Injecții antiîmbătrânire: tipuri, riscuri și beneficii

Injecții antiîmbătrânire: tipuri, riscuri și beneficii

Redactor Raluca Margean

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne dorim să ne păstrăm tinerețea și elasticitatea pielii, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, suntem dispuse să încercăm toate soluțiile antiîmbătrânire posibile. Una dintre cele mai utilizate metode de estompare a ridurilor sunt injecțiile antiîmbătrânire.

Acestea sunt extrem de eficiente, îți oferă un aspect mai tineresc în mai puțin de 30 de minute și au efecte care pot dura de la 4 luni până la un an sau chiar mai mult. În plus, aceste injecții antiîmbătrânire nu sunt atât de costisitoare precum faceliftul tradițional.

Injecții antiîmbătrânire: beneficii și riscuri

injecții anti-îmbătrânire_augmentare buze

Injecțiile antiîmbătrânire pot „ridica” obrajii, dau volum buzelor subțiri, remodelează bărbia și maxilarul. De asemenea, conferă pielii un aspect mai sănătos și mai catifelat, rehidratând țesuturile și stimulând producția naturală de colagen.  

Injecțiile antiîmbătrânire se mai folosesc și pentru ridicarea colțurilor gurii, umplerea șanțurilor nazo-labiale și reducerea cearcănelor. Totodată, există soluții injectabile care, pe lângă efectele cunoscute de reîntinerire a pielii, sunt folosite ca tratament împotriva acneei.   

Procedura de injectare este foarte simplă și rapidă, însă prezintă și câteva efecte secundare, precum reacțiile alergice, formarea unor mici denivelări sub piele, care pot fi permanente în unele cazuri, sau pigmentarea albăstruie a pielii, cunoscută sub numele de „efect Tyndall”, ale cărei efecte pot dura până la câteva luni. Totodată, au fost raportate câteva cazuri de orbire, cicatrice sau chiar paralizie facială.

Tipuri de injecții antiîmbătrânire

injecții anti-îmbătrânire_injectare pometi

Injecții cu acid hialuronic. Acestea sunt cele mai răspândite injecții antiîmbătrânire, iar rezultatele sale durează de la câteva luni până la 1-2 ani. Unele cercetări arată că injecțiile repetate pot ajuta la stimularea producției naturale de colagen, iar acest lucru previne formarea ridurilor. Există, de asemenea, unele dovezi că în timp va fi nevoie de mai puține injecții pentru a obține același efect.

Injecții cu substanțe sintetice. Beneficiile acestor injecții constau, în principal, în efectele pe termen lung pe care le au substanțele respective asupra pielii. Iată câteva dintre substanțele sintetice care se regăsesc în astfel de injecții:

  • Colagen provenit de la bovină și microsfere din polimetilmetacrilat (PMMA). Din această categorie face parte produsul Bellafill, care este folosit pentru a îmbunătăți aspectul ridurilor feței (umplerea pungilor de sub ochi, pentru a contura bărbia și obrajii) ,dar și pentru a trata anumite tipuri de cicatrice lăsate de acnee.
  • Calciu hidroxiapatite (CaHA). Această substanță stimulează colagenul natural din organism, permițând pielii să producă mai multă substanță de umplere proprie. Din această categorie face parte produsul Radiesse.
  • Acid hialuronic sintetic care imită acidul hialuronic natural produs de corpul uman. Se folosește în special pentru umplerea ridurilor din jurul gurii, pentru buze și obraji  (de exemplu, Juvederm).
  • Acid lactic sintetic (acid poli-L-lactic). Acesta este un material biodegradabil care stimulează propriul colagen al organismului, permițând țesutului să capete volum în mod treptat (din această categorie face parte produsul Sculptra).

