Piele sensibila: masuri de protectie si de preventie

Piele sensibila: masuri de protectie si de preventie

Luiza Valsan

Te-ai saturat sa ai o piele sensibila, care se irita imediat si nu te lasa sa te bucuri de momentele frumoase din viata? Invata ce masuri de protectie si de preventie poti lua pentru a intari bariera naturala a tenului.

Pielea sensibila afecteaza milioane de oameni, mai exact 50% dintre femei prezinta sensibilitate cutanata intr-un anumit moment din viata, cu manifestari diferite, in functie de caz. Poti sa te nasti cu o piele sensibila sau poti sa dezvolti aceasta afectiune odata cu inaintarea in varsta.

Exista patru tipuri distincte de piele sensibila: acneica, cuperozica/rozacee, predispusa la arsuri si intepaturi, dermatita de contact (alergii si iritatii), iar toate au o caracteristica comuna: inflamarea tesutului la nivel superficial.

Cum iti dai seama ca ai o piele sensibila? Uita-te dupa urmatoarele simptome: arsursa, prurit, roseata, iritatii, senzatia de tensiune in piele sau de piele intinsa, descuamare.

Iata dupa ce semne se uita dermatologii pentru a diagnotica o persoana cu piele sensibila:

- reactii ale pielii precum pustule, umflaturi sau eroziuni ale pielii
- piele foarte uscata, care nu protejeaza corespunzator terminatiile nervoase de la nivelul pielii
- tendinta de inrosire a pielii, in special a fetei

Ce provoaca reactiile sensibile ale pielii

- afectiunile pielii ori reactiile cutanate precum eczeme, rozacee ori dermatita alergica de contact
- uscaciunea accentuata a pielii
- expunerea excesiva la factorii de mediu periculosi, precum razele solare, vantul, conditiile extreme de vreme (temperaturi crescute sau foarte scazute), poluarea
- alimentatia (fast-food, mancaruri condimentate/sarate) si stilul de viata (fumat, consum de alcool)
- factorii genetici, varsta, sexul si diferentele etnice au un rol mai putin definit insa pot fi factori responsabili pentru anumite reactii cutanate

Ritual de ingrijire pentru o piele sensibila

1. Pastreaza pielea curata

Curata tenul de doua ori pe zi, deoarece acumularea de murdarie sau de alte substante poate irita pielea. Pentru a evita senzatia de tensiune la nivelul pielii (simti ca se strange fata), foloseste un produs facial de curatare cu actiune blanda si hidratanta. Apoi aplica o lotiune tonica usor astringenta, care va contribui la inchiderea porilor si la improspatarea fetei.

2. Hidrateaza pielea sensibila

Foloseste o crema hidratanta de trei ori pe zi sau chiar din ora in ora - mai ales dupa ce faci dus, pentru a pastra umiditatea din piele. Bonus: aplica in sensul cresterii firului de par, pentru a evita iritatiile, blocarea foliculilor de par ori cresterea caldurii la nivelul pielii. Urmeaza aceste recomandari de la dermatologi pentru a trata si preveni uscarea pielii.

3. Foloseste protectie solara

Ultimul pas pentru a proteja pielea sensibila, dar nu mai putin lipsit de importanta, este aplicarea unei creme cu factor de protectie minimum 30, pe baza de oxid de zinc. Daca ai o piele sensibila, esti predispusa la anumite reactii cutantate in urma expunerii la radiatiile UVA si UVB.

Vei vedea ca daca iesi afara fara sa aplici protectie solara, mai ales in anotimpul calduros, pielea ta are tendinta de a se inrosi rapid, poate chiar sa se arda sau sa iti apara cosuri, la cateva minute de la expunere. Prin urmare, aplica o crema cu un factor de protectie rdicat de fiecare data cand te expui la lumina naturala. Recomandarea este valabila si pe timp de iarna.

