Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Vrei să slăbești sănătos? Ce se întâmplă în corpul tău când pierzi 5 kilograme

Ana Munteanu

Există multe motive bune pentru a pierde în greutate, atunci când este cazul. Aspectul, încrederea în sine sau apropierea unui mare eveniment sunt, toate, motive importante. Dar în acest articol vom vorbi despre aspectul sănătății. Ce se întâmplă în corpul tău dacă pierzi câteva kilograme? O mică pierdere în greutate poate avea efecte mari, pozitive, asupra întregii tale ființe.

Chiar și pentru cei care sunt supraponderali sau obezi a pierde 5 kilograme este o reușită care oferă multe beneficii. Imaginează-ți că te debarasezi de o greutate pe care altminteri ai fi obligată s-o porți cu tine pentru totdeauna... Astfel privind lucrurile, acensiunea îți pare acum mai atractivă, nu?

„Există ceva magic în ceea ce privește acea primă pierdere în greutate de cinci kilograme pe care nu o văd la alți markeri”, spune Lisa Ellis, fondatoare a Integrating Nutrition in White Plains, din New York. „Aceasta tinde să încurajeze motivația. Și oamenii încep să se bazeze pe succesele lor.”

De precizat de la bun început faptul că beneficiile aduse sănătății ca urmare a pierderii a cinci kilograme variază în funcție:

  • de greutatea pe care ai avut-o inițial
  • de felul de modificări ale dietei pe care le faci
  • de cât de repede pierzi în greutate.

După unii markeri, „excesul de greutate” (supraponderal, adică) înseamnă să fii cu 10% peste intervalul de greutate ideal al corpului tău, iar ca „obez” această diferență este cu 20% mai mare.
O pierdere în greutate lentă și constantă este esențială pentru a face schimbări permanente ale stilului tău de viață, iar primele reușite te vor ajuta pregătindu-te pentru succesul pe termen lung.

Slăbește sănătos 5 kilograme: ce beneficii ai

1. Se îmbunătățește viața sexuală

Sex mai bun? Da, sigur. Un bărbat cu o greutate ponderată este mai capabil de performanțe sexuale mai bune, ceea ce chiar contează. Potrivit unui raport al publicației ”Translational Andrology and Urology”, un plus de cinci kilograme poate crește riscul de slăbire a potenței, pe care desigur nimeni nu o dorește, Un indice mare de masă corporală (IMC) poate provoca un stres inflamatoriu cronic, ceea ce poate duce la disfuncție erectilă. De asemenea, purtarea unei greutăți corporale mari poate îngusta vasele de sânge, îngreunând circulația sângelui în... locul știut.

Mai mult decât atât, consumul a prea mult de zahăr, carbohidrați rafinați și alcool poate să crească nivelul de estrogen, care atrage după sine o creștere în greutate, spune dr. Mark Hyman în cartea sa ”The Blood Sugar Solution”. Chiar dacă te poți simți un om încrezător și dezirabil oricare ar fi dimensiunile tale, o pierdere în greutate cât de mică te poate ajuta să te simți și mai sexy.

2. Vei dormi mai bine

Când slăbești 5 kilograme, dormi mai bine noaptea, ceea ce înseamnă că nivelul tău de cortizol este mai mic. Nivelurile inferioare de cortizol echivalează cu mai puțin stres, precum și cu reducerea poftei de alimente grase și dulci. Purtarea excesului de greutate poate atrage după sine pericolul de apnee în somn, o tulburare a somnului în care căile respiratorii se blochează în timpul sforăitului.

Persoanele supraponderale au un țesut suplimentar în fundul gâtului, care poate să cadă peste căile respiratorii și blochează fluxul de aer în plămâni, în timp ce dormi. Colegiul American al Medicilor recomandă modificările stilului de viață - în special, pierderea în greutate – ca metodă pentru tratarea apneei obstructive în somn, susținând faptul că pierderea a doar 5-10% din greutatea corporală poate avea un efect mare asupra simptomelor de apnee în somn.

