Tenul cu pori dilatati: solutii naturiste si trucuri de machiaj
Cuprins
- Ce sunt porii dilatați?
- Ce se întâmplă dacă ai porii dilatați?
- Cauzele porilor dilatați
- Cum poți micșora porii dilatați?
- Tratamente pentru porii dilatați
- Cele mai bune măști pentru porii dilatați
- Machiajul tenului cu pori dilatați
Porii dilatați reprezintă o problemă de ordin estetic pentru multe persoane, în special pentru cele cu tenul gras sau mixt. Aceste tipuri de ten sunt predispuse la apariția punctelor negre și a coșurilor, din cauza impurităților care blochează porii. Dacă și tu te confrunți cu aceste probleme, este indicat să acorzi o atenție deosebită îngrijirii pielii printr-o curățare atentă, efectuată cu produsele de îngrijire destinate tipului tău de ten. Însă, pe lângă aceste soluții, poți să apelezi și la remediile naturiste care au proprietăți tonice și astringente. Află din acet articol care este cel mai bun tratament pentru porii dilatați!
Ce sunt porii dilatați?
Porii din piele permit eliberarea uleiului din glandele sebacee, ajutând pielea să se mențină hidratată. Pentru majoritatea persoanelor, porii sunt abia vizibili. În schimb, pentru unii oameni, porii sunt dilatați (măriți), ceea ce face mai dificilă îngrijirea pielii. În plus, sunt inestetici, iar acest lucru poate afecta încrederea și stima de sine. În general, porii dilatați sunt mai vizibili pe nas, bărbie și frunte și pot favoriza apariția acneei și altor probleme cutanate.
Ce se întâmplă dacă ai porii dilatați?
Dacă ai porii dilatați, te poți confrunta cu următoarele probleme:
- Tenul tău pare ușor îmbătrânit, având un aspect de coajă de portocală
- Ai exces de sebum, ceea ce se traduce printr-o piele grasă (uleioasă) și lucioasă (în psecial în zona nasului, frunții și bărbiei)
- Puncte negre, apărute din cauza excesului de sebum, murdăriei și altor impurități
- Acnee
Cauzele porilor dilatați
Înainte de a descoperi tratamentul pentru porii dilatați, trebuie să știi din ce cauză apar aceștia. Specialiștii susțin că genetica joacă un rol extrem de important, majoritatea oamenilor moștenind această problemă de la părinți. Alți factori de risc pentru porii dilatați includ:
- Vârsta înaintată
Pe măsura înaintării în vârstă, pielea pierde colagen și elastină, iar acest lucru determină modificarea structurii porilor.
- Expunerea excesivă la UV sau soare
Dacă te expui la soare o perioadă lungă de timp de-a lungul anilor, stratul epidermic se poate îngroșa, ceea ce poate duce la mărirea porilor. Același efect îl are și expunerea la razele ultraviolete.
- Igiena necorespunzătoare
Îngrijirea inadecvată a pielii (de exemplu folosirea unor produse care stimulează producția de sebum sau curățarea în exces) poate favoriza dilatarea porilor. De asemenea, exfolierea excesivă și machiajul pot duce la această problemă.
- Fumatul
Acest obicei nociv duce la îmbătrânirea prematură a pielii, provocând pierderea elastricității pielii și dilatarea porilor.
Cum poți micșora porii dilatați?
Pentru a preveni și ameliora porii dilatați, încearcă să iei urmărtoarele măsuri:
1. Utilizează doar produse cosmetice non-comedogenice. Acestea sunt produse non-uleioase, care nu înfundă porii.
2. Curăță-ți fața de 2 ori pe zi. Spală-ți fața cu apă caldă sau folosește un demachiant blând, non-comedogen.
3. Folosește un produs de îngrijire pe bază de retinol. Acesta se aplică, de obicei seara, înainte de culcare.
4. Tratează-ți acneea cu acid salicilic. Dacă ți se pare că acest acid îți usucă sau irită pielea, încearcă să alternezi un produs de curățare ușor, non-comedogenic dimineața și demachiantul cu acid salicilic înainte de culcare.
