Somnul, cel mai simplu secret pentru un corp sanatos si o piele frumoasa

Somnul, cel mai simplu secret pentru un corp sanatos si o piele frumoasa

Andreea Catrina

Glumim cand vorbim despre "somnul de frumusete", fara sa stim ca ultimele cercetari in domeniu arata faptul ca aceasta expresie este mai mult decat adevarata - somnul este cel mai important aliat al omului atunci cand vine vorba de sanatate si frumusete.



Stim deja ca efectele unui somn insuficient se vad a doua zi direct pe fata noastra. Oboseala, cearcanele, culoarea pielii, toate ne dau de gol. Sunt sigura ca stii la ce ma refer. In cazul mai multor nopti pierdute, efectele sunt devastatoare pentru organism, mai exact ameteli, lipsa apetitului, caderea parului, piele uscata.



Asadar, nu putem ignora puterea acestui obicei pe cat de natural, pe atat de important pentru sanatatea noastra. Si tocmai de aceea azi m-am gandit ca ar fi bine sa vorbim despre beneficiile sale. Pentru ca da, un somn odihnitor aduce intotdeauna beneficii. Te invit sa descoperi care sunt acestea, in randurile de mai jos.

Durata ideala a somnului

S-a vorbit mult despre durata ideala a somnului. Cu toate ca lumea stie despre cele opt ore recomandate pe zi, unii declara ca ei pot "functiona" foarte bine cu mult mai putin de atat - cinci, sase ore de somn. Altii, nici nu isi pot imagina viata fara cele zece ore de somn de care se bucura in fiecare zi.



Este normal sa fie asa... La urma urmei suntem construiti diferit. Si totusi, cat somn inseamna "prea putin somn" si cat inseamna "prea mult"?



Ultimele studii arata ca durata ideala a somnului ar fi de sapte ore. Nici opt, asa cum se credea pana acum, nici mai putin. In orice caz, medicii recomanda cel putin sase ore de somn pe zi si cel mult noua, in cazul unei persoane adulte. Altfel, prea mult somn poate indica o posibila afectiune, iar prea putin somn te poate imbolnavi.

Somnul de dupa-amiaza

La fel ca si durata somnului, problema somnului de dupa-amiaza difera de la om la om. Unele persoane prefera sa se odihneasca cateva ore pe parcursul zilei, iar altele nu isi permit sa faca acest lucru din cauza programului incarcat, dar recunosc ca ar face-o daca ar avea timp. Dar exista si oameni care declara ca pur si simplu nu pot dormi ziua.



Fie ca dormi sau nu dupa-amiaza, un lucru este cert. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un somn de "dupa-amiaza" este cel mai odihnitor atunci cand se intampla la aproximativ opt ore de la trezire. Asadar, daca te trezesti la opt dimineata, somnul tau de dupa-amiaza nu ar trebui sa inceapa mai devreme de ora patru.

"Un pui de somn" iti poate incarca bateriile oricand

Daca nu ai timp de somnul de dupa-amiaza, atunci poti alege sa tragi "un pui de somn" candva, pe parcursul zilei. Expresia in sine este amuzanta, dar efectele acestui mini-somn pot fi incredibile - de la revigorarea intregului corp, pana la cresterea performantelor creierului, etc.



Tot expertii ne spun ca "puiul de somn" este ideal daca dureaza intre 15 si 30 de minute. Se pare ca o astfel de partida de somn in timpul zilei este mai benefica pentru organism decat o ora in plus de somn, dimineata si asta deoarece te odihnesti in mijlocul zilei, iar nivelul de stres scade simtitor.

Arata-mi ce piele ai, ca sa-ti spun cat dormi!

Pentru ca pielea este cel mai mare organ al corpului, un organ viu, ea are nevoie de odihna pentru a putea fi sanatoasa si pentru a arata bine. Somnul ii poate oferi pielii tale tot ce aceasta are nevoie.



Mai important decat orice tratament cosmetic, mai necesar decat orice crema, somnul te poate mentine tanara si frumoasa!

Bine de tinut minte!

Nu uita ca productia de colagen este accelerata in timpul somnului, iar asta inseamna tonus, suplete si aspect placut!

Tot somnul iti reda si elasticitatea pielii, asa ca ai inca un motiv pentru a te odihni corect si suficient.

Pe langa elasticitate, nivelul de hidratare al pielii se reface in timpul somnului, asa ca un somn bun te ajuta sa faci si economii in ceea ce priveste bugetul pentru produsele de hidratare.

In timpul somnului pielea absoarbe mai bine substantele nutritive din produsele cosmetice asa ca atunci este ideal sa aplici o crema anticelulitica, antirid ori hidratanta!

Odihneste-te corespunzator pentru a avea un aspect fresh in fiecare zi. Foloseste-te si de accesoriile colorate, pentru ca te fac sa pari mai tanara si iti dau un aer vesel.

 curea din piele

Curea Dasha - 55 lei

 sandale cu toc gros

Sandale Dasha - 239 lei

Tot somnul iti da si sansa de a mai slabi putin. In timpul somnului organismul nostru produce cortizol, un hormon care influenteaza metabolismul glucozei, al proteinelor si al grasimilor. Inca o bila alba!