3. Inima ta va fi mai fericită

Pierderea în greutate reduce încordarea inimii. Potrivit American Heart Association, „pierderea a doar 5 kilograme… poate ajuta la mai buna gestionare a activității inimii sau la prevenirea tensiunii arteriale ridicate la multe persoane supraponderale - cele cu un indice de masă corporală (IMC) de 25 sau mai mare”.

De asemenea, se amintește faptul că sănătatea inimii este deosebit de critică pe măsură ce femeile îmbătrânesc. „După menopauză, prevenirea bolilor de inimă este unul dintre cele mai importante lucruri pe care doriți să le faceți. Înainte, este cancerul de sân”, spune medicul Susan Blum, fondator și director al Centrului Blum pentru Sănătate, din Rye Brook, New York.

4. Scade glicemia

Diabetul de tip 2 nu este o problemă de tratat cu superficialitate. Persoanele care suferă de diabet prezintă în mod curent un risc crescut de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, hipertensiune arterială, boli de rinichi și chiar orbire. Or, prin pierderea în greutate, diabetul de tipul 2 poate fi prevenit sau chiar inversat. Dacă reușești să reduci între 5 și 10% din greutatea corporală, vei reduce deopotrivă și riscul de a dezvolta diabet - cu 58%. După o pierdere în greutate de 5 kilograme se poate constata o reducere serioasă a nivelului de zahăr din sânge.

Este o veste bună și pentru a reduce grăsimea de pe burtă, deoarece nivelul ridicat de zahăr în sânge și diabetul tind să se manifeste și prin acumularea grăsimii abdominale. Dacă trăiești în mult stres și ai nivelul glicemiei ridicat, aceasta va determina corpul să păstreze grăsimea pe burtă. Pântecele este folosit ca teren de deversare pentru excesul de grăsime „brună”, care nu servește la nimic și care este determinată de nivelurile ridicate de insulină și cortizol din organism.

5. Reușești să urci scările mai ușor

Femeie care urca scari

Dacă ai fost capabilă să te despovărezi de cele 5 kilograme, urcatul scărilor nu ți se va mai părea la fel de descurajant ca ascensiunea pe un munte, cum se întâmpla înainte.

”Oamenii observă că pot urca mai ușor scările - cu excepția cazului în care este vorba despre cineva care a început de la 150 de kilograme”, spune Lisa Ellis. Ea le cere pacienților săi să poarte o greutate de cinci kilograme în sus și în jos pe scări pentru a-i ajuta să înțeleagă cât de mult contează să renunțe la ele. Această metodă contribuie, într-adevăr, la reușita demersului lor: „Pacienții mei sunt uimiți de diferență”, mărturisește ea.

6. Poți purta haine cu un număr mai mic

Uraaa! Măsura taliei tale se va micșora după ce vei dai jos cele cinci kilograme. Sincer vorbind, acesta este, de obicei, motivul pentru care multe dintre noi își propun să înceapă o cură de slăbire. Toate ne dorim să arătăm bine în hainele noastre.

„În momentul în care vei cântări cu cinci kilograme mai puțin, blugii tăi sigur se vor simți altfel, un pic mai lejer” spune Blum. Teoretic, cele cinci kilograme sunt considerate o diferență de un număr la îmbrăcăminte. ”Odată ce treci de primul kilogram în minus - precizează Blum - chiar începi să pierzi din grăsimea corporală”.

7. Nivelul colesterolului se îmbunătățește

Ținerea sub control a colesterolului este unul dintre acele aspecte în care beneficiile sunt influențate de modul în care realizezi pierderea în greutate. Dacă ai urmat dieta ketogenică, Atkins sau alte diete cu conținut bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați, s-ar putea să nu îți fi scăzut nivelul de colesterol atunci când ai pierdut în greutate. Totuși, destul de multe persoane - cele fără o predispoziție genetică la un nivel ridicat al colesterolului și cele care se concentrează pe creșterea grăsimilor sănătoase (care nu sunt de origine animală, cum ar fi: avocado, uleiul de măsline și nucile) - pot reuși să-și mențină colesterolul la un nivel sănătos chiar și adoptând aceste diete bogate în grăsimi.

