Cearcanele: Top 5 cele mai eficiente tratamente

Cearcanele: Top 5 cele mai eficiente tratamente

Gabriela Paladi

Cearcanele sunt problema cea mai intalnita si mai suparatoare a tenului. Fiecare femeie se confrunta cu cearcane, la un nivel mai usor sau la un nivel care necesita o ingrijire mult mai atenta si mai intensa. Din pacate, nu exista un tratament minune care sa indeparteze definitiv cearcanele, exista insa anumite ingrediente si proceduri care pot imbunatati aspectul pielii din jurul ochilor.

Primul lucru pe care trebuie sa il afli, inainte de a incepe orice tratament, este cauza cearcanelor tale. O prima cauza este cauza genetica, aceea care iti lasa mostenire o piele foarte subtire sub ochi sau depigmentarea pielii in aceeasi zona. O alta cauza este stilul de viata. Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog ne spune ca „o cina sarata sau plansul la un film romantic are acelasi efect a doua zi dimineata, pentru ca ambele aduc un surplus de sare in organism, sare care se va observa cel mai repede in zonele unde pielea este cea mai subtire - adica sub ochi". Alte cauze pot fi si nedemachierea seara, consumul excesiv de alcool, lipsa somnului, stresul. Si mai grav, daca cearcanele apar dintr-o data, chiar daca ai avut un stil de viata sanatos, ele pot sa fie un semn al unei boli ascunse, de rinichi, ori poti avea probleme cu tiroida. Asa ca este recomandat ca in acest caz sa consulti medicul.

Daca iti este foarte greu sa iti schimbi stilul de viata, daca cearcanele sunt o mostenire genetica de care nu poti scapa, Diva Hair a intrebat pentru tine specialistii si cititoarele despre cel mai eficient tratament anti-cearcan pe care l-au incercat si testat. In urma raspunsurilor am construit pentru tine un top al celor mai eficiente tratamente anti-cearcan.

LOCUL 5: Ceaiul de musetel, ceaiul verde si castravetii

"Eu am mostenit cearcanele si stiu ca nu voi scapa niciodata definitiv de ele. Insa am reusit sa le estompez cu comprese cu ceai de musetel, pe care le aplic seara inainte de culcare.", ne sune Corina. Ioana spune ca ea prefera ceaiul verde, si ca pune la congelator compresele inainte de a le aplica pe ochi.

Tot la congelator apeleaza si Marcela, care la 50 de ani se lauda cu cearcane foarte putin evidente. "De peste 10 ani folosesc minunatul castravete. Pun la congelator felii taiate, si in fiecare dimineata, pun felii de castravete pe ochi si le las acolo 5-10 minute, in functie de timpul pe care il am la dispozitie."

Ceaiul verde este plin de anitoxidanti si polifenoli, si contine si putina cofeina - o formula care nu face altceva decat sa contracte vasele de sange, fiind astfel eficient in reducerea cearcanelor daca ai pielea subtire. Daca cearcanele tale sunt cauzate de inflamatii, atunci ceaiul de musetel este minunat, pentru ca are efect calmant. La fel si in cazul castravetelui, plin de antioxidanti, care inghetat, nu numai ca vitaminizeaza pielea, dar reduce cu succes inflamatiile si vasele de sange marite.

LOCUL 4: Hidrochinona si acidul kojic

Hidrochinona este acel ingredient pe care trebuie sa il cauti in formula cremei de ochi, daca ai cearcane cauzate de depigmentarea pielii. Acest ingredient albeste pielea si reduce astfel aspectul neplacut al cearcanelor. Din pacate, ea poate cauza si o sensibilitate crescuta a pielii, de aceea este recomandat sa folosesti mereu o crema cu un factor de protectie solara cat mai ridicat. Hidrochinona este totusi un ingredient controversat, iar o crema nu trebuie sa contina mai mult de 2% hidrochinona. "Concentratii mai mari, pana la 4% de hidrochinona nu se prescriu decat in cazuri foarte rare, la pacienti cu probleme serioase, si se administreaza numai alaturi de acizi alfa hidroxi.", ne spune dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Acidul kojic este o alternativa mai sigura daca vrei sa reduci cearcanele cauzate de depigmentarea pielii. Fructele koji sunt de secole folosite in cultura japoneza, atat in alimentatie cat si in frumusete. Desi cremele cu un astfel de ingredient sunt mai scumpe, sunt mai sanatoase si la fel de eficiente. "Acidul kojic il folosim destul de des si pentru a trata cu succes melasma. In plus, are si proprietati antibacteriene si antimicrobiene.", afirma dr. dermatolog Leslie Baumann. In doua studii s-a demonstrat ca acidul kojic combinat cu acid glicolic a fost cu 10% mai eficient in tratarea depigmentarilor pielii decat acidul glicolic combinat cu hidrochinona.