5. Folosește produse de îngrijire a tenului cu factor ridicat de protecție solară (cel puțin 30 SPF). Cu cât soarele îți deteriorează mai mult pielea, cu atât aceasta își va pierde din fermitate, iar porii vor deveni mai vizibili.
6. Fii blândă cu pielea ta. Acest lucru înseamnă să nu o speli în mod excesiv, să nu exagerezi cu exfolierea și să nu storci punctele negre
7. Hidratează pielea și tratează pielea lăsată. Dacă este deshidratată, pielea își pierde fermitatea, de aceea este important să folosești o cremă emolientă zilnic. De asemenea, apelează și la proceduri dermatologice de specialitate pentru a trata pielea lăsată.
Tratamente pentru porii dilatați
În general, nu este necesar niciun tratament decât dacă porii dilatați nu devin roșii, umflați și/sau infectați (curge puroi din ei). Pentru tratarea infecției, cel mai bun tratament este curățarea porilor și folosirea unui unguent antibiotic. Dacă infecția persistă, există alte opțiuni de tratament, inclusiv antibiotice orale. Alte tratamente pentru porii dilatați includ proceduri dermatologice și remedii naturiste.
Tratamente dermatologice pentru porii dilatați
În prezent, există mai multe tipuri de tratamente dermatologice nonchirurgicale și noninvazive, care te pot ajuta săți recapeți luminozitatea și fermitatea tenului.
Acestea includ:
- Tratament cu tretinoină
Un derivat al vitaminei A, tretinoina este o soluție topică de retinoid care stimulează dezvoltarea celulelor noi ale pielii și eliminarea celulelor vechi, moarte din piele.
- Tratament fotofacial
Acest tip de tratament folosește lumină IPL pentru a îmbunătăți aspectul pielii îmbătrânite, pigmentarea maro indusă de soare sau înroșirea pielii cauzată de rozacee. Tratamentul fotofacial ameliorează aspectul porilor dilatați, lăsând o piele mai strălucitoare, mai tânără și mai sănătoasă.
- Peeling-ul chimic
Un peeling chimic ajută la renegerarea celulelor pielii, lăsând pielea mai strălucitoare, cu un tonus mai bun și o textură mai fină. Peelingul chimic exfoliază tegumentul, curăță pielea în profunzime și stimulează sinteza de colagen și elastină.
- Tratament cu laser
Laserul este utilizat pentru a trata și preveni ridurile și liniile fine. Laserul înlocuiește pielea deteriorată cu țesut sănătos pentru a îmbunătăți tonusul pielii, liniile, aspectul porilor, textura și multe altele.
- Tratament cu laser cu dioxid de carbon
Laserul cu dioxid de carbon vaporizează straturile subțiri ale pielii cu un fascicul de lumină de înaltă energie. Pe măsură ce pielea se vindecă, se produce colagen, îmbunătățind astfel elasticitatea pielii, reducând ridurile, cicatricile și oferind uniformitate pielii.
Tratamente naturiste pentru porii dilatați
Tratamentele naturiste pentru micșorarea porilor dilatați sunt accesibile și ieftine, așadar te poți bucura de un remediu natural eficient, realizat chiar la tine acasă. Iată care sunt cele mai bune soluții pentru tenul tău:
1. Ulei de măceșe
Acest ulei este cunoscut și sub denumirea de Rosa mosqueta, fiind considerat un remediu excelent pentru multe afecțiuni ale pielii. El este utilizat cu succes împotriva îmbătrânirii pielii, deoarece reduce petele maronii și estompează ridurile. Uleiul de măceșe dă rezultate excelente și pentru tenul afectat de acnee, deoarece combate roșeața, micșorează porii dilatați și regenerează celulele pielii. Aplică zilnic pe față un strat subțire de ulei, lasă-l să acționeze 15 minute, apoi îndepărtează cu apă rece.