Nivelul ideal de colesterol este de sub 150 mg/dl, în conformitate cu estimările făcute de Physicians Committee for Responsible Medicine, din Washington, DC, SUA., care constată că aproape 107 milioane de americani au niveluri periculoase de colesterol - apropiate de 225 mg/dl, considerat ca fiind nivelul mediu pentru boala coronariană.
Potrivit unui studiu realizat de revista ”Diabetes Care”, vestea bună este aceea că pierderea de la cinci la 10 la sută din greutatea corporală este asociată cu îmbunătățiri semnificative ale factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare. Studiul a analizat 5.145 de femei și bărbați, măsurând HbA1c, colesterolul total, colesterolul HDL și trigliceridele, și a ajuns la concluzia că reducerea consumului total de grăsimi, în special al grăsimilor din carne și lactate, este o modalitate bună de a ne păstra colesterolul sub control.

8. Scapi de constipație și alte probleme digestive

Dacă înainte de a te debarasa de cele cinci kilograme aveai probleme cu defecația, în mod obișnuit, de acum situația se va îmbunătăți simțitor. Toate acele fibre pe care le-ai obținut din cerealele integrale și produsele proaspete consumate pentru a slăbi reprezintă o garanție că vor exista mai puține probleme de constipație sau alte probleme de digestie, ”în special pentru persoanele care înainte nu obișnuiau să mânânce legume și fructe”, după cum explică Ellis.

9. Sporește stima de sine

Este adevărat, poți să te iubești și să te prețuiești indiferent de dimensiunea ta corporală. Dacă îți tratezi corpul în mod corect și îți pasă de tine suficient de mult pentru a te îngriji și a face tot ceea ce este necesar pentru a fi cel mai bun ”eu” al tău, vei fi mulțumită de tine, indiferent de greutate. Dar atingerea unor obiective ambițioase – precum este acela de a slăbi cinci kilograme - te va face să te simți și mai bine în propria-ți piele.

„Dacă pierderea în greutate a fost realizată în mod intenționat, cu diferite alimente, mai ales dacă mănânci mai puține alimente care provoacă inflamații, energia ta va crește, te vei simți incredibil de bine și vei avea o stimă de sine îmbunătățită”, spune Marcelle Pick, o asistentă de medicină funcțională care se concentrează asupra studierii hormonilor feminini. „Pentru o persoană care ar trebui să slăbească 50 de kilograme este posibil să nu se observe, cel puțin fizic, cele cinci kilograme pierdute, dar ea va simți pentru prima oară că deține controlul și va câștiga mai multă încredere în propria-i persoană.”

10. Se îmbunătățește motivația

Știi care este, în mod obișnuit, partea cea mai dificilă atunci când începe un proiect? Motivația! Ei bine, asigurarea unei forme optime a corpul tău este un proiect foarte important. Iar ”după ce slăbești primele cinci kilograme, după ce reușești acest succes inițial, este mai ușor să continui și să faci treabă bună”, spune Ellis. Îți va fi mai ușor să continui să faci exercițiile fizice: „Pierderea a cinci kilograme te ajută, în primul rând, să te simți tot mai bine și să dorești să continui să faci exerciții fizice. Te vei simți mai bine în corpul tău și aceasta îți va îmbunătăți starea de spirit”, afirmă și Blum.
Vei dormi mai bine și nu vei mai avea atâtea schimbări de dispoziție dacă vei mânca mai puțin zahăr. Acestea sunt câteva beneficii în plus care te vor motiva să continui și să întreprinzi și mai multe acțiuni sănătoase. Este precum ”efectul domino”.

