Tipuri de par si sfaturi de ingrijire

Cuprins
- Ingrijirea parului uscat, tern sau deteriorat
- Ingrijirea parului gras sau lipsit de volum
- Ingrijirea parului subtire si rar, cu tendinta de cadere
- Ingrijirea parului gros si rebel
- Ingrijirea parului vopsit sau fragil
Atunci cand anotimpurile se schimba, rutina ta de ingrijire a parului trebuie reinnoita. Insa tipurile de par diferite necesita strategii de ingrijire diferite, adaptate nevoilor individuale. Daca iti doresti sa intampini toamna cu un par frumos si sanatos, citeste in continuare si afla care sunt cele mai eficiente sfaturi de ingrijire pentru fiecare tip de par!
Ingrijirea parului uscat, tern sau deteriorat
Daca nu folosesti des placa de indreptat sau ondulatorul si ti-ai pastrat culoarea naturala, dar ai totusi un par uscat sau casant, trebuie sa stii ca acest lucru poate avea drept cauza un dezechilibru al glandei tiroide. In acest caz ar fi indicat sa consulti un specialist endrocrinolog, dar include si urmatoarele sfaturi in planul tau de ingrijire:
Nu folosi apa fierbinte atunci cand iti speli parul, deoarece temperaturile inalte pot distruge stratul de lipide naturale care protejeaza firul de par. Alege o temperatura moderata pentru samponare si clateste-ti parul folosind apa rece pe lungimea acestuia. Cuticulele firului de par se deschid sub actiunea apei calde, contribuind la deshidratarea excesiva a parului tau. Apa rece are rolul de a inchide cuticula, redandu-i parului tau o stralucire satinata si un aspect matasos.
Produsele care contin alcool sunt inamicul suprem al parului uscat si lipsit de stralucire, insa berea este unul dintre cei mai puternici aliati. Dupa samponare, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o doza de bere apei cu care iti clatesti parul. Proteinele din grau si drojdia din compozitia berii te vor ajuta sa iti pastrezi parul catifelat, echilibrand nivelul pH-ului. Vei observa imediat cum parul se descurca usor si devine mai stralucitor dupa o simpla clatire cu bere.
De asemenea, folosirea excesiva a produselor de styling poate imbraca firele de par intr-o pelicula care lasa un aspect mat, reducand nivelul de apa din podoaba capilara. Pentru a contracara acest efect, maseaza jumatate de cana de smantana sau iaurt pe parul umed, las-o sa actioneze 20 de minute, apoi samponeaza si clateste asa cum procedezi in mod obisnuit. Acidul lactic inlatura impuritatile, in timp ce grasimile din lapte ajuta la restabilirea unui nivel optim de hidratare.
Ingrijirea parului gras sau lipsit de volum
Secretia excesiva de sebum creeaza neplaceri mari, dar poti maximiza durata in care parul tau arata proaspat daca te concentrezi, in primul rand, asupra cauzelor care intensifica activitatea glandelor sebacee de la nivelul scalpului. Hormonii androgeni sunt responsabili pentru cantitatea de sebum care se raspandeste prin par, dar avand o dieta echilibrata poti controla mai usor nivelul lor din organism. Incearca sa consumi alimente bogate in zinc, acizi grasi esentiali si vitamina B (in special B2 si B6), precum fasolea, nautul, semintele de floarea soarelui, nucile sau pestii oceanici.
Iar pentru a avea un par suplu mai multe zile la rand, poti folosi putin bicarbonat de sodiu alimentar pe parul umed, aproape de radacina, atunci cand iti speli parul. Chiar daca suna contraintuitiv, ar trebui sa limitezi frecventa cu care te speli pe cap. Spalatul in exces poate stimula si mai mult activitatea glandelor sebacee, marind astfel productia de sebum. Foloseste un sampon uscat sau o solutie salina la radacina parului intre doua spalari, acestea conferind mai mult volum parului fin.
Pentru o ingrijire adecvata a parului gras trebuie sa alegi samponul potrivit, iar unul cu extract de hamamelis ar putea fi cea mai inspirata optiune. Expertii sustin ca simpla aplicare pe scalp a unei cantitati mici de apa de hamamelis cu ajutorul unui betisor cu vata ajuta la reglarea cantitatii de sebum. Las-o sa actioneze 3-5 minute, apoi clateste cu apa calduta.
