greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare si pierderea neintentionata in greutate.
Alimentele care agraveaza ulcerul sunt cele piperate, cafeaua, bauturile carbogazoase si alcoolul. Intr-o dieta pentru stomac recomandata in cazul ulcerului gastric ar trebui sa eviti produse precum carnea grasa, carnatii, prajelile sau alimentele preparate cu grasimi, cum ar fi cartofii prajiti, gogosile si piureul cu unt, ciocolata, citricele si sucul de rosii.
Poti preveni aceasta afectiune sau poti accelera recuperarea dupa un ulcer prin consumul alimentelor bogate in fibre, cum ar fi legumele si fructele, care ofera vitaminele A si C. De asemenea, sunt recomandate produsele care contin flavonoide - merele, telina, afinele, ceapa, usturoiul si ceaiul. Consuma produse lactate cu un continut scazut de grasimi sau inlocuitori, cum ar fi laptele de soia si carne slaba, de pasare, oua, fasole, peste si nuci. Pe parcursul zilei, bea apa, ceai de plante si bauturi fara cofeina.
O zi obisnuita in dieta pentru ulcer poate arata in felul urmator:
Micul dejun: fulgi de ovaz, lapte degresat, o banana.
Gustare: o felie de paine integrala si unt de arahide.
Pranz: salata verde, alune pecan, fasole boabe cu dressing din ulei de masline.
Gustare: iaurt fara grasimi.
Cina: legume, paste din cereale integrale si somon.
Dieta pentru gastropareza
Gastropareza este o tulburare care afecteaza muschii stomacului, ale caror contractii pot intarzia digestia. Simptomele acestei afectiuni includ arsuri la stomac, dureri abdominale, greturi, varsaturi, balonare, pierderea poftei de mancare si pierderea neintentionata in greutate.
Poti reduce simptomele prin consumul de alimente moi, care au fost fierte bine si prin limitarea grasimilor si a fibrelor, pentru ca sunt mai greu de digerat.
Dieta pentru recuperarea in urma ranilor la stomac
Ranile stomacului sunt provocate de interventiile chirurgicale, care te pot lasa cu un numar scazut de celule rosii si cu o nevoie de sprijin pentru sistemul imunitar. Pentru a te feri de infectii si de anemie, ai nevoie de o dieta pentru stomac echilibrata, bogata in vitamine si minerale. Consuma proteine slabe, sarace in grasimi, cereale integrale, produse lactate si multe fructe si legume.
Alimentele bogate in proteine, cum sunt carnele si pestele iti ofera multe substante nutritive, fier si vitaminele B2, B6, B9, B12 si C. De asemenea, este indicat sa mananci cereale din tarate de grau si de ovaz. Pe masura ce introduci in regimul tau alimente solide, poti consuma orez alb sau brun, fidea cu ou si paste din grau integral.
Produsele lactate sunt potrivite atat pentru inceputul dietei, cat si pentru urmatoarea etapa, cu produse solide. Alege iaurturi simple, lapte degresat si branza de vaci. Dintre fructe si legume, cele mai potrivite sunt stafidele, prunele, bananele, spanacul fiert si sucul de rosii.
Dieta pentru stomac nu este atat bazata pe reguli stricte, cat mai degraba pe experienta fiecarei persoane. Astfel, este posibil sa afli ca anumite alimente iti agraveaza starea, caz in care va trebui sa le elimini din dieta. Regimul tau trebuie sa fie bogat in vitamine si minerale esentiale, cu produse care aduc beneficii pentru sanatate - fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, lactate cu un nivel scazut de grasimi.