Cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre ingrijirea parului

Cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre ingrijirea parului

Roxana Turcitu

Problemele parului au devenit in ultimii ani din ce in ce mai frecvente din cauza stilului de viata nu foarte sanatos si stresant. Specialistii sunt intr-o cursa continua pentru a gasii solutii noi care sa rezolve cel putin partial majoritatea problemelor parului cu care se confrunta femeile. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari si nemultumiri legate de ingrijirea parului si raspunsurile la acestea.

Cat de des trebuie sa iti speli parul?

Exista trei aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand vrei sa hotarasti frecventa spalarilor parului: gradul de ingrasare, impuritatile si produsele de styling si textura parului. Se spune ca spalarile prea dese pot afecta podoaba capilara. Acest lucru nu este adevarat, deoarece factorii externi, cum ar fi fumul de tigara, caldura sau frigul excesiv, produsele de styling si instrumentele de coafare sunt elementele care dauneaza cu adevarat. Mai mult, lipsa nutrientilor pe care parul ii absoarbe din sampon si balsam pot de asemenea sa stirbeasca din frumusetea si sanatatea suvitelor tale.

 imagine ingrijirea parului  

In plus, textura parului se modifica in cazul vopsirii. De aceea, daca ai parul normal sau uscat, este bine sa te speli de doua ori pe saptamana. In cazul parului gras, poti sa te speli de trei sau chiar patru ori pe saptamana. Exista si cazul special al parului mixt. Mai exact, gras la radacina si uscat la varfuri. Ideal este sa te speli o data la trei zile, folosind un sampon special conceput pentru acest tip de par.

Exista multe persoane care se spala zilnic si apar multe discutii in contradictoriu daca este sanatos sau nu. Pana la urma, in functie de cum evolueaza starea parului tau, tu esti cea care trebuie sa isi dea seama cum este mai bine sa procedezi.

Cat de des trebuie sa iti schimbi samponul?

In timp, parul se obisnuieste cu formula unui sampon si nu mai reactioneaza ca la inceput dupa spalare. Problema apare in special daca folosesti sampoane usor abrazive, pentru o curatare foarte intensa, deoarece scalpul incearca sa se protejeze impotriva efectelor unor astfel de sampoane producand si mai mult sebum. Schimbarea samponului in fiecare sezon este solutia optima pentru a evita o astfel ed problema.

Alege o formula mai blanda, mai usoara pentru sezonul cald si una mai hranitoare pentru toamna si iarna. Poti, de asemenea, sa folosesti doua tipuri de sampon, alternandu-le saptamanal. Aceasta regula nu se aplica daca folosesti un sampon tratament impotriva caderii parului, deoarece acestea trebuie sa fie utilizate o perioada mai indelungata.

Apa rece „calmeaza" parul?

 

Apa rece sau usor calduta, avand temperatura cat mai joasa, in functie de cum o suporti tu iti face intr-adevar parul mai stralucitor si matasos. In primul rand, apa rece inchide cuticulele firelor de par si in al doilea rand, dizolva agentii de curatare din parul tau mai bine decat apa fierbinte, ducand la o clatire mai eficienta.

 imagine totul despre par

Matreata cauzeaza caderea parului?

Da. Matreata este practic o boala a sclapului si poate accelera caderea parului. Daca ai matreata, trebuie sa stii ca aceasta este tratata cel mai eficient utilizand sampoane ce contin acid salicilic, sulfura de seleniu sau piritiona de zinc. Daca folosesti un astfel de sampon pentru tratament, iti poti spala parul mai des, chiar zilnic, pana cand problema este eliminata, iar apoi poti continua utilizarea acestor sampoane sau tratamente spalandu-ti parul o data la doua sau trei zile. Lasa samponul sa actioneze timp de cel putin cinci minute si abia apoi clateste-l.
Daca vrei sa afli totul despre matreata, de ce apare si cum trebuie tratata, citeste articolul Matreata: cauze si remedii.

Cum faci culoarea sa se mentina mai mult timp?

 

Dupa ce te vopsesti, trebuie sa ai grija de parul tau pentru ca vopseua sa se mentina un timp cat mai indelungat. In primul rand, nu te spala pe par timp de 24 de ore dupa procesul de vopsire (exceptand bineinteles spalarea pentru indepartarea cremei colorante imediat dupa aplicarea vopselei). Ulterior, spala-te pe par o data la doua-trei zile si nu folosi apa fierbinte, deoarece aceasta deshidrateaza parul, ducand la pierderea pigmentilor de culoare. In ceea ce priveste produsele folosite, este bine sa alegi un sampon cu o formula blanda, special conceput pentru protejarea culorii si un balsam pentru par stralucitor. Daca ai parul vopsit, urmareste sfaturile pentru ingrijirea potrivita in Ghidul parului vopsit.

 poza despre par
 

Dieta iti influenteaza sanatatea parului?

