Totul despre bakuchiol: beneficii și mod de utilizare
Pielea frumoasă, netedă și tânără este dezideratul oricărei femei, iar îngrijirea pielii ocupă un rol important în viața noastră. Dacă ești în căutarea unor ingrediente minune care să te ajute să-ți păstrezi aspectul fin, suplu și plin al tenului, bakuchiolul poate fi soluția pentru tine. Află din acest articol ce este bakuchiolul, care sunt beneficiile sale pentru piele, dar și ce efecte pot apărea dacă nu folosești corect acest ingredient deosebit!
Cuprins
- Ce este bakuchiol?
- Beneficiile pe care le are bakuchiol
- Bakuchiol vs. retinol: ce să alegi
- Cum alegi cel mai bun produs cu bakuchiol?
- Efecte adverse care pot apărea după bakuchiol
- Cum să adaugi Bakuchiol la rutina ta de îngrijire a pielii?
Ce este bakuchiol?
Recent, în industria produselor pentru îngrijirea pielii, și-a făcut apariția un nou ingredient minune care promite să combată îmbătrânirea prematură a tenului. Este vorba despre bakuchiol, un compus organic extras din semințele plantei Psoralea corylifolia, cunoscută și sub numele de "babchi" sau "planta de bob de kustha".
Bakuchiol este folosit în medicina ayurvedică și orientală de secole. De-abia acum însă, acest ingredient a devenit tot mai popular în industria cosmeticelor, fiind în special folosit în cremele și serurile anti-îmbătrânire. În prezent, bakuchiol este considerat o alternativă naturală la un retinoid sau retinol, substanța chimică pe bază de vitamina A despre care știm că ajută la îmbunătățirea refacerii celulelor pielii și stimulează sinteza colagenului.
Se spune că bakuchiol are proprietăți similare cu retinolul, fiind însă mai blând cu pielea. Astfel, poți obține o piele mai netedă și strălucitoare, fără iritațiile pe care le poate provoca retinolul.
Beneficiile pe care le are bakuchiol
Există un număr relativ mic de studii care au investigat bakuchiol, însă acestea au evidențiat următoarele beneficii:
Proprietăți anti-îmbătrânire. Bakuchiolul poate ajuta la diminuarea aspectului liniilor fine și a ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii pielii (de exemplu, hiperpigmentarea). De asemenea, poate contribui la îmbunătățirea texturii și fermității pielii.
Poate fi de ajutor împotriva acneei. Datorită proprietăților antiinflamatorii și calmante, bakuchiol este potrivit pentru pielea sensibilă sau predispusă la iritații. Într-un studiu pilot, o cremă topică cu 0,5% de bakuchiol a scăzut numărul de leziuni inflamatorii și a diminuat decolorarea rămasă de la petele de acnee. Acest rezultat a determinat cercetătorii să concluzioneze că bakuchiolul poate fi eficient pentru acneea ușoară până la moderată, în special pe pielea de culoare mai închisă.
Cu toate acestea, este important de subliniat că acest studiu a fost realizat doar pe 13 persoane, prin urmare sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin cât de eficient este bakuchiolul în tratarea acneei și cum se compară cu retinoizii, care sunt de obicei recomandați pentru tratarea acneei ușoare până la moderate.
Are, în general, o toleranță bună pe orice tip de piele. Bakuchiolul este bine tolerat de către majoritatea persoanelor, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru cei care au pielea sensibilă sau nu tolerează retinolul.
Deși cercetările asupra bakuchiolului par promițătoare, sunt necesare mai multe studii. Beneficiile asupra pielii sunt dificil de cuantificat, deoarece majoritatea studiilor efectuate până acum au fost efectuate in vitro, nu pe pielea umană. De asemenea, este important de menționat că industria de îngrijire a pielii a finanțat o mare parte din cercetările actuale asupra bakuchiolului. Prin urmare, există un risc de părtinire în aceste cercetări.
Bakuchiol vs. retinol: ce să alegi
Retinoizii reprezintă ingredientul de îngrijire a pielii cel mai frecvent utilizat pentru a trata ridurile și liniile fine, deoarece s-a dovedit că ajută la refacerea celulelor pielii. Retinoizii sunt disponibili pe bază de rețetă, însă pot provoca efecte secundare, precum arsuri, usturime, exfoliere, roșeață și uscăciune.
Retinolii sunt o versiune mai slabă a compusului retinoid și sunt disponibili fără rețetă. În unele cazuri, pot avea și ei efecte adverse.
Bakuchiol este considerat o alternativă naturală la retinoizi, deoarece se consideră că are efecte similare, fără a fi la fel de iritant precum aceștia. Se spune că bakuchiolul poate ajuta la stimularea producției de colagen, îmbunătățirea nuanței și texturii pielii, cu un risc mai mic de efecte secundare, precum roșeața sau descuamarea.
Retinoizii fac pielea mai sensibilă la radiațiile UV, de aceea este recomandat să îi aplici seara, iar a doua zi să te dai neapărat cu cremă cu protecție solară. Spre deosebire de retinoizi, bakuchiol nu face pielea sensibilă la radiațiile UV, astfel poate fi utilizat în cremele de zi.
Cum alegi cel mai bun produs cu bakuchiol?
