Somnul de frumusete: vital pentru pielea ta

Somnul de frumusete: vital pentru pielea ta

Gabriela Paladi

Somnul de frumusete nu este un mit, este cea mai eficienta metoda de ingrijire a pielii, si este absolut gratuita si la indemana! Este timpul sa oferi pielii tale sansa de a se regenera, chiar din aceasta seara, profitand de beneficiile minunate ale somnului de frumusete.


DE CE AI NEVOIE DE SOMNUL DE FRUMUSETE

Cu siguranta ai observat ca in diminetile de dupa o noapte scurta, pielea ta este prima care simte efectele oboselii. Vei vedea ca ai cearcane, pete decolorate pe piele, ca tenul este uscat sau chiar mai inchis decat de obicei. "Lipsa somnului duce la dilatarea vaselor de sange, asa ca, acolo unde este pielea mai subtire ele vor deveni foarte vizibile.", ne spune dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog. Lipsa somnului duce si la un nivel ridicat de stres, un alt vinovat pentru imbatranirea pielii si pentru un aspect inestetic al ei. Daca ai scurtat noaptea si ai pierdut ore pretioase de somn fumand sau consumand alcool, vestea este si mai proasta pentru pielea ta, pentru ca aceste doua obiceiuri au efecte ireversibile asupra pielii, de la aparitia ridurilor, la dilatarea vaselor de sange si pana la subtierea lor.

In timpul somnului, intregul tau organism, inclusiv pielea ta, intra in etapa de reparatii. Noi celule cresc si le inlocuiesc pe cele vechi. Pielea ta se repara singura, daca ii permiti sa faca asta.", spune dr. dermatolog Doris J. Day, profesor universitar in dermatologie si specialist la Estee Lauder. Prin urmare, nu este numai somn de frumusete, este somn de sanatate pentru intreg organismul. Deprivarea de somn este strans legata de probleme de sanatate precum hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabet sau depresie. Iata numai cateva dintre motivele care sa te convinga sa dormi mai mult.


CE SE INTAMPLA IN TIMPUL SOMNULUI DE FRUMUSETE

Pentru un organism sanatos si o piele frumoasa ai nevoie de 7 pana la 9 ore de somn. Iata de ce:

In primele 3 ore ai parte de cel mai adanc somn. In acest timp corpul tau produce cea mai mare cantitate de hormon de crestere, crucial in regenerarea si repararea pielii tale. In urmatoarele 2 ore incepe miscarea rapida si involuntara a ochilor (REM - rapidly eye movement) si creste productia de melatonina, un hormon care este un antioxidant protector al pielii. In ultimele 3 ore ai parte de REM foarte puternic, iar temperatura corpului tau ajunge in cel mai scazut punct, in timp ce muschii se relaxeaza total, iar pielea atinge cel mai inalt nivel de regenerare, dupa ce a primit toate resursele necesare.

Expertii ne spun ca exista chiar si anumite ore cand organismul nostru este programat sa se regenereze. De la 8 seara la 11 seara el se hidrateaza, de la 11 seara la 3 dimineata se regenereaza, iar de la 3 la 5 se odihneste. Desigur ca este greu pentru un adult sa doarma la ora 8 seara, insa este bine de stiut ca productia maxima de melatonina are loc la ora 11 seara, ora la care orice organism in mod natural trebuie sa se simta obosit.

Totusi, ce este prea mult strica. Exista studii care au dovedit ca mai mult de 9 ore de somn nu sunt deloc benefice pentru piele, pentru ca in momentul in care organismul s-a odihnit indeajuns, isi incepe activitatea chiar daca noi dormim, asa ca celulele pielii se vor degrada in continuare.


BENEFICIILE SOMNULUI DE FRUMUSETE

Atunci cand esti obosita, sangele nu circula eficient si nu oxigeneaza asa cum trebuie organismul. Cand oferi organismului somn, pielea ta este prima avantajata. Iata numai cateva dintre beneficiile unui somn de frumusete:

• Piele stralucitoare si hidratata
• Ochi luminosi
• Lipsa cearcanelor
• Sistem imunitar puternic
• Mentinerea unei greutati corporale optime
• Relaxarea intregului organism, inclusiv a creierului, ceea ce elimina stresul


TRUCURI PENTRU UN SOMN DE FRUMUSETE EFICIENT:

Ca si alimentatia si exercitiile fizice, si somnul merita respectul si atentia noastra. Trebuie sa privim somnul ca o sursa de energie si combustibil pentru mentinerea sanatatii intregului organism si in niciun caz sa il privim doar precum ceva care trebuie facut. Dr. Adrian Williams, director la Centrul de Somn din Londra, spune ca "este important sa avem perioade alternative de somn adanc (cand ochii se misca foarte incet, involuntar) si perioade de REM, cand somnul este usor si visam." Luand in considerare sfaturile specialistilor, iata cateva trucuri pentru a profita de cel mai eficient somn de frumusete:

• Formeaza-ti un ritual de culcare pozitiv, in care sa faci ceea ce iti place (citeste ateva pagini dintr-o carte buna, un masaj, o baie relaxanta);
• Formeaza-ti o rutina de somn: culca-te si trezeste-te in fiecare zi la aceeasi ora - astfel, ajuti organismul sa isi formeze un ceas biologic;
• Incearca sa dormi pe spate, astfel incat sa nu presezi pielea de perna. Daca nu poti, acopera perna in fiecare seara cu un prosop curat;
• Foloseste o crema de noapte potrivita tenului tau, care nu este foarte uleioasa. Ar trebui ca dupa 15 minute de la aplicarea ei, sa simti tenul cremos daca il atingi cu degetele, dar sa nu iti produca disconfort. O crema prea uleioasa poate sa impiedice oxigenarea celulelor, ducand la inflamatii, mai ales in jurul ochilor.
• Nu manca cu o ora inainte de somn.
• Evita cafeina daca ceasul arata ca a trecut ora 9 seara. Aceasta nu permite organismului sa ajunga in stadiile adanci ale somnului, si chiar si o cantitate mica din ciocolata, un pahar de cola, ceai sau cafea decofeinizata poate schimba ritualul de somn al organismului tau.

Somnul de frumusete este foarte important pentru sanatatea organismului nostru, iar pentru frumusetea pielii noastre este cu adevarat crucial.

Articolul urmator
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    nouatigaraelectronica (anonim)
    23 februarie 2013 13:01

    Un articol foarte bun!