Injecții cu botox. Toxina botulinică paralizează temporar mușchii feței, astfel încât aceștia nu se mai pot contracta. În acest fel, ridurile produse de contracțiile musculare nu se mai pot produce. Tratamentul cu botox este recomandat doar pentru zona ochilor și a frunții. Injectările în zona gurii și a bărbiei pot afecta zâmbetul! Injectarea cu botox durează câteva minute și nu necesită anestezie. Efectele sunt vizibile în 2-4 zile și durează câteva luni (4-6 luni). 

Efectele secundare ale injectării cu botox pot fi umflături sau vânătăi în zona injectată, amorțeală ușoară, dureri de cap, simptome ca de gripă sau greață. Chirurgul trebuie să injecteze în locul exact și în dozajul corect, altfel pot exista efecte adverse extrem de neplăcute, precum efectul de pleoapă căzută, imposibilitatea de a închide ochii, un zâmbet inegal etc.

Injecții cu colagen. Primele substanțe de umplere a ridurilor au fost cele obținute dintr-o formă purificată de colagen extras de la vaci. Deși erau eficiente și confereau un aspect natural pielii, rezultatele acestora nu se mențineau pe termen lung - în doar 30 de zile, efectul de lifting dispărea - și riscul de reacții alergice era crescut. 

De-a lungul timpului s-au creat noi modalități de prelucrare a colagenului, iar în prezent riscul de a prezenta reacții adverse a scăzut considerabil. Noile forme de colagen sintetic sunt mai sigure și mai eficiente pe termen lung. 

injecții anti-îmbătrânire_injectare frunte

Injecții cu substanțe provenite de la același organism. Grăsimea este o astfel de substanță. Mai concret, se prelevă grăsime din propriul corp, din zone precum coapse, fese sau stomac, se tratează și se introduce în zona ridurilor. Ambele proceduri (de prelevare și de injectare) se pot face într-o singură ședință.

Etape suplimentare de purificare a grăsimilor pot fi efectuate în laborator, însă ele sunt de multe ori costisitoare și consumă mult timp. Rezultatele pot fi semipermanente, deși este posibil să ai nevoie de o serie de injecții efectuate într-o perioadă mai mare de timp.

O altă metodă antiîmbătrânire constă în injecțiile cu plasmă, cunoscute sub denumirea de „terapia vampir”. Sângele este extras din braț, este tratat și apoi injectat pe față. Efectele unor astfel de injecții pot dura de la 12 până la 18 luni.

Metode de reducere a riscurilor injecțiilor antiîmbătrânire

injecții anti-îmbătrânire_efecte adverse

Indiferent ce tip de substanță se folosește, efectele secundare pot consta în roșeață, diverse iritații sau chiar vânătăi în zonele injectate. Pentru a reduce riscul acestor reacții adverse, ține cont de următoarele sfaturi:

  • Nu alege produsele cele mai ieftine. Evită să faci compromisuri când e vorba de fața ta și fii foarte atentă când ți se oferă reduceri substanțiale la anumite produse sau tratamente, mult sub prețul standard de pe piață.
  • Injecțiile antiîmbătrânire trebuie să fie făcute de un profesionist, într-o clinică medicală sau în spital și numai cu instrumente sterile. Astfel de injecții nu se fac în centre spa sau hoteluri.
  • Substanțele injectate trebuie obținute din surse de încredere. Ele trebuie să fie aprobate de organe specializate, iar producătorii să fie autorizați. Au fost raportate cazuri în care soluțiile injectabile conțineau ulei de bebeluși, silicon industrial sau alte substanțe care nu au legătură cu cele prezentate mai sus.
  • Pentru a reduce riscul de inflamații, folosește o cremă de protecție solară.

Ține cont însă că tinerețea și elasticitatea pielii se mențin cu o dietă sănătoasă, mult sport și tratamente cosmetice naturale. Dacă totuși vrei să încerci aceste injecții antiîmbătrânire, evită să faci rabat de la calitate! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Micul dejun preferat dezvăluie când îți vei cunoaște sufletul pereche
Incepe quiz
Micul dejun preferat dezvăluie când îți vei cunoaște sufletul pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.