Pentru a-ti mentine parul sanatos, trebuie sa ai o dieta echilibrata. Vitamina B, care se gaseste in cerealele integrale, in ficat, orez, lapte si in galbenusul de ou este elementul cheie care iti va face parul mai puternic. De asemenea, acizii gasi Omega 3 si vitaminele A si E joaca un rol important pentru sanatatea generala a podoabei capilare. Mai multe informatii despre alimentele potrivit pentru sanatatea parului tau poti citi in articolul Dieta ideala pentru un par sanatos.

Taierea frecventa a varfurilor stimuleaza cresterea parului?

Desi de cand eram mici eram incurajate sa ne scurtam varfurile cat mai des deoarece stimulam astfel cresterea parului, acest lucru nu este adevarat. Daca tai varfurile, nu faci altceva decat sa inlaturi partea deteriorata a parului, ceea ce reduce implicit riscul unei deteriorari mai ample. Astfel, dupa ce te tunzi, parul pare mai stralucitor, mai sanatos si mai puternic deoarece a fost improspatat si aranjat.

 imagine ingrijirea parului

Parul creste in permanenta si taierea varfurilor nu il influenteaza. Motivul pentru care ti se pare uneori ca daca nu scurtezi varfurile nu iti mai creste parul este faptul ca varfurile despicate avanseaza, parul se rupe constant pe toata partea nesanatoasa si din aceasta cauza ramane la o lungime constanta desi tu speri sa il ai mai lung. In concluzie, scurtarea periodica a varfurilor este benefica pentru aspectul parului, dar nu influenteaza viteza de crestere a acestuia.

Cat de des trebuie sa iti tunzi parul?

In functie de lungimea suvitelor tale si de procesul de aranjare pe care il preferi, este bine sa iti tai varfurile in mod regulat, avand grija ca parul tau sa arate mereu sanatos si stralucitor. Nu exista un termen fix pentru sedintele la coafor, totul depinde de parul tau. Daca dupa o luna varfurile incep sa arate urat, este momentul sa le scurtezi. In schimb, daca ai un par foarte sanatos care arata si se simte perfect si dupa 3 luni de la ultima scurtare, nu este necesar sa il tai doar pentru ca asta este conceptia generala. Sfatul cel mai frecvent oferit de specialisti este sa iti tai varfurile o data la 6 saptamani, deoarecea aceasta este media cel mai des intalnita. Daca parul tau este diferit, respecta-i nevoile si aranjeaza-ti sedintele la coafor in functie de el, nu de parerea persoanelor care nu iti cunosc parul.

In plus, daca ai parul scurt si vrei sa ii pastrezi forma sau esti multumita de lungimea parului tau si iti doresti sa il pastrezi asa, evident ca ai nevoie de o scurtare o data la cateva saptamani, altfel nu se va mai aranja cum vrei.
Tot ca regula generala (pe care o poti modifica in functie de starea parului tau) trebuie sa stii ca parul scurt ar trebui tuns la fiecare patru - opt saptamani, iar cel mediu si lung o data la sase - opt saptamani. Daca vrei sa iti lasi parul sa creasca, scurteaza-i varfurile o data la sase - doisprezece saptamani daca parul tau este scurt si o data la opt - doisprezece saptamani in cazul parului mediu si lung.

Spune-ne ce alte intrebari si nelamuriri ai referitor la ingrijirea parului.

Pune-ti in valoare parul frumos cu o rochie uni, intr-o singura culoare tare, alaturi de accesorii in culori complementare. Noi iti propunem doua genti in tendinte:



Articolul urmator
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cuticule uscate: cauze și tratament
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (151)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    alessandra22 (anonim)
    12 decembrie 2010 15:03

    buna,imi poate spune cineva care este diferenta intre decapaj si decolorant si ce oxidant se foloseste pt a decolora parul blond inchis cu suvite deschise?

    raluca_slati
    10 decembrie 2010 20:08

    Buna ...imi poate recomanda si mie cineva un spray pentru stralucirea parului ca sa isi faca si efectul promis ... am incercat cateva dar nu ma multumesc deloc si de cate ori o vad pe Corina Caragea iar imi aduc aminte :) ...

    ema (anonim)
    5 decembrie 2010 11:11

    Anca scrii fara sa te documentezi! Exista wikipedia....

    mia (anonim)
    4 decembrie 2010 21:09

    pentru maria s : daca parul iti cade foarte mult asa cum spui plus in ultimul timp esti mai tot timpul obosita,nu dormi bine noaptea si ai slabit sau ingrasat mult in ultimele 2-3 luni mergi la un consult de endocrinologie

    selen3 (anonim)
    4 decembrie 2010 17:05

    eu ma spal aproape zilnic.alfetl mi-ar sta f urat!!!!...si acuma nu stiu daca e din cauza alimentatie sau a samponului!!!....fiecare se spala de cate ori vrea,,,,!!!articolul mi se pare f bun!!!!