"Am probleme mari cu depigmentarea pielii, si nu numai in zona ochilor. Am descoperit hidrochinona pe la 24 de ani, mi-a prescris-o un dermatolog. Insa, in sarcina, cand am avut melasma, nu am mai avut voie sa o folosesc. Acelasi medic mi-a oferit ca alternativa acidul kojic. Mi-a prescris o crema destul de scumpa, 150 de lei 30 ml, insa m-a ajutat mult.", ne spune Irina.

LOCUL 3: Retinolul si cafeaua

Unul dintre cele mai intalnite sfaturi populare pentru tratamentul cearcanelor este crema care trateaza si hemoroizii. "Da, crema de hemoroizi reduce inflamatiile, insa nu o recomand, pentru ca poate hipersensibiliza pielea din jurul ochilor, care oricum este sensibila. Sugerez intodeauna o crema pe baza de retinol in schimb, care reduce inflamatiile fara sa usuce pielea.", ne sfatuieste dr. Iordache. In cosmetica retinolul se regaseste si cu denumirea de acid retinoic sau tretinoina. "De fapt, isotretinoina, un izomer al tretinoinei, este folosit ca medicament oral pentru tratamentul acneei severe.", ne mai spune dr. Iordache.

Totusi, daca cearcanele tale nu sunt cauzate de inflamatii, ci de pielea foarte subtire de sub ochi, un tratament cu retinozi va fi ineficient. "Pielea subtire este foarte greu de tratat cu creme. Cremele de ochi care contin cofeina sunt o solutie, pentru ca reusesc sa contracte vasele de sange si reduc astfel aspectul intunecat al pielii.", ne spune dr. Iordache.

LOCUL 2: Uleiul din migdale

"Am deja 6 luni de cand folosesc uleiul din migdale dulci", afirma Laura. "Am avut mereu probleme cu cearcanele, chiar si cand dormeam suficient. Acum, in fiecare seara dupa demachiere imi masez pielea din jurul ochilor cu ulei din migdale. Simt cum imi hidrateaza acea zona, cum o face mai puternica, mai elastica, mai groasa." Adriana foloseste si ea tot ulei din migdale. "Cearcanele la mine fac parte din lupta zilnica. Am pielea foarte subtire, si fiecare vas de sange se vede. Mi s-au recomandat injectii cu acid hialuronic, pentru a ingrosa pielea. Mi-a fost frica, asa ca am preferat tratamente naturiste. Le-am incercat pe toate. Singurul care a functionat a fost masajul zilnic, inainte de culcare, cu ulei de migdale."

O migdala contine 44% uleiuri, din care 62% este acidul oleic si 29% acid linoleic, ambele foarte eficiente in hidratarea pielii si in stimularea productiei de colagen. De fapt, uleiul din migdale este un extract al migdalei, care concentreaza proprietatile acesteia si ofera pielii tale cea mai buna hidratare.

LOCUL 1: Injectii cu acid hialuronic

Acidul hialuronic se regaseste in corpul nostru in mod natural, in tesutul conjunctiv, in piele si in articulatii, fiind responsabil cu elasticitatea si fermitatea pielii, dar si cu hidratarea ei. Pe masura ce imbatranim cantitatea de acid hialuronic din piele scade, iar la 50 de ani ajungem sa avem numai jumatate din cantitatea initiala. Injectiile cu acid hialuronic sunt eficiente in tratarea cearcanelor care sunt cauzate de pielea subtire sau de ochii adanciti - cearcanele ereditare care nu pot fi tratate cu creme si alte tratamente naturiste.

