Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Există anumite strategii dietetice care pot ajuta la gestionarea acneei, însă nu există reguli generale, care să fie valabile pentru toată lumea. De obicei, o alimentație echilibrată și sănătoasă poate contribui la menținerea unei stări bune a pielii, iar anumite alimente pot ajuta la combaterea acneei. Află din acest articol ce trebuie să conțină în mod special dieta ta pentru acnee!
Cuprins
- Ce legătură este între dietă și acnee?
- Alimente care provoacă acnee
- Ce este dieta pentru acnee?
- Cum ții dieta pentru acnee
Ce legătură este între dietă și acnee?
Înainte de a afla ce legătură există între dietă și acnee, este important să știi câteva lucruri despre cum se formează acneea.
Suprafața pielii este acoperită de mici găuri (pori) care se conectează la glandele sebacee de sub piele. Glandele sebacee produc ulei (sebum) pe care-l trimit la suprafața pielii printr-un canal subțire numit folicul. Uleiul ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii transportându-le prin folicul până la suprafața pielii.
Acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu celule moarte ale pielii, exces de ulei și uneori bacterii. În timpul pubertății, hormonii determină glandele sebacee să producă exces de ulei, iar acest lucru crește riscul de acnee.
Studiile au arătat că alimentația poate afecta sănătatea pielii. Așa cum alimentele bogate în nutrienți oferă vitaminele și mineralele necesare pentru o piele sănătoasă, există anumite alimente care pot declanșa inflamații în organism și pot perturba echilibrul hormonal. Inflamațiile și dezechilibrele hormonale pot influența producția de sebum și pot contribui la apariția acneei sau altor probleme de piele.
Alimente care provoacă acnee
În general, alimentele care au fost identificate ca potențiali factori declanșatori ai acneei includ:
Alimente cu indice glicemic ridicat. Acestea includ alimentele bogate în zaharuri simple sau carbohidrați procesați, cum ar fi: dulciurile și băuturile îndulcite, pâinea albă, pastele, orezul alb sau produsele de patiserie. Aceste alimente pot determina creșteri bruște ale zahărului din sânge, ceea ce poate determina creșterea producției de sebum și inflamațiile pielii, crescând riscul de acnee.
Lactatele. Unele studii sugerează că lactatele, în special laptele integral, ar putea fi asociate cu apariția acneei la anumite persoane. Se crede că unele componente din lapte ar putea crește producția de sebum și inflamațiile pielii.
Alimente procesate, bogate în grăsimi saturate și fast-food. Consumul excesiv de alimente procesate, fast-food și grăsimi saturate, precum cele găsite în unele tipuri de carne, produse lactate grase sau produse prăjite, pot contribui la dezechilibre hormonale, creșterea inflamațiilor în corp și favorizarea apariției acneei.
Ce este dieta pentru acnee?
Studiile au arătat că alimentele cu indice glicemic scăzut (carbohidrați complecși) pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a acneei. Aceste alimente sunt digerate mai lent și nu determină creșteri bruște ale zahărului din sânge.
Carbohidrații complecși se găsesc în următoarele alimente:
- Cereale integrale
- Leguminoase
- Fructe și legume neprocesate
De asemenea, alimentele bogate în nutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale pot sprijini sănătatea pielii. Acestea sunt:
Alimentele bogate în antioxidanți și omega-3. Specialiștii spun că Omega-3 împreună cu antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației și acneei.
Vitamina A și E. Conform studiilor, nivelurile scăzute de vitamina A și E au fost asociate cu cazurile severe de acnee.
Alimentele ce conțin zinc. Zincul este un mineral alimentar cu rol important în dezvoltarea pielii, precum și în reglarea metabolismului și a nivelului hormonal. Datorită faptului că nivelurile scăzute de zinc au fost legate de cazuri mai severe de acnee, creșterea cantității de zinc din dietă poate fi benefică pentru persoanele cu acnee severă.
Iată câteva tipuri de alimente ”prietenoase” cu pielea:
1. Fructe și legume galbene și portocalii (morcovi, caise și cartofi dulci)
2. Legume cu frunze verde închis (spanac, brocoli)
3. Roșii
4. Fructe bogate în antioxidanți (afine, mure și alte fructe de pădure, cireșe, goji)
5. Pâine hipoglicemică, orez brun
6. Quinoa, caju, nuci
7. Carne de curcan
8. Semințe de dovleac și semințe de chia
9. Fasole, mazăre și linte
10. Somon, macrou și alte tipuri de pește gras
11. Ierburi și condimente antiinflamatoare, precum: turmeric, scorțișoară, piper negru, pătrunjel, usturoi, ghimbir, cayenne
Pe lângă introducerea acestor alimente în dieta ta, pentru gestionarea acneei este esențial să limitezi consumul de alimente procesate, bogate în zahăr, care pot declanșa reacții alergice sau inflamații.
Totuși, este important de menționat faptul că organismul fiecăruia este diferit, iar persoanele nu reacționează la fel la aceleași tipuri de alimente. De exemplu, dacă pentru unele persoane produsele lactate nu provoacă inflamații ale pielii, pentru altele, aceste produse pot crea reacții adverse, inclusiv agravarea acneei. În acest cazuri, laptele obișnuit ar trebui înlocuit cu lapte vegetal, precum: lapte de caju, migdale sau cocos.
Atunci când îți stabilești dieta pentru acnee trebuie să vezi ce funcționează cel mai bine pentru tine și să ții cont de alergiile sau sensibilitățile alimentare, acolo unde este cazul. Discută cu un medic (dermatolog și nutriționist) înainte de a face schimbări drastice în alimentația ta.
Acneea și lipsa vitaminei D
Studiile au arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D și acnee. Cercetătorii susțin că, datorită proprietăților antiinflamatoare puternice ale vitaminei D, o deficiență a acestui nutrient poate agrava simptomele acneei.
Deficitul de vitamina D a fost, de asemenea, corelat cu severitatea acneei. Astfel, specialiștii consideră că suplimentarea cu 1.000 UI pe zi de vitamina D timp de 2 luni poate îmbunătăți semnificativ leziunile de acnee la persoanele cu deficit de acest nutrient.
Ceaiul verde poate reduce leziunile de acnee
Ceaiul verde conține antioxidanți cu efecte antiinflamatorii puternice. Conform cercetărilor, suplimentarea cu ceai verde poate aduce beneficii persoanelor cu acnee.
Cum ții dieta pentru acnee
Așa cum am menționat mai sus, nu există o dietă specială pentru acnee. În schimb, pentru gestionarea acestei afecțiuni cutanate, este esențial să ai o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în vitamine, minerale și nutrienți esențiali. De asemenea, este important să ții cont de alimentele care îți cauzează alergii și sensibilități, dacă este cazul.
Nu uita, însă, că dieta nu este singura care te poate scăpa de acnee, ci este esențial să ai în general un stil de viață sănătos.
De exemplu, fumatul este asociat în mod semnificativ cu acneea, la fel și consumul de alcool, somnul insuficient și stresul.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că îngrijirea pielii este necesară în tratarea acneei. Prin urmare, discută cu medicul tău dermatolog pentru a găsi cele mai bune produse pentru nevoile și tipul tău de piele.
În concluzie, ceea ce mănânci afectează modul în care corpul tău funcționează în general. Prin urmare, dieta pentru acnee este aceeași dietă bună pentru păstrarea sănătății generale.
Citește și: 13 întrebări despre acneea la adulți pe care toți cei care au această problemă și le pun
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Healthline.com