Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea

Mănușile exfoliante: ce sunt și cum îți ajută pielea
Redactor Raluca Margean
Vineri, 23.06.2023

Exfolierea pielii este esențială pentru a avea un ten frumos și sănătos. Mănușa exfoliantă este un accesoriu util pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, însă ea trebuie aleasă bine în funcție de tipul de piele. Ți-am pregătit în acest articol informații importante despre beneficiile mănușilor exfoliante, cum să le folosești și îngrijești pentru a avea o piele catifelată!

Ce sunt mănușile exfoliante?

Mănușile exfoliante au textura unei perii și, așa cum deducem și din denumire, au rolul de exfoliere a tenului și a corpului, adică de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii. Se utilizează frecând ușor mănușa texturată pe fiecare zonă, cel mai recomandat după ce ai ieșit de la duș sau baie.

Beneficiile utilizării mănușilor exfoliante

Mănușile exfoliante sunt fabricate din țesături special concepute pentru a îndepărta instantaneu stratul superior de celule moarte ale pielii din epidermă prin abraziune mecanică ușoară. Se potrivesc perfect pe mâini, astfel încât să poți exfolia și zone mai greu accesibile, cum ar fi spatele și umerii, zona bikinilor, călcâiele și degetele de la picioare.

Dermatologii spun că aceste mănuși pot face o exfoliere completă a corpului, ușoară, rapidă și fără mizerie, fiind aproape ca un tratament spa uscat pe care îl poți face acasă.

Femeie care-și face masaj în saună
Sursa foto: iStock.com

Așadar, principalele beneficii ale mănușilor de exfoliere includ:

  • Piele mai strălucitoare, mai netedă
  • Îmbunătățirea aspectului pielii uscate
  • Îndepărtarea firelor de păr blocate în piele
  • Pregătirea pielii pentru autobronzant
  • Stimularea circulației 

Tipuri de mănuși exfoliante

Mănușile exfoliante pot fi confecționate din fibre sintetice sau naturale.

Mănușa exfoliantă din materiale sintetice

Nailon: Cel mai comun tip de material pentru mănuși exfoliante este nailonul. Această fibră sintetică este durabilă și rezistentă la abraziune și deteriorarea apei.

Vâscoză: Vâscoza imită mai mult fibrele naturale și este mai puțin aspră pentru piele.

Microfibră: Microfibra are o textură moale și este perfectă pentru exfolierea ușoară a pileii. Microfibra ucide în mod natural bacteriile, absoarbe eficient murdăria și uleiul, lăsând pielea netedă, moale și strălucitoare. Mănușile exfoliante din microfibră sunt, în general, de lungă durată.

Mănușa exfoliantă din fibre naturale

Mătase: Fibrele de mătase ajută la blocarea umidității, rareori provoacă iritații și sunt hipoalergenice, făcându-le ideale pentru persoanele predispuse la alergii.

Bumbac: Această țesătură ieftină este excelentă pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii de la suprafață pentru a obține o strălucire sănătoasă. Se recomandă în special atunci când piele este texturată, groasă și stratificată.

Sisal: Sisalul este o fibră naturală obținută din planta agave și este perfectă pentru exfolierea și stimularea pielii.

Cărbune: Aceste mănuși au o textură moale și sunt potrivite pentru toate tipurile de piele.

Alegerea corectă a mănușii exfoliante în funcție de tipul de piele

Femeie care-și face masaj pe față cu mănușă exfoliantă
Sursa foto: iStock.com

În funcție de tipul de piele, poți alege mănuși cu textură ușor abrazivă, moderată sau mai puternică. Persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să folosească mănuși din materiale blânde, care nu irită și nu înroșesc pielea.   

Sunt potrivite mănușile exfoliante pentru toate tipurile de piele?

Specialiștii spun că exfolierea mecanică nu este recomandată tuturor persoanelor. De exemplu, persoanele care folosesc anumite medicamente sau produse de îngrijire a pielii care provoacă piele uscată sau sensibilă ar trebui să evite acest tip de exfoliere deoarece poate provoca acnee sau uscăciune suplimentară.

În general, pielea uscată, sensibilă sau predispusă la acnee poate să nu reacționeze bine la exfolierea mecanică. De asemenea, dermatologii recomandă persoanelor cu o nuanță mai închisă a pielii să evite folosirea mănușilor exfoliante, deoarece poate duce la pete întunecate pe piele.

În timp ce exfolierea ușoară cu mănuși poate avea beneficii pentru persoanele cu piele normală, ea nu trebuie să fie făcută prea des deoarece exfolierea excesivă distruge bariera pielii și poate crea micro fisuri în piele care lasă să intre bacteriile și germenii.