Cele mai renumite tratamente de acest gen sunt Juvederm si Restylane. Aceste proceduri de injectare sunt foarte delicate, si necesita mana unui profesionist. "Este o procedura extrem de tehnica. Acidul trebuie injectat adanc, nu in stratul superior al pielii. Daca injectarea este incorecta, pacientul poate prezenta inflamatii. Asa ca recomand ca pacientul sa aleaga un medic capabil, cu experienta." Ne spune dr.Yair Miron. Tratamentul este scurt si nedureros, iar efectele lui pot sa tina pana la 12 luni. Desigur, exista si mici efecte secundare imediat dupa injectare - edeme, roseate, vanatai - care sunt normale si dispar dupa cateva zile. 1 ml de acid hialuronic costa aproximativ 350 de Euro, iar cantitatea necesara depinde de intensitatea cearcanelor.

Cristina a apelat la injectiile cu acid hialuronic: "Nu doare absolut deloc. A umplut zona adancita de sub ochi si a estompat culoarea vanata a cearcanelor. Au trecut 6 luni de la injectii si inca nu a trecut efectul lor. Sper sa ma tina cat mai mult."

Alte sfaturi care sa te ajute in tratarea cearcanelor:

Un stil de viata sanatos este sfatul pe care fiecare dermatolog, fiecare specialist, fiecare medic il va oferi atunci cand are ocazia. Daca vrei sa nu mai ai cearcane evidente, prima regula este sa te odihnesti cel putin 7 ore pe noapte, iar odihna sa inceapa nu mai tarziu de ora 23.00. "Am citit atatea despre cearcane si pot sa spun un singur lucru: in zilele cand ma odihnesc mai bine, arat mai bine." ne spune Anca. Nu degeaba se spune ca somnul de frumusete este vital pentru pielea ta.

In plus trebuie sa ai grija si la alimentatie. Alcoolul, fumatul, mancarurile grase si prajite, mancarurile sarate, zaharul, toate influenteaza negativ aspectul pielii de sub ochi, dezhidratand si subtiind epiderma indeajuns pentru ca vasele de sange sa devina vizibile, si pungile de sub ochi sa iasa in evidenta.

Dr. Raluca Iliescu, medic dermatolog, ne spune ca este bine sa incercam sa schimbam pozitia de somn. "Daca dormi pe o parte, vei vedea ca dimineata partea pe care ai dormit are cearcane mult mai evidente, din cauza gravitatiei." La fel se intampla si daca dormi pe burta. Prin urmare, cel mai bine este sa dormi pe spate, cu capul usor mai ridicat decat restul corpului.

Nu exista un tratament minune impotriva cearcanelor, care sa le faca sa dispara cu desavarsire. Cearcanele fac parte din normal, asa cum alunitele sau liniile din palma fac si ele parte din personalitatea pielii noastre. Noi le putem estompa aspectul, cu ajutorul unor tratamente, fie ele naturale sau sub forma de interventii medicale. Trebuie doar sa stim ca tratamentul lor nu este si nici nu va fi o regula generala, pentru ca fiecare dintre noi avem o piele diferita, iar ceea ce functioneaza pentru tine se prea poate sa nu functioneze pentru cea mai buna prietena a ta. Tu cum tratezi cearcanele?

Truc!

Si machiajul te poate ajuta sa scapi de cearcane, de fapt sa le maschezi. Aplica o crema hidratanta, apoi un fond de ten si un corector in nuanta pielii, pornind din colturile interne ale ochilor. Nu folosi niciodata mascara pe genele de jos atunci cand ai cearcane deoarece intuneca privirea. Completeaza look-ul cu un accesoriu in culori vii, care ca capteze atentia: o geanta supradimensionata sau un plic cu detalii chic.  


Dasha - 265 lei 
  
Dasha - 65 lei

Articolul urmator
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Morpheus 8: beneficii și recomandări
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (29)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Marius (anonim)
    9 aprilie 2013 14:02

    Buna, dupa toate tratamentele naturale pe care le-am incercat, am apelat la produsele cosmetice. Fiind barbat, am tot evitat, insa am comandat si sunt foarte multumit de rezultate. Recomand produsul de la Lierac, Dopti Contur de Ochi. Este pentru barbati.

    Aghinitei Maria (anonim)
    2 aprilie 2013 10:10

    multumesc pt. sfat:creme cu cofeina pt. reducerea aspectyului intunecat !