Zinc pentru acnee: cât de eficient este și cum îl folosești?

Zinc pentru acnee: cât de eficient este și cum îl folosești?

Redactor Raluca Margean

Acneea afectează milioane de oameni și, din păcate, poate fi deosebit de dificil de controlat. Totuși, anumite tratamente funcționează, însă trebuie să ai răbdare și să le aplici în mod regulat. Dacă ai auzit că zincul este bun pentru acnee, dar nu știi dacă să-l încerci sau nu, îți oferim în acest articol informații utile care să te facă să te decizi dacă este cel mai bun tratament pentru tine. Află cât de eficient este zincul pentru acnee și descoperă câteva modalități de a-ți păstra pielea fină și fără probleme!

De ce apare acneea?

Acneea apare atunci când foliculii de păr sunt blocați în piele, împreună cu sebumul secretat de glandele sebacee, murdăria și celulele moarte ale pielii. Toate acestea  formează un dop în folicul. Dacă foliculul blocat este aproape de suprafața pielii, acesta se umflă spre exterior, creând un punct alb. Dacă foliculul obturat este deschis pe piele, se creează un punct negru.

Bacteriile care trăiesc pe piele și sunt, în mod normal inofensive, pot contamina foliculii obturați, cauzând o infecție ce se manifestă prin papule, pustule, noduli sau chisturi.

Din fericire, sunt disponibile mai multe tratamente eficiente pentru acnee, inclusiv zincul. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi persistentă și, dacă este severă, poate lăsa cicatrice pe piele și poate provoca probleme serioase atât din punct de vedere emoțional, cât și social. Totuși, cu cât începi un tratament mai devreme, cu atât ai șanse mai mici ca acneea să se agraveze. 

Zincul: ce rol are în organism?

Zincul este un „oligoelement esențial” pentru funcționarea normală a organismului, bineînțeles, în anumite cantități. El este prezent în toate organele, țesuturile, fluidele și secrețiile din corpul tău, însă 83% din cantitatea de zinc este prezentă în mușchii scheletici și os.

Alimente ce conțin zinc
Sursa foto: iStock.com

Zincul ajută la vindecarea rănilor și combaterea infecțiilor cu viruși sau bacterii. Se găsește în mod natural în diverse alimente, precum: carne roșie, fructe de mare (în special stridii), carne de pasăre, fasole, semințe, nuci și cereale. Zincul nu este stocat în organism, astfel este nevoie să-l consumi zilnic pentru a evita deficiența de acest mineral.

Beneficiile zincului pentru ten

În ceea ce privește beneficiile zincului pentru ten, acesta funcționează împreună cu alte vitamine și minerale pentru a repara, proteja și revitaliza pielea. În plus, este considerat un agent antibacterian și antiinflamator.

În general, zincul este considerat ca fiind „mineralul frumuseții”, deoarece este transformator pentru pielea, unghiile și părul tău. Având în vedere faptul că zincul se află cel mai mult în stratul superior al pielii, nu este de mirare că unele dintre cele mai comune semne ale deficienței de zinc sunt unghiile casante, căderea părului sau eczeme, erupții cutanate și xeroză (adică piele uscată și solzoasă).

Femeie frumoasă cu ten curat
Sursa foto: iStock.com

Dacă vorbim despre beneficiile zincului pentru acnee, află că proprietățile antiinflamatoare ale acestui mineral ajută la reducerea inflamațiilor, a erupțiilor și înroșirilor întâlnite în cazul pacienților cu acnee.

În plus, zincul ajută la vindecarea rănilor, ceea ce înseamnă că poate trata cicatricile reziduale de acnee.

Cum se folosește zincul pentru acnee?

Cea mai bună sursă de zinc este din aportul zilnic de alimente. Dacă se dovedește că ai un deficit de zinc, va fi nevoie de un aport constant din acest mineral pentru a combate acneea. Dacă optezi pentru suplimente, acestea ar trebui prescrise de medic și combinate cu o dietă sănătoasă.

