Tratamentele cu uleiuri din plante - secretul parului sanatos

Tratamentele cu uleiuri din plante - secretul parului sanatos

Roxana Turcitu

Orice femeie ar trebui sa stie ca anumite uleiuri din plante fac minuni pentru podoaba capilara. Dar, pentru a te bucura de efectele pozitive ale uleiurilor, trebuie sa stii ce proprietati au fiecare dintre ele si care sunt cele mai potrivite pentru tipul tau de par si pentru problemele cu care te confrunti. Iata care sunt cele mai cunoscute si mai utile uleiuri si care sunt beneficiile acestora.

Uleiul de masline

  Nu cred ca mai exista vreo femeie care sa nu fie convinsa de beneficiile uleiului de masline in tratamentele de frumusete. Uleiul de masline hraneste, hidrateaza, intareste si ingrijeste firul de par, minimizand matreata si, datorita antioxidantilor pe care ii contine, ajuta in lupta impotriva caderii parului. Nu este de mirare ca a fost folosit, de secole, nu doar in bucatarie, ci si ca ajutor in cosmetica. Uleiul de masline este ideal in cazul parului uscat, dar daca suvitele tale prezinta tendinte de ingrasare, este mai bine sa optezi pentru un tratament cu un ulei diferit.

Uleiul de cocos

Niciun alt ulei nu iti va oferi aceeasi stare de bine precum uleiului de cocos. Pe langa parfumul dulce, uleiul de cocos are proprietati emoliente, ceea ce inseamna ca asigura hidratarea fiecarui fir de par in parte, redand stralucirea si aspectul sanatos. 

 

In plus, este ideal si in cazul in care parul ti se incalceste foarte tare, deoarece, folosit periodic, uleiul de cocos ajuta in tratarea acestei probleme. Este, de asemenea, bogat in vitamina E, adica una dintre cele mai importante elemente in sanatatea parului. Acidul lauric si cel capric prezenti in componenta uleiului de cocos actioneaza ca agenti antibacterieni, fiind esentiali in lupta impotriva caderii parului. Datorita acizilor grasi din componenta sa, uleiul de cocos penetreaza in profunzime pielea capului si previne descuamarea scalpului, reducand matreata.

Uleiul de argan

Uleiul de argan este, de obicei, putin mai scump decat alte tipuri de uleiuri folosite in tratamentele cosmetice, dar merita fiecare banut. 

 

Uleiul de argan contine o concentratie mare de acizi grasi si proteine, ducand la un par mai puternic si cu mai putine varfuri despicate, iar vitamina E, prezenta in acesta, repara parul degradat. Uleiul de argan ofera stralucire si hidratare, fara a-ti lasa parul gras. Are o consistenta mai usoara decat a uleiului de masline, de exemplu, asa ca poate fi folosit si de persoanele al caror par se ingrasa repede.

Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba este o alegere ideala in cazul in care ai nevoie de un tratament „vindecator", deoarece structura moleculara a acestuia este foarte asemanatoare cu cea a sebumului produs de scalp. Din acelasi motiv uleiul de jojoba este si potrivit pentru orice tip de par. Parul foarte degradat, fragil, care se rupe usor si are varfuri despicate raspunde remarcabil la tratamentele cu ulei de jojoba. Un alt avantaj este ca uleiul de jojoba poate fi pastrat chiar si ani de zile in conditii simple de depozitare fara sa rancezeasca.

 

Uleiul de ricin

Uleiul de ricin este cunoscut in special pentru ca ajuta parul sa creasca mai repede si sa devina mai puternic, dar acestea nu sunt singurele roluri ale sale.

Daca parul tau este foarte uscat si fragil, uleiul de ricin ar putea fi cel mai potrivit tratament. Acesta imbraca firul de par, inmuind stratul de cuticule de pe suprafara firului si asigurandu-i hidratarea de care are nevoie in interior. Rezultatul este un par moale, matasos si revitalizat.

Este ideal pentru toate tipurile de par, dar este aproape must-have in cazul parului greu de imblanzit, cu fire rebele si suvite care nu vor sa stea niciodata asa cum le aranjezi. In plus, uleiul de ricin previne iritatiile scalpului asa ca, daca ai pielea capului sensibila, poti apela periodic la uleiul de ricin. 

 

Uleiul de migdale dulci

Foarte popular inca din Antichitate, acest ulei galbui si inodor este tratamentul perfect pentru scalpul uscat, descuamat, iritat, tratand afectiunile care cauzeaza mancarime la nivelul pielii capului. Uleiul de migdale dulci are o textura mai usoara decat cel de masline, dar are aceleasi proprietati lubrifiante si penetreaza in adancime firul de par.

 

Uleiul de migdale are capacitatea de a „sigila", oferindu-ti un par bine hidratat pentru o perioada mare de timp. Este incarcat de nutrienti necesari parului, inmoaie cuticulele firului, ofera luciu si este, de asemenea, util si in lupta impotriva caderii parului, incurajand cresterea acestuia. Este, insa, contraindicat persoanelor alergice la migdale, nuci sau alune, deoarece este posibil sa apara reactii neplacute.