Conform specialiștilor, este bine să exfoliezi pielea o dată sau maxim de două ori pe săptămână.

Pot folosi mănușile exfoliante pe pielea sensibilă?

La persoanele cu pielea sensibilă, exfolierea mecanică cu mănuși poate declanșa acnee mecanică, un tip de acnee cauzată de căldură, presiune sau frecare pe piele.

De asemenea, poate provoca iritații, eczeme și, în circumstanțe extreme, poate duce la suprainfecție a pielii cu stafilococ sau altă infecție bacteriană sau virală a pielii.

Cum să folosești o mănușă exfoliantă?

Mănușile de exfoliere sunt concepute pentru a fi folosite cu apă și săpun, prin urmare cea mai bună metodă de a-ți exfolia pielea este la duș. Aburul din baie ajută la slăbirea celulelor moarte ale pielii, pregătindu-le, astfel, pentru exfoliere.

Femeie care își face masaj în cadă
Sursa foto: iStock.com

Iată pașii pe care să-i urmezi pentru exfoliere mecanică cu mănuși: 

1. Udă mănușa și adaugă gelul de duș pentru a crea spumă de baie.

2. Începe curățarea de la umeri și deplasează ușor mănușa pe tot corpul.

3. Freacă pielea ușor cu mișcări circulare. Frecarea sus-jos este prea dură, în special în zonele delicate, cum ar fi partea interioară a coapselor și decolteul.

4. Clătește, usucă și hidratează. După ce te-ai clătit bine, șterge-te cu un prosop și aplică o cremă foarte hidratantă.   

De obicei, mănușa exfoliantă nu se folosește pe față. Există unele mănuși speciale pentru față, însă majoritatea sunt concepute pentru pielea de pe corp.

Cum să îngrijești mănușile exfoliante?

După ce ai terminat exfolierea, pe mănușă rămâne pielea moartă, astfel că trebuie curățată. Pentru a face acest lucru, majoritatea mănușilor trebuie doar clătite sub jetul de duș, stoarse și uscate bine. Dacă nu sunt uscate bine, pe mănuși se pot dezvolta bacterii care pot intra în pielea ta la următoarea exfoliere.  

Mănușă exfoliantă în baie
Sursa foto: iStock.com

Deoarece există mai multe tipuri de mănuși, este important să verifici instrucțiunile producătorului înainte de a le spăla. Iată câteva sfaturi de curățare pentru fiecare tip:

Mănușa exfoliantă din silicon - trebuie curățată temeinic cu apă fierbinte și săpun. Nu se recomandă spălarea sa la mașina de spălat.

Mănușa din vâscoză - necesită îngrijire suplimentară și se uzează după câteva săptămâni. Cel mai bun mod de a o spăla este cu apă caldă și săpun, apoi trebuie clătită bine. De asemenea, ea poate fi spălată în mașina de spălat rufe, pe un ciclu blând.

Mănușa din bambus - poate fi, de obicei, spălată bine de mână cu apă fierbinte și săpun și apoi lăsată să se usuce la aer. Bambusul este unul dintre cele mai durabile materiale pentru exfolierea mănușilor.

Mănușa din țesătură sisal - necesită spălare și igienizare regulată pentru a evita acumularea nedorită de mucegai sau alte bacterii. Spal-o bine cu apă și săpun, pentru a îndepărta orice reziduu și apoi las-o să se usuce la aer.

Mănușa de exfoliere cu cărbune - se spală cel mai bine cu apă, se clătește bine și se atârnă la uscat.

Mănușa exfoliantă din microfibră - necesită doar un proces de curățare minim și eficient. Poate fi spălată și în mașina de spălat, pusă separat într-un săculeț.  

Așadar, mănușa exfoliantă reprezintă un mod eficient de a îndepărta celulele de piele moartă de pe corp, lăsând pielea catifelată și strălucitoare. Ea poate fi folosită o dată sau de două ori pe săptămână, dar trebuie curățată și uscată foarte bine, pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor. Alege mănușile de exfoliere în funcție de tipul tău de piele și bucură-te de beneficiile lor extraordinare!   

Citește și: 10 rețete de scrub cu zaț de cafea pentru o piele perfectă

Vezi si
Sculptra: ce este și cum acționează
Sculptra: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Vineri, 23.06.2023
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament
Raluca Margean | Vineri, 23.06.2023

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Everydayhealth.com, Grove.co, Meetalleyoop.com

Articolul urmator »
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Dispozitiv microcurent: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 29.11.2023
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Duminică, 24.03.2024

Ne găsești pe