Pentru a alege cel mai potrivit produs cu bakuchiol, este esențial să ții cont de tipul tău de piele, dar și de alți factori importanți, precum:
1. Concentrația de bakuchiol. De obicei, concentrațiile mai mari pot oferi rezultate mai intense, dar pot fi și mai puternice pentru unele tipuri de piele. Pentru început, poți opta pentru produse cu concentrații mai mici, iar apoi ajustezi în funcție de reacția pielii tale.
2. Ingredientele suplimentare care se regăsesc în formula produsului cu bakuchiol. Pe lângă bakuchiol, produsele de îngrijirea pielii conțin și alte ingrediente care pot completa beneficiile acestuia. De exemplu, antioxidanții și acizii grași pot ajuta la îmbunătățirea hidratării și sănătății pielii.
3. Textura și consistența. Alege o textură care se potrivește tipului tău de piele. De exemplu, produsele cu bakuchiol sunt disponibile sub formă de ser, creme sau uleiuri. Uleiurile pot fi benefice pentru pielea uscată, în timp ce serurile sau cremele pot fi mai potrivite pentru pielea mixtă sau grasă.
Serurile se aplică de obicei înaintea cremelor hidratante, în timp ce cremele cu bakuchiol ar trebui aplicate spre sfârșitul rutinei de îngrijire a pielii.
ATENȚIE! Nu toate ingredientele derivate din planta Psoralea corylifolia sunt la fel. Bakuchiolul, uleiul de bakuchi, pudra de bakuchi, uleiul de babchi și pudra de babchi sunt cele mai comune, dar eficiența lor variază. Dacă vrei eficiență maximă pentru produsele de îngrijirea pielii, caută-le pe acelea care conțin bakuchiol. Produsele pe bază de bakuchi și babchi sunt mai puțin eficiente și pot provoca chiar iritații ale pielii.
4. Recomandări și recenzii. Poți căuta recenzii ale produselor pentru a vedea cum au funcționat acestea pentru alte persoane cu tipuri similare de piele. Însă, cele mai bune rămân, totuși, recomandările medicilor dermatologi sau ale specialiștilor în îngrijirea pielii.
5. Testarea prealabilă. Indiferent de tipul tău de piele, dar mai ales dacă ai pielea sensibilă, este esențial să faci un test preliminar înainte de a aplica produsul pe întreaga față sau corp. În acest sens, începi să aplici pe o mică porțiune a pielii pentru a vedea cum reacționează. Dacă nu apar roșeață sau alte iritații, poți încerca produsul pe o suprafață mai mare a pielii.
Efecte adverse care pot apărea după bakuchiol
Deși bakuchiol este considerat o alternativă mai blândă la retinoizi, există totuși un risc de sensibilitate, inclusiv înroșire, uscăciune sau usturime a pielii. Riscul este mai mare mai ales la prima utilizare a produsului, până când pielea ta se obișnuiește cu bakuchiol.
Pentru a evita iritațiile, este important să-l introduci treptat în rutina ta de îngrijirea pielii. Prin urmare, la început, este suficient dacă îl aplici de două sau trei ori în prima săptămână. Dacă pielea ta tolerează bine acest ingredient, poți crește frecvența.
De asemenea, este necesar să acorzi o atenție deosebită combinației dintre bakuchiol și vitamina C. Având în vedere faptul că ambele ingrediente pot cauza sensibilitatea pielii, cel mai bine ar fi să nu le folosești împreună. Totuși, dacă există pe piață un produs ce conține ambele ingrediente, poți face un test pe o porțiune mică de piele. Dacă pielea îl tolerează bine, este în regulă să-l folosești.
Specialiștii recomandă femeilor însărcinate să evite utilizarea retinoizilor topici, deoarece aceștia sunt potențial dăunători pentru copiii nenăscuți. Până în prezent, nu s-au efectuat studii clinice care să arate că bakuchiolul este sigur pentru femeile însărcinate. De aceea, este bine să discuți cu un medic înainte de a utiliza un produs cu bakuchiol.
Cum să adaugi Bakuchiol la rutina ta de îngrijire a pielii?
Dacă te-ai convins că bakuchiolul este ingredientul de care ai nevoie, iată cum îl poți adăuga corect în rutina ta de îngrijirea pielii:
1. Mai întâi, curăță și usucă pielea, apoi aplică produsul cu bakuchiol urmat de o cremă hidratantă. Dacă pielea ta este deosebit de sensibilă sau predispusă la uscăciune, poți aplica o cremă hidratantă înainte de bakuchiol. Aceasta va ajuta la atenuarea potențialei iritații.
2. Poți folosi bakuchiol de până la două ori pe zi, o dată seara și o dată dimineața, în funcție de cât de bine îl tolerează pielea.
3. Deoarece bakuchiol stimulează refacerea celulelor pielii, aplică protecție solară ca pas final dimineața pentru îngrijirea pielii.
Așadar, bakuchiol poate fi o alternativă naturală la retinol, fiind de folos în special persoanelor cu piele sensibilă. Acest ingredient minune poate ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire și la îmbunătățirea tonusului și a texturii pielii. Cu toate acestea, deși s-au efectuat câteva cercetări ce au demonstrat clar beneficiile bakuchiolului pentru frumusețea pielii, sunt necesare mai multe studii pentru a vedea cum se compară cu retinoizii care se prescriu pe bază de prescripție medicală.
Citește și: Ce sunt niacinamidele și cum îți ajută tenul?
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Everydayhealth.com