Caderea parului la femei: o problema care ascunde alte probleme!

In primul rand, este cazul sa te asiguri daca nu cumva este o pierdere normala de par. De unde iti dai seama? Fii atenta mai ales dupa ce iti faci baie sau dimineata, cand ridici capul de pe perna. Cu siguranta vei putea face diferenta dintre pierderile de pana acum! Daca observi firul de par si ti se pare ca respectivele fire nu par bolnave (Cu varful despicat, culoare nespecifica tie etc), atunci ar fi cazul sa treci la cercetari mai amanuntite…
Gandeste-te daca ai suferit sau suferi de eczeme, alopecia, schimbari hormonale sau de stress. Totodata, este posibil sa pierzi par datorita anticonceptionalelor, sarcinii, consumului excesiv de alcool, nicotina sau pur si simplu pentru ca il tii legat prea strans.
Caderea parului difera la femei de caderea parului la barbati. Daca pana la un moment dat se credea ca ambele sexe sufera de alopecia androgenica, se pare ca ea nu mai este valabila la femei. Se punea problema ca fenomenul de cadere a parului sa se datoreze unor hormoni de natura masculina, insa faptul ca femeile au alt mod de a pierde parul a aratat ca exista alte cauze la ele. Desi este vorba despre un dezechilibru hormonal, acest dezechilibru nu este doar la nivel de testosteron, hormon pe care femeile il detin intr-o cantitate mult mai mica. Un alt motiv care diferentiaza cele doua sexe este varsta la care se pierde parul. Daca la barbati, fenomenul apare la maturitate, femeile pot intampina aceasta problema la orice varsta.
Medicii vorbesc despre alte cauze, cum ar fi deficiente la nivel imunitar. Acest tip de problema se numeste alopecia areata. O alta cauza a caderii parului se poate datora unor dezechilibre psihologice, cum ar fi problemele emotionale, stressul de dinainte sau de dupa nastere, o interventie chirurgicala etc. Alti medici acuza tulburari ale tiroidei, anemiile, bolile cronice sau anumite medicamente specifice acestor boli.
Efectele pot fi atat estetice, cat si psihologice, studiile pe subiecti cu probleme de cadere a parului aratand ca acestia sufera de tulburari de personalitate si de o stima de sine scazuta. Ele pot persista indelung si uneori este nevoie si de terapie, chiar daca problemele fizice s-au rezolvat
Metodele de tratare a acestei probleme difera de fiecare data si, de obicei, nu se reduc la o simpla medicatie pentru par. Suplimentele alimentare pe baza de fier, vitamina K aplicata la radacina, dieta sanatoasa, mastile pentru par etc sunt cateva solutii pe care merita sa le incerci. Nu te multumi cu atat! Problemele de sanatate nu se trateaza cu medicatie pentru par, asa ca mergi la medic! Eu am programare chiar astazi…