 

Articolul urmator
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Acupuncutura facială: beneficii și recomandări
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (185)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    gabriel gabutu (anonim)
    24 decembrie 2010 06:06

    aveti fraatilor dreptate dar dar exista o problema suntem toti la fel avem acelasi organism dar pshiihcul!!!>>> ramane de vazut dupa o noapte nedormita cade daca cade el si noi asa e? dar daca nu cadem psihic atunci nare ce sa faca nu patim nimic nimic nu pierde organismul pentru ca recuperezi cand nu mai poti sta treaz atunci dormi ala e somnul adevarat nu fortam mana .obositi suntem recunosc dar daca continui si adoua zi de somn sa stai treaz e de rau hepatita te vede prima, dupa semnele de mai sus .de exemplu eu ;ieri am dormit pana la 2-30 acu e 6 dimineata ce nu am somn noaptea ma simnt mai bine eu unul da dar stau pana la 3 azi dupa masa tre sa stau in concluzie o noapte pt mine pierduta e zero fata de aia care nu dorm 3 zile aia da au de pierdut daca nu recupereaza somnul sa gabdim putin creierul cere cand sa dormi nu noi ca persoana .Deci creierul ne conduce pe noi dar tre sa stim sa stim cand spunem gata.omul nu o sa descopere pe sine doar daca se omoara unul si face experiment toata viata lui pe subiectul asta pana acu sincer cititi nu vb di auzite de la mama sau tata am facut medicina umana si stiu eu ce zic pe dovezi care vb acu ,org uman ramane un mister ne elucidat cam deodata.De exemplu cand tie pofta de ceva asa spunem noi aia nu e pofta ramane org in pana de grasimi mananci slana sau altceva care contine graime fasole carne mazare astea proteine vegetale sau animale tre sa ii dai daca nu tie rau.somnul este bun atunci cand esti obosit ca nu stai de un drag

    06 mir (anonim)
    2 septembrie 2010 17:05

    super tare eu dorm 7 -8 ore noaptea dar ziua deloc cu asta se ocupa sotul

    nicky (anonim)
    18 iulie 2010 17:05

    super articol, merita 10 din plin!

    izabela (anonim)
    16 iulie 2010 20:08

    ioii :| asa va fi bine .. dar eu dorm mai mult de 7 h pe zi .. + somn de amiaza cand se poate .. in total cam 14 - 15 h pe zi dorm :) bine, asta cand este vacantsa :p

    anita (anonim)
    12 iulie 2010 14:02

    in legatura cu un" pui de somn" e ok chestie buna dar eu nu pot sa dorm dupa-masa si daca dorm, dorm 3 ore si noaptea nu mai pot sa adorm. iar cum spun ei sa dormi 15-30 min pei ce naiba dormi la comanda :))) mie imi ia 30 min pana sa adorm

    Dana (anonim)
    11 iulie 2010 00:12

    foarte interesant.insa cele 7 ore recomandate sunt prea putine...nu pot functiona normal daca nu dorm macar 9-10 ore.si nu este vorba nici o boala.sunt sanatoasa:)

    cristina (anonim)
    10 iulie 2010 02:02

    e adevarata asta cu un pui de somn!!dormeam in orele de romana cate 15-20 de minute si dupa era fresh toata ziua:)) acum,pe bune,chiar nu glumesc :p

    ela (anonim)
    9 iulie 2010 22:10

    foarte adevarat ceea ce spuneti sunt de acordmultumesc

    Lentica (anonim)
    9 iulie 2010 21:09

    Interesant articol , eu dorm dupa amiaza pe la ora 14 dupa masa de pranz . Eu credeam ca este rau dupa masa sa dormi deoarece ingrasa , de precizat ca sunt un pic plinuta.Ma interesa si copii c-am cate ore ar trebui sa doarma ,am un baietel de 10 ani si nu vrea sa doarma ziua deloc iar noaptea se culca tarziu.

    TheGoldenlipstick
    9 iulie 2010 21:09

    Eu nu pot sa dorm la pranz.Stiti cum as putea macar atipi? Sunt foarte obosita si am nevoie de somnul asta.Trebuie sa mai adaug ca nu dormeam la pranz nici cand eram mica.

    lory (anonim)
    9 iulie 2010 20:08

    Cred ca ar fi fost important daca precizai si orele care sunt cele mai benefice pentru un somn bun. De ex. eu mi-am format un obicei sa ma culc dupa ora 2 si in multe dimineti ma scol la fel de obosita ca si atunci cand m-am culcat Pentru un somn cat mai odihnitor nu trebuie sa ratam intervalele orare 22-24 si 4-6. Si in legatura cu somnul de dupa-amiaza... sunt un pic sceptica deoarece am citit undeva ca persoanele care dorm la pranz sunt predispuse la diabet. In orice caz, este un articol destul de interesant.. am mai aflat si lucruri noi =D

    ana (anonim)
    9 iulie 2010 13:01

    da...interesant... dar cu greseli majore! Pielea e "un organ viu" .... hai sa fim seriosi! avem vreun organ mort atat timp cat suntem in viata? iar cremele anticelulitice se pot aplica si seara, cu EXCEPTIA celor care contin cafeina.

    alys (anonim)
    9 iulie 2010 11:11

    Super articolul ! Eu chiar dorm aproape in fiecare zi dupa-masa, si chair se vede acest lucru. Nu credeam totusi ca este asa benefic pentru organism "un pui de somn" . Multumin pentru sfaturi !

    Stefania (anonim)
    9 iulie 2010 10:10

    Da.intr-adevar este foarte important somnul de dupa-amiaza chiar daca,recunosc,ca nu fac acest lucru decat foarte rar,cand merg undeva noaptea,la o petrecere....dar de acum o sa incerc sa imi fac timp o ora macar...Felicitari pentru acest articol!

    Caragea Valerica
    9 iulie 2010 08:08

    Este un articol bine realizat,cu informatii interesante.Trebuie sa ne cunoastem organismul si sa stim ce sa facem ca sa ii fie bine!

    Ariana (anonim)
    9 iulie 2010 08:08

    Felicitari,un articol de luat inseama.

    cris (anonim)
    8 iulie 2010 19:07

    un articol foarte bun! informatii utile. bravo!