Sodiul

Sodiul

Redactor Divahair.ro

Sodiul este recunoscut pentru ca regleaza starea de hidratare a organismului, are rol in metabolismul apei si ajuta la suportarea caldurilor mari. Acest mineral impreuna cu potasiul are un aport esential in procesul normal de crestere. Nu s-au stabilit doze recomandate in mod oficial, dar s-a estimat ca necesarul zilnic de clorura de sodiu pentru un adult sanatos este de 500 mg. Sodiul contribuie la solubilizarea calciului si a celorlalte minerale din sange.

Care sunt beneficiile sodiului?

Sodiul contribuie la functionarea in bune conditii a sistemului nervos si a celui muscular. Consumat in cantitati moderate te scapa de insolatii.

Afectiuni asociate lipsei de sodiu

Alimentatia saraca in sare duce la uscarea pielii, hipotensiune, crampe musculare, tulburari hepatice si pancreatice.

In ce alimente se gaseste sodiul?

Sare de masa si de gatit, moluste, morcovi, sfecla, anghinare , carne de vita, creier, rinichi, sunca.
sodiu

Contraindicatii

Excesul de sodiu se manifesta prin sete, rezistenta scazuta la caldura, boli cardiovasculare. Cantitati de peste 14 g clorura de sodiu ingerate zilnic pot determina efecte toxice.

Alte indicatii

Consumul de dulciuri, dar si bolile renale, efortul fizic sustinut, transpiratia excesiva, sunt cauze care impiedica absorbtia sodiului. Daca suferi de hipertensiune, redu cantitatea de sodiu pe care o ingerezi, verifica alimentele pe care le consumi. Gustarile sarate, produsele din carne ca: sunca, slanina, pastrama, conservele de vita si condimentele - ketchup, mustar, sosuri de soia, chilli trebuiesc ocolite. Evita folosirea la gatit a prafului de copt sau a bicarbonatului de sodiu.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)