2. Miere
Mierea este un ingredient excelent pentru tenul gras, pentru că exfoliază blând, reduce excesul de sebum și micșorează porii dilatați. O poți folosi atât simplă, cât și combinată cu alte remedii eficiente. Aplică o mască din miere pe ten, las-o să acționeze 10-15 minute, apoi îndepărtează cu apă rece. La final, pielea ta va fi curățată și catifelată.
3. Mentă
Menta împrospătează tenul, stimulează circulația sângelui și reduce dimensiunea porilor. În fiecare seară, după demachiere, aplică comprese cu infuzie de mentă călduță. De asemenea, poți pregăti de două ori pe săptămâna o baie de aburi în care ai adăugat ulei esențial de mentă. După 10 minute de răsfăț, exfoliază pielea sau aplică o mască hidratantă.
4. Iaurt
Un remediu eficient pentru porii dilatați este și iaurtul, deoarece îndepărtează de la suprafața pielii celulele moarte și sebumul în exces.
Dacă ești presata de timp și nu poți să aplici tratamente naturiste, apelează la formula 2 in 1. Înainte să faci duș, aplică o mască cu iaurt simplă pe zonele cu probleme, pe care s-o îndepărtezi după baie.
5. Infuzie de ceai verde
Ceaiul verde te scapă de multe afecțiuni ale pielii, deoarece este bogat în antioxidanți și vitamine. El poate fi folosit atât intern, cât și extern și te ajută să-ți menții tenul tânăr și frumos. Prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la 100 ml de apă clocotită. Las-o să se răcească, apoi aplică comprese. Infuzia de ceai verde are efect astrigent asupra pielii și micșorează porii măriți.
Bicarbonat de sodiu pentru porii măriți
Bicarbonatul de sodiu acţionează ca un agent exfoliant blând, ajută la echilibrarea nivelului pH-ului pielii și are proprietăţi antibacteriene care pot fi de folos în combaterea acneei.
Pentru a obține o soluție eficientă de bicarbonat de sodiu, amestecă 2 linguriţe de bicarbonat cu apă caldă. Aplică soluția pe piele şi masează cu mişcări circulare timp de câteva secunde. La final, clăteşte cu apă rece. Pentru cele mai bune rezultate, acest tratament pentru porii dilatați trebuie să fie repetat în fiecare zi timp de cel puţin cinci săptămâni.
Aspirina pentru pori dilatați
Aspirina sau acidul acetilsalicic are capacitatea de a pătrunde adânc în piele și de a îndepărta celulel moarte. Prin urmare, poți folosi acest ingredient pentru prepararea unor măști faciale care se pot aplica pe piele. Cea mai simplă mască pe bază de aspirină este cea care combină 3 pastile de aspirină cu 3 lingurițe de apă caldă. Diluează pastilele în apa călduță și amestecă până obții o pastă. Aplică masca pe față timp de 10 minute, apoi îndepărteaz-o folosind multă apă.
Cele mai bune măști pentru porii dilatați
Iată câteva dintre cele mai eficiente măști cosmetice folosite ca tratamente pentru porii dilatați:
1. Aloe vera + portocale
Dacă ești în căutarea unui tratament natural pentru porii dilatați, masca obținută din aloe vera și sucul de portocale este o opțiune excelentă. Portocalele conțin vitamina C, care curăță porii și exfoliază pielea. În plus, conțin acizi alfa-hidroxilici, care pot închide treptat porii dilatați. Aloe vera tonifică tenul și îndepărtează impuritățile.
Ingrediente:
- Sucul de la o portocală
- 1 lingură de gel de aloe vera
Mod de preparare:
- Încălzește sucul de portocalul și adaugă gelul de aloe vera. Amestecă bine până se obține un compoziție omogenă, apoi lasă să se răcească puțin.