De obicei, doza zilnică recomandată pentru un adolescent este de 34 mg, iar pentru un adult este de 40 mg. La unele persoane poate fi nevoie de o cantitate de 40-150 mg de zinc pentru acnee, în funcție de severitatea afecțiunii.

Sulfatul de zinc oral este cel mai folosit pentru tratarea acneei ușoare spre moderate, deoarece este cel mai ușor de absorbit de către organism. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că administrarea de zinc poate provoca efecte adverse precum: dureri abdominale, dureri de cap, pierderea apetitului pentru mâncare, senzație de greață și vărsături.

Femeie cu mască cosmetică pe față
Sursa foto: iStock.com

Dacă acneea este ușoară și aportul de zinc din dietă este suficient, poți apela la tratamentele topice cu zinc. Acestea au mai puține efecte adverse, însă ele sunt considerate mai puțin eficiente decât suplimentele orale.  De asemenea, zincul aplicat local nu este eficient pentru nodulii și chisturile severe de acnee. De aceea, este important să vorbești cu medicul dermatolog pentru a vedea care este forma adecvată de zinc de care ai nevoie, în funcție de severitatea acneei și tipul tău de piele.

Unele persoane folosesc și creme de protecție solară care conțin oxid de zinc. Acestea ajută la repararea pielii, protejând în același timp împotriva razelor ultraviolete dăunătoare.

Indiferent ce tratamente topice alegi să aplici, este bine să le testezi mai întâi pe o bucată mică de piele pentru a evita reacțiile alergice.

Vitamina A și zinc pentru acnee: cum acționează?

Combinația dintre vitamina A și zinc pentru acnee poate fi una eficientă. Dacă zincul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, vitamina A stimulează creșterea de noi celule ale pielii, în timp ce descompune celulelele moarte. De asemenea, poate regla cantitatea de keratină produsă de piele și poate împiedica celulele moarte ale pielii să se lipească împreună și să formeze blocajul foliculilor de păr. În plus, s-a descoperit că vitamina A poate ajuta la contracararea acțiunii bacteriei Propionibacterium acnes, care are un rol semnificativ în dezvoltarea acneei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii în această direcție.

Alte tratamente eficiente pentru acnee

Pe lângă zincul pentru acnee, există și alte tratamente eficiente pe care le poți încerca pentru a combate afecțiunea. Aceste tratamente conține următoarele substanțe:

1. Peroxid de benzoil - ucide bacteriile care cauzează acneea.

2. Acid salicilic - acesta este un beta-hidroxi acid (BHA) care ajută la reducerea uleiului, a inflamației și a celulelor moarte ale pielii.

3. Acidul glicolic - ajută la reducerea celulelor moarte și exfoliază pielea.

4. Acidul lactic - este recomandat pentru pielea sensibilă și are același efect ca acidul glicolic, de exfoliere.

5. Retinoizii - aceștia sunt compuși puternici derivați din vitamina A. Ei ajută la exfolierea pielii, îmbunătățirea regenerării celulare și reducerea inflamației. Este important de știut că retinoizii cresc sensibilitatea la razele ultraviolete, prin urmare trebuie utilizați înainte de culcare sau împreună cu creme de protecție solară.

6. Corticosteroizii - aceștia sunt recomandați în cazurile severe de acnee și au ca scop reducerea rapidă a inflamației. Rezultatele se văd în doar 48 de ore, însă injecțiile cu corticosteroizi trebuie folosite doar de câteva ori pe an.

În concluzie, zincul este un mineral esențial pentru menținerea sănătății organismului, inclusiv pentru piele. Datorită efectelor sale antiinflamatorii și antibacteriene, zincul este bun pentru acnee, inclusiv pentru tratarea cicatricilor asociate cu această afecțiune. Este esențial să discuți cu medicul dermatolog pentru a vedea cum să folosești zincul pentru acneea ta.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com , Eternaldermatology.com

Articolul urmator
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?
Incepe quiz
Ce culoare de ojă ar trebui să folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.