Alte recomandari pentru femeile cu piele sensibila

Alege simplitatea. Cu cat folosesti mai multe produse destinate ingrijirii corpului, cu atat esti mai predispusa la a intra in contact cu un ingredient daunator pentru piele.

Fa un test al pielii. Daca ai o piele sensibila, ar trebui sa testezi de fiecare data un produs nou pe o mica portiune de piele, inainte de utilizare. Dupa cateva minute vei sti exact daca este potrivit pentru tenul tau sensibil.

Demachiaza-te intotdeauna inainte de culcare. Indiferent de ora tarzie la care te bagi la somn ori de cat de obosita te simti, este necesar sa iti cureti fata de machiaj in fiecare seara, mai ales daca ai o piele sensibila, care este extrem de vulnerabila la iritatii. Cu cat tii mai mult machiajul ori murdaria pe fata, cu atat este mai mare probabilitatea de a-ti aparea o iritatie.

Evita sa-ti atingi constant fata cu mainile murdare, deoarece risti sa transferi toti microbii pe ten si sa ai mancarimi, pete de roseata etc, ceea ce nu este deloc incurajator pentru o piele sensibila. Tine in geanta un gel antibacterian pentru maini sau servetele umede antialergice.

Bea multa apa. Incearca sa consumi doi litri de apa in fiecare zi. Si, daca ai posibilitatea, cumpara un umidificator pentru a pastra nivelul de umiditate corect in mediul in care iti petreci cel mai mult timpul, acasa ori la birou.

Fa dus dupa ce inoti. Clateste-ti fata cu apa proaspata dupa ce ai iesit dintr-o piscina care a folosit clor sau alte chimicale, factori extrem de iritanti pentru o piele sensibila.

Relaxeaza-te. Atunci cand simti ca nu mai poti, alege o activitate care te calmeaza. Stresul este periculos pentru persoanele cu piele sensibila.

Cum sa alegi produsele pentru piele sensibila

Nu exista reguli precise, insa produsele "prietenoase" cu pielea ar trebui sa contina:

- putine ingrediente
- o cantitate foarte mica de parfum sau chiar deloc
- proprietati hipoalergenice si non-iritante
- apa termala (foarte eficienta pentru tipul de piele sensibila datorita proprietatilor sale calmante si vindecatoare)
- antioxidanti (vitamina C si E), acid lactic si peptide

Daca ai o piele sensibila, evita produsele care contin:

- ingrediente antibacteriale ori deodorant
- alcool
- coloranti
- conservanti
- retinoizi ori acizi alfa-hidroxi

Ce tip de cosmetice sunt mai putin iritante pentru o piele sensibila?

Daca te incadrezi in randul persoanelor cu o piele sensibila, dermatologii iti recomanda urmatoarele produse cosmetice care sunt mai putin agresive cu corpul tau:

- pudra de fata are mai putini conservanti si un risc minim de iritare a pielii
- fondul de ten cu baza de silicon - siliconul actioneaza ca o pelicula si nu lasa fondul de ten sa intre in pori sau sa alunece pe fata
- renunta la cosmeticele rezistente la apa (ai nevoie de un produs special pentru a le indeparta, care iti poate provoca reactii alergice)
- foloseste produse care au in compozitie mai putin de 10 ingrediente
- alege un creion de ochi negru si o mascara antialergica
- cumpara produse solide, deoarece cele lichide conti latex si iti pot da o reactie cutanata
- foloseste farduri de ochi de culoarea pamantului: contin mai putini iritanti comparativ cu cele foarte inchise, cum ar fi albastrul marin
- arunca cosmeticele vechi, pentru ca pot fi contaminate
- ai grija cand utilizezi oja de unghii, sa nu iti atingi ochii

Daca nu iti poti da seama ce tip de piele ai, diagnosticul corect ti-l poate oferi un dermatolog. Mergi la consultatie si asculta-i sfaturile. Invata cum sa ingrijesti o piele sensibila si bucura-te de vara!

Articolul urmator
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Cat de sensibila esti?
Incepe quiz
Cat de sensibila esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.