Regimul alimentar in hepatita

Regimul alimentar in hepatita

Claudia Paduraru

Hepatita este una dintre cele mai raspandite afectiuni ce se caracterizeaza printr-o inflamatie a ficatului, acuta sau cronica. Indiferent de forma sub care se prezinta, hepatita ataca ficatul, un organ cu totul special datorita functiilor pe care le detine in buna functionare a organismului nostru. Este singurul organ care se regenereaza, fata de alte organe, de exemplu inima, in care tesuturile bolnave sunt inlocuite cu o cicatrice, ca si cele de pe piele, dar ficatul are capacitatea de a inlocui celulele bolnave cu noi celule.

Hepatitele pot fi virale - cauzate de virusi hepatici, ce sunt clasificati de la A la G, toxice si medicamentoase, provocate de excesul de alcool sau de anumite medicamente, sau autoimune. Pentru toate formele de hepatita exista tratamente ce amelioreaza inflamatia ficatului, dar deseori apar complicatii pe termen lung care necesita, pe langa tratamentul adecvat, si un regim alimentar atent verificat.

Bolnavii de hepatita in stare acuta, forma cea mai usoara, se confrunta cu diverse simptome care le afecteaza foarte mult regimul alimentar, de aceea alimentatia lor trebuie atent verificata. Prima consecinta a infectarii cu un virus hepatic este pierderera severa a apetitului, greata, voma, ce provoaca anorexie, dezhidratare, dureri abdominale, febra. Greata si voma inhiba apetitul si de multe ori pacientii refuza sa manance incat devin subnutriti, fapt care dauneaza si mai mult ficatului deja inflamat.

Pentru a grabi vindecarea organismului si refacerea ficatului afectat, este recomandat ca tratamentul medicamentos pe care il urmezi sa fie ajutat de o alimentatie sanatoasa si echilibrata ce respecta cateva sfaturi:

1. Stimuleaza-ti apetitul

Pentru a preveni anorexia si malnutritia  care apar in cazul hepatitelor, sunt indicate cateva alimente menite sa-ti readuca pofta de mancare: sucul natural proaspat, unele bauturi energizante, iaurturile cu fructe, jeleurile, inghetata dietetica, supele slabe, budincile. Medicii recomanda ca bolnavul sa manance un aliment preferat, in cantitati mici, pentru a reveni pofta de mancare.
 

2. Consuma cat mai multe lichide

Inlocuieste mancarea solida cu supe de carne slaba (pui, curcan), pentru a combate dezhidratarea ca urmare a vomitarii excesive.
 

3. Alimente interzise bolnavilor de hepatita 

- laptele gras, smantana, branza fermentata;
- biscuiti, prajituri, placinte, tarte;
- ciocolata;
- doar trei oua pe saptamana;
- sosuri grase, maioneza;
- avocado;
- carne grasa, sunca, peste gras, pielita de pui, carnati, crenvusti;
- chipsuri, preparate picante, condimentate;
- prajelile in ulei, unt, margarina; 
- mai putina sare.

4. Renunta la mesele copioase  

Atat timp cat ficatul tau este suferind, este indicat sa renunti la mesele grase si in cantitati mari, deoarece ficatul nu poate sintetiza bila, un lichid care digera grasimile, astfel digestia este inceata, ceea ce duce la un real disconfort. Este ideal sa mananci mai putin, dar mai des.
 

5. Consuma cat mai multe fructe si legume

Renunta la alimentele procesate, congelate sau prajite, si mananca cat mai multe legume si fructe proaspete, inlocuieste bauturile carbogazoase cu sucuri proapat stoarse, cereale integrale.
dieta impotriva hepatitei

6. Doar grasimi sanatoase

Pentru ca organismul tau este foarte slabit ai nevoie de proteine, chiar daca in cantitati mici. Asadar carnea de pui, de peste preparata la gratar, sau fiarta, precum si laptele degresat, sunt o sursa sigura degrasimi sanatoase.

7. Ia vitamine si minerale

Pentru a trece peste efectele nedorite ale hepatitei ai nevoie si de suplimente, dar doar cele care nu afecteaza ficatul si prescrise de medicul specialist, deoarece pe piata se gasesc numeroase sortimente, dar multe dintre ele pot fi toxice pentru ficatul tau foarte sensibil.

Din pacate, hepatitele se pot agrava si atunci putem vorbi de o hepatita cronica, si in acest caz este nevoie de supravegherea si prescrierile unui medic specialist in nutritie. Pacientii aflati in aceasta situatie au nevoie de un regim alimentar individualizat pentru ca ficatul sa fie protejat si malnutritia sa nu se declanseze. In cazul persoanelor suferind de hepatita B  si C, dar si de hepatita alcoolica, apar cirozele hepatice, afectiuni grave care pot pune viata pacientului in pericol. In aceasta situatie medicul specialist este cel care decide alimentatia bolnavului.
 
Tratamentul specializat si alimentatia atent suprevegheata sunt menite sa lupte impotriva hepatitelor, indiferent de forma, cu scopul de a vindeca ficatul afectat, iar regula de aur supra carora doctorii insista in tratamentul hepatitelor este: Protejati-va ficatul.!

Pe langa regimul alimentar indicat, pacientii trebuie sa-si protejeze ficatul prin reducerea toxinelor pe care acest organ le filtreaza non-stop, caci, pe langa alte functii vitale, ficatul filtreaza la fiecare cinci minute tot sangele din corp si indeparteaza toate toxinele. De aceea este obligatoriu sa respecti regulile de mai jos:
• Fara alcool: pacientii care sufera de hepatita cronica trbuie sa evite alcoolul, iar pentru cei diagnosticati cu ciroza este complet interzis, mai ales ca alcoolul consumat in exces este cauza hepatitei alcoolice.
• Atentie la unele medicamente: antiinflamatoarele nesteroidie (ibuprofen, paracetamol) pot fi periculoase cauzand sangerari interne. Este obligatorie consultarea specialistilor pentru tratarea unor afectiuni adiacente:
• Fara tutun: abandonarea acestui viciu inbunatateste starea generala de sanatate.
• Atentie la vitamine si minerale: chiar daca sunt prescrise de medici, trebuie avut in vedere ca unele pot dauna , de exemplu, suplimentele de fier trebuiesc evitate.
• Evitati expunerea la produse industriale: datorita imunitatii scazute pacientii afectati de virusul hepatic sunt foarte sensibili la contactul cu produsele de curatare, pesticide si ierbicide, care pot patrunde prin piele, cauzand alte complicati.
 
Toate recomandarile prezentate va vor veni in ajutor pentru a construi un sistem imunitar puternic si sanatos, capabil sa lupte cu virusii hepatici care afecteaza un numar considerabil de oameni. Potrivit ultimelor statistici in Romania sunt peste 710.600 de purtatori ai hepatitei C si un milion sufera de hepatita B, pe cand numarul celor infestati cu hepatita A este mult mai mare.

Articolul urmator
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic
Alimentele ce NU trebuie să lipsească din alimentația femeilor aflate la menopauză, conform Mihaelei Bilic

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (107)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    kolozsi raluca (anonim)
    16 mai 2013 16:04

    Salll am hepatita b...... si nu fac deloc trataemt si am nascut gemene....si mie tare frika sa nu patesc ceva daca nu fac trataemnt si nu tin regim delok ............??????? Va rog frm din suflet ajutatima raluca kolozsi ast raspunz dv va pup si multa sanatate

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (319 vizite)