Cand expira cosmeticele: ghid de valabilitate

Cand expira cosmeticele: ghid de valabilitate

Adelina Ion

Cu siguranta noi, femeile, investim destul de multi bani in produsele cosmetice. Vinovata pentru acest lucru este natura feminina, care nu ne lasa sa ne cumparam doar strictul necesar, ci ne indeamna sa ne achizitionam orice ne place, fie ca avem sau nu nevoie de respectivul produs. Pe de alta parte, am invatat sa mizam pe cartea calitatii si sa nu investim in produse ieftine. Totusi, oricat de bun ar fi un produs si oricat de mult ti-ar placea, acesta nu trebuie sa fie pastrat prea mult timp in trusa cu cosmetice. Majoritatea producatorilor trec pe ambalaj termenul de valabilitate al cosmeticelor, iar acesta trebuie respectat intrucat folosirea produselor dupa expirare poate duce la aparitia unor afectiuni ale pielii.

Descopera, in cele ce urmeaza, care este termenul de valabilitate al cosmeticelor si in ce situatii acesta poate fi influentat!

De ce trebuie respectat termenul de valabilitate al cosmeticelor

Exista cel putin doua motive pentru care ar trebui sa nu mai folosim un produs cosmetic dupa data de expirare:

• Dupa deschiderea produsului, bacteriile vor incepe si ele sa se acumuleze in interiorul acestuia, iar cu timpul, iti vor afecta si pielea.

• Cosmeticele nu sunt altceva decat un cocktail de substante chimice care, in timp, dau nastere diverselor reactii. Aceste reactii altereaza calitatea produselor.

Acesti doi factori fac ca, odata ce expira, produsele cosmetice sa devina agresive cu pielea. Apar astfel cosurile, roseata, infectiile, ochii fiind cei mai sensibili la acest tip de agresiune. 

Termenul de valabilitate al cremelor si cosmeticelor lichide

Cremele, sampoanele, balsamurile, gelurile de dus, lotiunile tonice trebuie folosite cu atentie intrucat, spre deosebire de farduri, spre exemplu, acestea nu pot fi sterse, ci intra in piele inca din momentul aplicarii. De aceea este important sa respecti termenul de valabilitate al acestor cosmetice, inscriptionat, de regula, pe recipientele care le contin. Acesta este, de obicei, de un an. Exceptie fac mastile faciale, al caror termen de valabilitate este mult mai scurt, de circa trei luni. Daca totusi remarci faptul ca pielea ta reactioneaza la vreunul dintre produsele enumerate anterior inca inainte ca acesta sa expire, renunta la a-l mai folosi.

Rimelul are un termen de valabilitate destul de scurt, de doar trei luni. Pe periuta rimelului se acumuleaza foarte usor bacterii si alte microorganisme. Acestea sunt transportate pe gene, iar de aici pana la infectia pleoapei nu mai este decat un pas.

Eyelinerul are un termen de valabilitate de sase luni, folosirea lui dupa depasirea acestui termen avand aceleasi consecinte pe care le are si folosirea unui rimel expirat.

Fondurile de ten lichide si anticearcanele sunt produse ambalate in flacoane, acest tip de ambalaj nepermitand bacteriilor sa patrunda atat de usor in interior. Tocmai de aceea termenul lor de valabilitate este putin mai mare, de un an. Fondurile de ten compacte, mai expuse la bacterii decat cele lichide, au durata de valabilitate cuprinsa intre sase luni si un an.

Glossurile sau balsamurile de buze pot fi folosite in conditii de siguranta timp de doi ani de la deschidere. Exceptie fac insa produsele care contin mult pigment, deoarece, in timp, pigmentii se separa de uleiurile din compozitie. Valabilitatea acestora este de doar un an.

Ojele si lacurile de unghii sunt cele mai rezistente produse cosmetice. Ele pot fi folosite timp de doi sau chiar trei ani. Cu toate acestea, exista posibilitatea de a se usca si a deveni inutilizabile inaintea acestei date.

Termenul de valabilitate al cosmeticelor solide

Rujurile, creioanele de ochi sau de buze, pudra, fardurile de obraz si bronzerul au un termen de valabilitate mai indelungat, de circa doi ani. Fardurile de pleoape compacte pot fi folosite in conditii de siguranta chiar si trei ani, in timp ce fardurile de ochi cu textura cremoasa expira intr-un an de zile de la deschidere.

In orice caz, modificarile de miros, culoare sau textura ale cosmeticelor ar trebui sa fie suficiente pentru a ne determina sa renuntam la a le mai folosi.

Termenul de valabilitate al cosmeticelor, influentat de modul de pastrare

Termenul de valabilitate al cosmeticelor poate scadea in conditiile in care nu sunt intretinute corespunzator. Temperatura optima pentru pastrarea lor este de 22-24 grade Celsius. Pe perioada verii, atunci cand temperaturile depasesc cu mult aceasta valoare, evita sa porti in geanta produse cosmetice de foarte buna calitate sau pe cele la care tii foarte mult. In schimb, poti alege variantele mini ale cosmeticelor pe care le porti de obicei in poseta: ruj, pudra, fond de ten, rimel.

Soarele puternic nu este singurul inamic, umiditatea influentand si ea termenul de valabilitate al cosmeticelor. In plus, ai grija sa nu le tii deschise dupa momentul folosirii, pentru ca astfel praful si bacteriile se acumuleaza mult mai usor.

Totodata, daca s-au uscat inainte de expirare, nu incerca sa le prelungesti termenul de valabilitate diluandu-le cu apa sau alcool sau amestecandu-le cu crema. Uscarea lor inaintea datei de expirare este un semn ca nu au fost pastrate corespunzator, deci nu mai au proprietatile initiale si ca atare pot agresa cu usurinta pielea.

Recomandari pentru evitarea contaminarii bacteriene cu produse cosmetice

Pentru a evita contaminarea bacteriana, tine seama de urmatoarele recomandari:

• Spala-te intotdeauna pe maini inainte de a aplica produsele cosmetice.

• Nu le imprumuta niciodata.

• Dezinfecteaza pensulele cu alcool inainte si dupa folosire. Acestea sunt adevarate cuiburi pentru bacterii!

• In cazul in care nu ai mai folosit de multa vreme un produs (fard de pleoape, pudra, ruj), inainte de prima utilizare, elimina stratul de la suprafata cu ajutorul unei dischete de bumbac.

• Introdu creioanele de ochi si cele de buze in ascutitoare inainte de fiecare utilizare, nu atat pentru a le ascuti varfurile, cat pentru a indeparta stratul de la suprafata, care a fost cel mai expus prafului si bacteriilor.

Tu obisnuiesti sa respecti termenul de valabilitate al cosmeticelor sau continui sa le folosesti chiar si dupa depasirea acestuia?

Articolul urmator
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Trend-ul care a scandalizat internetul: seul de vită folosit în rutina zilnică de îngrijire a tenului! Ce spun dermatologii
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.