Uleiul din samburi de struguri

Unele persoane evita folosirea tratamentelor cu uleiuri din cauza texturii acestora. Pentru acestea, exista uleiul din seminte de struguri, care are cea mai usoara textura, fiind absorbit cu usurinta de firele de par. Uleiul din samburi de struguri intinereste firul de par, avand proprietati „conservante" si antioxidante. Este folosit mai ales in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii sau ale corpului, dar face minuni si in tratamentele pentru ingrijirea parului.

 

Uleiul de Aloe Vera

Cine nu a auzit macar o data de beneficiile pe care le are Aloe Vera in tratamentele de infrumusetare? Daca pana acum credeai ca aceasta planta este folosita doar in tratamentele pentru piele, afla ca este la fel de folositoare si pentru sanatatea parului. Uleiul din Aloe Vera este diferit de gelul din aceeasi planta. Uleiul este bogat in enzime, vitamine, proteine si minerale necesare sanatatii podoabei capilare.

 

Acesta asigura o stare de sanatate perfecta si pielii capului, stimuland circulatia la nivelul capilarelor si incurajand astfel cresterea parului. In plus, uleiul din Aloe Vera ajuta in tratarea matretii si calmeaza psoriazisul si alte eczeme ce pot aparea la nivelul scalpului.

Uleiul de avocado

Principalul avantaj al uleiului de avocado este acela ca stimuleaza cresterea parului. In plus, acesta hraneste parul si ii reda aspectul moale in cazul in care este uscat si deshidratat. Uleiul de avocado este perfect si pentru parul persoanelor mai in varsta, oferind exact substantele care se pierd odata cu imbatranirea firului de par. Uleiul de avocado este recomandat si in tratarea iritatiilor scalpului si a psoriazisului, avand un continut ridicat de aminoacizi, vitamine A, B, D si E, proteine si acizi grasi. Daca vrei sa incerci uleiul de avocado, tine minte ca acesta se rancezeste destul de repede. Cumpara cantitati mici si pastreaza uleiul in frigider.

Uleiul de susan

 

Uleiul de susan este folosit cel mai des pentru protejarea parului impotriva temperaturilor foarte ridicate. Se foloseste de cele mai multe ori in combinatie cu alte uleiuri. Este ideal atat in perioada verii, oferind un plus de sanatate parului afectat de factorii de mediu, cat si pentru persoanele care folosesc foarte des instrumente de styling pe baza de caldura: foehn, placa de intins parul, ondulator, etc.

Uleiul de susan trebuie pastrat intr-un loc uscat si racoros, in caz contrar rancezindu-se destul de repede.

Uleiul de rozmarin

Uleiul de rozmarin este ideal in stimularea foliculilor de par pentru a incuraja cresterea parului, pentru a preveni caderea acestuia si, de asemenea, pentru a incetini albirea suvitelor.

In plus, ajuta in lupta impotriva matretii, intareste firul de par si ofera stralucire parului. Uleiul de rozmarin contine substante antibacteriene si antimicrobiene si se potriveste tuturor tipurilor de par. Folosit regulat, uleiul de rozmarin ajuta si in regasirea volumului natural al parului.

 

Uleiul de lavanda

Unul dintre cele mai bune uleiuri pe care le poti folosi daca ai parul gras este cel de lavanda. Pe langa aroma relaxanta, uleiul de lavanda diminueaza excesul de sebum, ajutand in reglarea glandelor sebacee de pe scalp. Este util si in prevenirea caderii parului.

 

Uleiul de salvie

Uleiul de salvie este tratamentul perfect pentru cei care vor sa incetineasca procesul de albire al parului. Acest ulei poate schimba nuanta parului, in special a celui care a fost inchis la culoare. Uleiul de salvie este, de asemenea, cunoscut si pentru proprietatile antibacteriene si pentru cele de accelerare a cresterii parului. De cele mai multe ori se foloseste in combinatii cu alte uleiuri.

Poti afla mai multe despre aplicarea tratamentelor cu uleiuri din articolele Cum folosesti tratamentele cu uleiuri calde si Beneficiile masajului capilar.

Tu ai folosit vreun tratament cu uleiuri din plante pana acum?

Parul frumos si stralucitor este la fel de atragator ca o pereche de pantofi rosii.

 Pantofi Dasha - 295 lei

Pantofi Dasha - 295 lei

 Pantofi Dasha - 259 lei

Pantofi Dasha - 259 lei

 

 

 

Articolul urmator
Parfum afrodisiac: ingredientele necesare pentru un miros seducător
Parfum afrodisiac: ingredientele necesare pentru un miros seducător
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (75)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Magdutza94
    16 septembrie 2012 15:03

    foarte interesant o sa incerc si eu..multumesc

    lavinia (anonim)
    18 august 2012 23:11

    am gasit articolul extrem de folositor. va multumesc

    bella (anonim)
    16 august 2012 19:07

    este foarte buna masca de par din ulei de ricin, ulei de masline si galbenus de ou..creste parul mai repede, intareste firul de par si adio varfuri despicate