- Aplică masca pe față cu o dischetă de bumbac și las-o să acționeze timp de 20 de minute.
- Clătește cu apă rece și aplică apoi o cremă hidratantă.
2. Miere + suc de lămâie
Mierea ajută la menținerea umidității în piele și are posedă proprietăți antimicrobiene. Sucul de lămâie are efecte astringente care ajută la micșorarea porilor.
Ingrediente:
- 1 lingură de miere
- 1/2 lingură suc de lămâie
- Puțin zahăr
Mod de preparare:
- Amestecă ingredientele, apoi aplică compoziția pe față.
- Masează ușor cu mișcări circulare în sus, apoi lasă să acționeze 5 minute.
- Clătește bine cu apă călduță.
3. Castraveți + apă de trandafiri
Castravetele conține vitamina E și acizi grași naturali care hidratează și hrănesc pielea, reducând porii. Proprietățile sale de hidratare și astringente ajută la strângerea porilor și la estomparea liniilor fine și a ridurilor. Castravetele conține, de asemenea, silice care încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și ajută la strălucirea tenului.
Ingrediente:
- 1 lingură suc de castraveți
- 1 lingură apă de trandafiri
Mod de preparare:
- Amestecă cele două ingrediente, apoi aplică soluția pe față cu o dischetă de bumbac.
- Lasă să acționeze peste noapte.
- Poți folosi acest remediu zilnic.
Machiajul tenului cu pori dilatați
Dacă ai probleme cu pielea este recomandat să folosești produsele de machiaj destinate tenului gras, cu pori măriți. În general, produsele care matifiază pielea și nu conțin uleiuri sau au formule non-comedogene sunt bune pentru tenul tău.
- Crema de față: optează pentru o cremă cu textură lejeră, care matifiază pielea și îi oferă un aspect sănătos. Alege un produs cu ingrediente care reglează secreția de sebum și redau tenului prospețime. O poți utiliza ca bază de machiaj pentru zilele în care nu ai timp să te pregătești sau nu vrei să îți încarci tenul.
- Primerul: acest produs cosmetic hidratează, catifelează și netezește tenul, făcând porii dilatați mai puțin vizibili. Optează pentru produse cu rol matifiant. Baza de machiaj se folosește după crema hidratantă și înainte de aplicarea fondului de ten, deoarece are rolul de a pregăti pielea pentru machiaj. Pentru a nu încărca tenul, aplică o cantitate mică de primer și lasă-l să intre bine în piele. Dacă ai tenul gras, nu este nevoie să folosești și crema de față înaintea primerului, dar acest lucru depinde și de nevoile pielii tale.
- Corectorul ascunde cu succes micile defecte ale tenului: pori măriți, pistrui, puncte negre, citracici, pete roșii. Pentru un aspect natural, aplică-l cu ajutorul unei pensule și folosește-l doar în zonele unde este nevoie.
- Fond de ten: optează pentru un produs cu textură lejeră, care să nu-ți încarce fața, potrivit tipului tau de ten. Nu folosi prea multe produse de camuflare a porilor în acelasi timp, deoarece vei încărca tenul.
Încearcă să adopți un machiaj cât mai simplu, care să îți pună în valoare frumusețea naturală și care să îți ofere un look proaspăt și tineresc. Poartă un astfel de machiaj la o ținută casual, alături de niște accesorii chic, frumos colorate.
Geanta, 145 RON
|
Sandale, 269 RON
|
Așadar, există mai multe tratamente pentru porii dilatați, optează pentru cel care ți se potrivește cel mai bine. Fii blândă cu pielea ta și folosește în mod corect produsele cosmetice, astfel încât să ai un ten mai tânăr, mai proaspăt și mai sănătos.
Surse foto: iStock.com
Surse articol: aad.org stylecrazy.com