11. Sporește considerabil energia

Creșterea energiei, a motivației, a încrederii în sine, îmbunătățirea somnului - multe dintre aceste beneficii se întrepătrund, sunt indisociabile. Știm că un singur simptom sau un beneficiu nu este exclusiv, deoarece corpul nostru este un întreg de sisteme înlănțuite. Dar unele alimente sunt mai bune pentru energie decât altele, și probabil că deja le mănânci dacă ai reușit să slăbești cinci kilograme.
„O parte din impulsul energetic câștigat se datorează alimentelor pe care le-ai eliminat din dietă pentru a pierde în greutate: mai puțin zahăr, mai puțin alcool și, poate, mai puține alimente grele și grase”, precizează Blum. „Dacă nu mai mănânci atât de mult zahăr, ai mai multă energie și dormi mai bine. Oamenii au tendința de a se simți cu adevărat mai bine, mai fericiți. Există un sentiment general de bunăstare și întărire a puterilor. "

12. Ușurează artrita

Există un motiv bun pentru care medicii își sfătuiesc pacienții cu probleme la genunchi sau la șold să slăbească: grăsimea în sine este un țesut activ care creează și eliberează substanțe chimice proinflamatorii. Iar artrita este o inflamație a articulațiilor tale, care provoacă durere și rigiditate. ”Consumarea a diferite alimente și scăderea în greutate pot reduce inflamația respectivă”, precizează Susan Blum, autoare a volumului ”Healing Inflammation” (”Vindecarea inflamației”).

”Se știe că inflamația stă la baza tuturor bolilor cronice. Reducerea inflamației în organism te ajută să gândești mai bine. Aceasta ajută, de asemenea, și articulațiile și mobilitatea”, spune Blum. Potrivit cercetărilor realizate de Arthritis Foundation, din SUA, pierderea acelor modeste cinci kilograme poate avea o mulțime de beneficii pentru oasele tale. Fundația a citat un studiu din jurnalul ”Arthritis & Rheumatism”(”Artrita și reumatismul”), care afirma faptul că adulții supraponderali și cei obezi care sufereau de artrită la genunchi, după ce au pierdut doar o jumătate de kilogram din greutate, au simțit o presiune asupra genunchilor cu două kilograme mai mică. Cu alte cuvinte, pierderea a doar cinci kilograme din masa corporală te-ar scuti de o apăsare de 20 de kilograme asupra genunchilor.

13. Crește durata vieții

Ei bine, dacă acesta nu este un motiv bun pentru a pierde cinci kilograme, nu știm ce altceva este. Cercetările realizate la Universitatea din Oxford au condus la concluzia că obezitatea moderată micșorează speranța de viață cu aproximativ trei ani.

„Excesul de greutate reduce durata de viață”, spune dr. Gary Whitlock, în urma analizelor efectuate asupra a 900.000 de femei și bărbați, în 57 de studii. Conform studiului, mortalitatea cea mai scăzută s-a înregistrat în rândul persoanelor care aveau un indice de masă corporală cuprins între 23 și 24. Aceasta înseamnă că, dacă o persoană are 1,70 m înălțime, de exemplu, greutatea sa optimă ar trebui să fie de aproximativ 70-80 de kilograme.

Desigur, nu toată lumea este la fel. Unii oameni au mai multă masă musculară, alții au o mai mare densitate osoasă, ceea ce înseamnă un plus de greutate, dar ei sunt sănătoși, chiar dacă depășesc greutatea optimă.

14. Se îmbunătățește fertilitatea

Dacă a avea copii este un obiectiv important pentru tine, s-ar putea să-ți dorești să slăbești înainte de a rămâne însărcinată și de a lua în greutate, cum este de așteptat, datorită sarcinii. Studiile efectuate în acest sens au arătat că pierderea a doar cinci procente din greutatea corporală poate îmbunătăți considerabil șansele de a avea o sarcină. Și nu vorbim aici doar despre partenerul feminini; slăbind, și bărbații își pot îmbunătăți fertilitatea. De asemenea, această scădere inițială în greutate poate spori și șansele de a avea o sarcină sigură și sănătoasă.

Surse foto: Istock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!