Cum îți dai seama că produsele tale de păr sunt expirate și îți vor deteriora podoaba capilară și declanșa probleme ale scalpului

Cum îți dai seama că produsele tale de păr sunt expirate și îți vor deteriora podoaba capilară și declanșa probleme ale scalpului

Ramona Jurubita

Poate crezi că produsele cosmetice nu îți fac niciun rău dacă sunt expirate, dar te înșeli în această privință, fiindcă orice lucru învechit îți poate pune sănătatea în pericol. Pe lângă faptul că își pierd eficacitatea sau nu te mai ajută deloc să obții rezultatele dorite, ele îți pot provoca și alergii sau iritații grave.

În cazul produselor pentru păr, situația este destul de clară: nu ar trebui să mai folosești șamponul, balsamul, masca sau uleiul dacă acestea și-au pierdut perioada de valabilitate. Îți vei distruge podoaba capilară și poți dezvolta probleme ale scalpului, cum ar fi roșeața, mâncărimea, mătreața sau descuamarea (bucăți de piele care se desprind de scalp).

Femeie care verifică ambalajele produselor de îngrijire a părului

Ce rău poate face un produs de păr expirat?

Experții au explicat de-a lungul timpului cum îți poți da seama ce înseamnă expirarea soluțiilor care hidratează și curăță părul în profunzime, dar și dacă produsele tale de îngrijire a părului sau de coafare mai sunt bune de folosit.

„Dacă produsul își pierde eficacitatea, utilizarea lui după data de expirare nu este o problemă atât de mare. Dar dacă produsul este contaminat cu microorganisme, atunci ar putea exista riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea produsului. Riscul este cu siguranță mai mic în cazul produselor de păr, pentru că ele nu ajung pe piele sau în jurul zonelor sensibile precum ochii și gura. Atenție! Asta nu înseamnă că trebuie să continui să le folosești.”, a declarat specialistul Nick Dindio pentru Allure.

Iată când este cazul să renunți imediat la anumite produse din rutina ta:

  • dacă mirosul lor s-a schimbat (fie miros urât, fie și-au pierdut de tot parfumul);
  • dacă textura s-a schimbat (s-au îngroșat, s-au subțiat, s-au uscat);
  • dacă nici măcar nu îți amintești de cât timp le-ai cumpărtat și zac pe un raft de ani de zile;
  • dacă observi că îți fac părul să pară neîngrijit sau chiar mai murdar decât înainte de a le folosi.

Au produsele pentru păr dată de expirare?

În general, data de expirare te ajută să îți dai seama dacă un aliment sau un produs mai poate fi folosit, dar în cazul celor de îngrijire a părului depinde de fiecare brand în parte dacă alege să inscripționeze sau nu această dată.

Administrația pentru Alimente și Medicamente nu obligă producătorii să pună o dată de expirare pe anumite produse cosmetice, dar absolut toate au acel semn care indică termenul de valabilitate de după deschidere. (6M/12M/24M – ceea ce reprezintă numărul de luni în care poți folosi produsul după ce l-ai desigilat.

„În caz de îndoială, există un cod de lot pe fiecare produs, de obicei pe partea de jos a ambalajului, iar consumatorii pot întreba compania când a fost fabricat produsul, în funcție de codul respectiv. De obicei, produsele nedeschise pot dura trei ani, iar odată deschise, un an.”, a explicat chimistul cosmetic Ginger King pentru Allure.

Ingredientele și textura fac și ele diferența: uleiurile de păr vor deveni râncede în mod natural în doi - trei ani, iar produsele cu un conținut ridicat de apă sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului și a altor ciuperci care cauzează erupții cutanate și iritații. Și fixativul învechit îți poate usca părul sau îți poate provoca mâncărimi la nivelul scalpului. De asemenea, cosmeticele își pot pierde din proprietăți mult mai repede, dacă nu le păstrezi corespunzător.

Cum faci șamponul, balsamul și masca să reziste mai mult?

Trebuie să te asiguri că păstrezi produsele de îngrijire la o temperatură potrivită și că le ferești de mediile umede. De exemplu, aburii și umezeala din baie grăbesc deteriorarea, la fel face și expunerea la lumină. Asta nu înseamnă că trebuie să ții balsamul în dulapul de pe hol unde este întuneric și să îl iei de fiecare dată cu tine când mergi la duș. Totuși, ar fi bine să îl ții departe de stropii de apă care pot curge pe recipient.

„Folosește-ți intuiția dacă vezi că produsul nu arată ca atunci când l-ai achiziționat inițial și s-a schimbat de-a lungul timpului.”, a mai spus chimistul cosmetic Ginger King.

Cu alte cuvinte, expertul te sfătuiește să arunci orice produs care îți inspiră nesiguranță.

Să recapitulăm! Acestea sunt principalele semne care arată că trebuie să încetezi să mai folosești un produs:

  1. Inscripțiile de pe ambalaj indică faptul că a expirat;
  2. Nu mai arată ca atunci când l-ai cumpărat;
  3. Nici mirosul nu mai este ca la început;
  4. Îți provoacă iritații sau îți lasă părul îmbâcsit/încâlcit.

Vei avea mai multă grijă la ceea ce aplici pe părul tău? Nu îți pune sănătate în pericol doar de dragul de a folosi șamponul preferat mai mult timp. Un sfat care te poate ajuta: achiziționează un alt produs doar după ce l-ai terminat pe precedentul, fiindcă mai multe sticluțe folosite concomitent te vor împiedica să ții minte care a fost deschisă prima.

Citește și: Trucuri simple care îți ajută părul să crească mai repede, conform experților în frumusețe

Surse articol: AllureNaturallycurly, Curlcentric

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.