Ingrijirea parului subtire si rar, cu tendinta de cadere
Stresul, varsta, dezechilibrele hormonale sau factorii genetici sunt doar cateva dintre cauzele care iti pot face parul sa cada in mod accelerat. Daca ai un par fin sau observi ca acesta incepe sa se subtieze in mod vizibil, trebuie sa adresezi problema din interior. Inainte de a te orienta catre produsele care confera iluzia de volum, nu ignora scalpul, deoarece caderea excesiva a parului sau o densitate redusa a firelor de par se datoreaza de multe ori stimularii insuficiente a foliculilor.
Incearca masaje energice pentru a stimula microcirculatia sangvina a scalpului si acorda o mai mare atentie dietei. Fierul este un element esential pentru cresterea si intretinerea parului, iar deficienta de fier din organism poate reprezenta cauza subtierii si caderii parului. Consulta-te cu medicul de familie inainte de a incepe un tratament care iti suplimenteaza aportul de fier, dar poti consuma intre timp multe legume frunzoase (telina, spanac, urzici) care iti vor hrani parul din interior, pentru a obtine o podoaba capilara demna de invidiat! Mai mult decat atat, poti incerca si unul dintre cele 9 remedii homemade pentru indesirea parului.
In plus, daca obisnuiesti sa-ti tapezi parul pentru un plus de volum, asigura-te ca o faci corect: lucreaza cu sectiuni mici si piaptana in sens opus cresterii firelor de par dintr-o singura miscare, incet si fluid. Nu agresa parul cu miscari scurte si repetitive, vei obtine doar un aspect incalcit si o deteriorare suplimentara a structurii firelor de par.
Ingrijirea parului gros si rebel
Un par bogat este sinonim cu feminitatea si senzualitatea, dar de multe ori el se poate transforma intr-o coama rebela care necesita o ingrijire specifica. Atunci cand parul tau devine neascultator si imposibil de coafat, uleiurile naturale iti vin in ajutor. Fructul de avocado e un ingredient minunat pe care ar trebui sa il incluzi in ritualul tau de ingrijire, deoarece uleiurile lui au o formula similara cu cele secretate in mod natural de pielea noastra. Piseaza jumatate de avocado pana atinge consistenta unui piure si aplica-l pe parul umed, inainte de samponare, apoi lasa-l sa actioneze 30 de minute. Te va ajuta sa mentii elasticitatea parului in timp ce proteinele lui il hranesc in profunzime, contribuind la netezirea cuticulei.
Iar pentru a evita electrizarea lui, foloseste zilnic un balsam leave-in care te ajuta sa imblanzesti suvitele rebele si sa iti mentii parul hidratat. Peria pe care o folosesti joaca un rol mai important decat iti imaginezi, asa ca alege-o cu grija. Periile din metal ar trebui sa apartina deja trecutului, dar poti opta pentru una mai blanda, care nu deterioreaza suprafata firelor de par. Alege o perie din fibre naturale, precum firele de mistret, sau investeste intr-o perie ionica cu efect antistatic.
Ingrijirea parului vopsit sau fragil
Asa cum probabil stii deja, firul de par este in proportie de 88% format din proteine, al caror echilibru este afectat atunci cand parul se rupe usor sau dupa ce a fost supus in repetate randuri tratamentelor chimice. In acest caz, ai nevoie de un aport de proteine pentru a-ti fortifia parul si a-i reda vigoarea naturala. Foloseste un balsam sau o masca de par cu un continut ridicat de proteine pure (keratina, placenta sau colagen), care intaresc foliculii si confera rezistenta parului tau impotriva ruperii. Insa tratamentele naturale rivalizeaza cu succes produsele comerciale, asta ca poti alege sa-ti prepari singura o masca regeneratoare pe baza de ou sau poti alege o alta sursa foarte accesibila de proteine: gelatina. Dizolva cateva foi de gelatina in apa calda si aplica mixtura pe lungimea parului. Clateste si gata!
Intre spalari, poti incerca un alt truc simplu pentru a stimula productia naturala de cheratina: maseaza-ti scalpul cu cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau menta dizolvate in putina apa. Efectul lor vasodilatator stimuleaza fluxul sangvin din vasele capilare, iar in scurt timp vei putea observa o imbunatatire la nivelul structurii firelor de par.
Desi clasificarea de mai sus acopera cele mai comune tipuri de par, anumite persoane pot constata ca parul lor nu se incadreaza intr-o singura categorie. Tipul de par mixt are cel mai adesea radacini uleioase si varfuri deshidratate, dar inainte de a adresa problemele lui specifice, trebuie sa te asiguri ca ii oferi parului tau ingrijirea corecta alegand samponul potrivit. Concentreaza produsele pentru curatarea parului in zona radacinii si acorda atentie suplimentara varfurilor uscate urmand sfaturile noastre pentru prevenirea despicarii lor!


