Manganul

Manganul

Redactor Divahair.ro

Manganul contribuie la formarea structurii normale a oaselor, articulatiilor si a enzimelor necesare pentru buna utilizare interna a vitaminelor B1 si C.  Manganul intervine in sinteza colagenului si in metabolismul tiroxinei - principalul hormon secretat de glanda tiroida, dar si a steroizilor. Manganul este util pentru o buna digestie si asimilare a hranei. Manganul este un factor important pentru reproducerea si pentru functionarea sistemului nervos central. Corpul unui adult contine cca. 20 mg de mangan repartizate in oase, ficat, rinichi. Doza zilnica recomandata este de 4 mg.

Care sunt beneficiile manganului?

Manganul sete recomandat in indepartarea oboselii si in stimularea memoriei. Imbunatateste reflexele musculare. Deasemenea contribuie la prevenirea osteoporozei si este implicat in ameliorarea iritabilitatii nervoase.

Afectiuni asociate cu lipsa manganului

Ataxie (imposibilitatea de a coordona miscarile muschilor).

In ce alimente se gaseste manganul?

Cereale integrale, nuci, legume verzi, mazare, sfecla.

Contraindicati mangan

Efectele toxice sunt rare, in afara intoxicatilor provocate de emanatii industriale.

 mangan

Alte indicatii

In cazul ametelilor, incearca sa maresti doza de mangan ingerata. Cei care sufera de tulburari ale memoriei trebuie sa consume o cantitate suficienta de mangan. Persoanelor care mananca multa carne si beau mult lapte, le este recomandat sa ia suplimente de mangan.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)