3 retete simple de sapun natural, facut in casa
Cuprins
- Sapun natural din lamaie
- Sapun natural cu ulei de cocos
- Sapun natural din ulei de masline, de origine spaniola
Iata 3 retete simple de sapun natural, facut in casa, de care te vei indragosti si la care nu vei mai putea renunta!
Sapun natural din lamaie
Ingrediente:
- baza de sapun cu lapte de capra (15 cubulete);
- 4-6 picaturi de ulei esential de lamaie;
- coaja uscata de la 3-4 lamai.
Mod de preparare:
1. Cubuletele de baza pentru sapun se pun in microunde sa se topeasca, la intervale de 30 de secunde. Un minut ar trebui sa fie de ajuns, insa daca observi ca nu s-a topit complet, poti sa le mai pui 15-30 de secunde la microunde.
2. Adauga in sapunul lichefiat cateva picaturi de ulei esential de lamaie si apoi coaja de lamaie, amestecand bine la urma.
3. Adauga sapunul in forme si lasa-l la racit cel putin o ora.
Sfat: daca vrei ca sapunul natural de lamaie sa tina mai mult, renunta la coaja de lamaie si adauga doar colorant galben pentru sapun. Uleiul esential va oferi destula aroma fara sa fie nevoie de cojile respective.
Sapun natural cu ulei de cocos
Ingrediente:
- 936g ulei de cocos de 76 de grade (sau 24 de grade Celsisu, referindu-se la punctul de topire);
- 170g de lesie;
- 350ml de apa.
Mod de preparare:
1. Se cantaresc ingredientele si apoi se regleaza o oala Crock Pot (sau slow-cooker) la temperatura joasa.
2. Pentru a prepara lesia, vei avea nevoie de manusi de protectie de cauciuc si va trebui sa fii foarte atenta sa nu inhalezi vaporii. Iesi din casa pentru acest pas, fie pe balcon, fie in gradina. Adauga apa intr-un vas de sticla sau de ceramica si toarna treptat lesia peste aceasta, amestecand cu o lingura de lemn. Amestecul va fi foarte fierbinte, asa ca fii atenta! Lasa-l sa capete un aspect limpede, apoi adu vasul in casa. Lasa la racit circa 5-10 minute si ocupa-te de pasul urmator.
3. Pune uleiul de cocos intr-o tigaie si adu-l la temperatura de 50 de grade Celsius, masurand-o cu un termometru pentru gatit.
4. Toarna uleiul in oana Crock Pot, apoi adauga lesia peste compozitie, avand grija sa nu stropesti nimic in afara vasului.
5. Mixeaza totul cu un blender pana capata o consistenta mai groasa, de budinca.
6. Acopera oala si lasa sapunul la facut. In timpul gatirii, uleiul se va ridica pe pereti si apoi va intra inapoi in compozitie (asemanator unor valuri). De obicei dureaza circa 45 de minute sau o ora pana cand este gata.
7. Atunci cand este gata, sapunul ar trebui sa arate ca o vaselina translucida, fara o portiune de ulei lichid in mijloc. Exista doua metode de a testa daca sapunul este gata: fie folosesti un test de pH, pe care il lasi in sapun pana isi schimba culoarea (trebuie sa indice o valoare intre 7 si 10), fie iei putin sapun intre degete, verificand daca are o consistenta de ceara.
8. Cu ajutorul unei linguri de lemn, pune sapunul in forme. Imediat ce s-a racit si s-a intarit, taie-l in bucatele mai mici, deoarece devine foarte dur odata ce se usuca.
Atentie! Lesia se toarna intotdeauna peste amestec, nu invers, deoarece poate stropi si te poti arde! De asemenea, intotdeauna trebuie sa porti manusi de cauciun cand prepari lesia si niciodata nu trebuie sa inhalezi aburii.
Sapun natural din ulei de masline, de origine spaniola
Sapunul "Castile" este specific regiunii Castilia din Spania si, in mod traditional, este facut exclusiv din uleiuri vegetale, fara grasimi de origine animala.
Ingrediente:
- 580ml ulei de masline;
- 75g ulei de cocos;
- 75g ulei de palmier;
- 240 ml apa rece;
- 90g lesie (soda caustica, cristale).
Mod de preparare:
1. Prepara lesia dupa instructiunile mentionate in reteta anterioara.
2. Intr-un vas de metal, topeste si amesteca uleiurile, la foc mic.
3. Foloseste doua termometre pentru dulciuri, unul pentru soda caustica si unul pentru mixul de uleiuri. Cand ambele ajung la temperatura de 43 grade Celsius, lesia se integreaza incet in amestecul respectiv.
4. Mixeaza totul cu un blender timp de cateva minute, la inceput incet, fara a-l porni, ca si cum ai folosi o lingura. Apoi, mixeaza in reprize scurte a cate 3 secunde, amestecand cu blenderul nepornit intre acestea, pana cand sapunul capata consistenta unei budinci.
5. Toarna sapunul in forme si netezeste suprafata cu o spatula. Lasa-l la racit 24 de ore, apoi taie-l. Ca masura de precautie, in primele 48 de ore umbla tot cu manusi, deoarece inca mai poate fi caustic.
Asadar, cu aceste retete simple de sapun natural, iti poti crea chiar tu micul laborator cosmetic in propria casa si te poti bucura de proprietatile benefice ale produselor de ingrijire naturale.