    Dana (anonim)
    3 decembrie 2010 21:09

    Merci pt sfat, yoana, dar deja folosesc un astfel de spray. chiar si asa, caldura placii e mare si tot imi e frica. o folosesc de doua ori pe saptamana, dar imi e teama ca e prea mult. in orice caz nu am ce-i face, sa reziste si el ;))

    Anca (anonim)
    3 decembrie 2010 19:07

    De obicei scrieti articole bine documentate, dar cu asta ati cam dat-o in bara. "lipsa nutrientilor pe care parul ii absoarbe din sampon" ??? Parul, ca si unghiile este un tesul mort, nu are pori, nu absoarbe. Ceea ce-l mentine sanatos este pielea capului pe care daca o agresam cu spalari de 3-4 ori pe saptamana cum recomandati voi o distrugem. Niciun dermatolog nu recomanda spalari atat de dese pe cap.

    maria s (anonim)
    3 decembrie 2010 17:05

    mie imi cade groaznic de tare parul şi nu ştiu ce sa mai fac. problema e că simt că a rămas puţin. e adevărat că o cauză ar putea fi şi stresul, totuşi nu ştiu cum să stopez aceast fenomen.

    Dana (anonim)
    3 decembrie 2010 15:03

    Eu am o singura intrebare... despre coafat. Cat de des e indicat sa folosim placa? Eu am parul ondulat, dar acum sunt tunsa bob si nu se mai increteste ca inainte, pentru ca e tuns drept, nu mai e filat. Trebuie musai sa il indrept, altfel sta aiurea. Nu stiu cat de des sa il indrept ca sa reduc pe cat posibil riscul sa se arda.

    yoana17.flory
    3 decembrie 2010 20:08

    eu ti-as sugera sa folosesti un spray pentru a nu iti arde parul inainte de al folosi cu placa. Sunt astfel de spray cred c in hipermarketuri :d

    dani10
    3 decembrie 2010 10:10

    Eu am parul gras si-l spal,cam de trei ori pe saptamana.Parul meu,este foarte frumos,moale,stralucitor,des si multe persoane il admira,de la rude,prietene si baieti.Numai ca,am o problema cu el,matreata,pe care nu o suport,dar acum incerc un sampon cu apa de trandafir Naturalis,de la farmacie si am sa vad pe parcurs,daca se va rezolva si-l voi avea curat,sa-l spal mai rar.De tuns,nu l-am mai tuns,aproape un an,pentru ca inca nu are varfuri despicate,dar va trebui sa ma duc la coafor,desi nu ma indur,demult nu l-am avut asa de lung,dar va creste inapoi.

    ana (anonim)
    3 decembrie 2010 00:12

    "lipsa nutrientilor pe care parul ii absoarbe din sampon si balsam " wtf? acum ceva timp intr-un articol spuneati ca samponul este defapt un detergent care face mai mult rau parului decat bine si ca ar trebui sa ne spalam pe cap cu sapun si acum lipsa nutrientilor din sampon ne dauneaza??? care nutrienti? nu aveti si voi o continuitate? o data scrii ca e daunator, apoi ca e foarte bun...pierdeti din credibilitate

    Tania_gl
    4 decembrie 2010 08:08

    Exact la acelasi lucru m-am gandit si eu in timp ce citeam articolul. Dar, pentru a le gasi o scuza, sa presupunem ca se facea referire la sampoanele bio :D.

    jonckysta
    2 decembrie 2010 23:11

    as vrea sa stiu daca schimbarea sampoanelor foarte des afecteaza parul .......nu reusesc sa gasesc un sampon care sa imi faca parul asa cum vreau eu si daca gasesc unul nu se mai fabrica.:( daca cineva poate sa ma ajute multumesc mult:-*

    dani10
    3 decembrie 2010 10:10

    Da,schimbarea sampoanelor afecteaza parul,trebuie doar la 2 luni/6 luni,sa incerci altceva.Tu ce fel,de tip de par,ai?Eu am gasit,de la farmacia Catena,un sampon cu apa de trandafir Naturalis,care este bun si are pentru toate tipurile de par(de la deteriorat{cu musetel};par gras{cu urzica}.Acesta,de care ti-am spus,este pentru par normal si-l hidrateaza.Insa,te-as sfatui,sa vitezi site-l{www.catena.ro}/sa te duci personal acolo,daca ai prin zona,pentru ca te va sfatui farmacista,cam ce anume,sa folosesti,au mai multe.Nici eu,nu am avut incredere,prima data,dar a avut dreptate doamna de acolo,chiar il hidrateaza si-l face mai curat.Si nu e scump,cam 12 lei costa.Dumneai,mi-a spus sa iau Revalid,dar nu la toata lumea prieste.Sper ca,ti-am fost,de folos si-mi cer scuze,ca m-am bagat asa,desi nu te cunosc.Dar,ma gandeam,sa-ti spun.O,zi buna.

    Ana-Maria Trandafir
    2 decembrie 2010 17:05

    Matreata nu este o boala...Este o forma de piele moarta mai agresiva si caderea parului nu este cauzata de ea, ci de alti factori externi!