Păduchi la gene: cum și din ce cauză apar?

Păduchi la gene: cum și din ce cauză apar?

Redactor Raluca Margean

Deși reprezintă un fenomen mai rar întâlnit, păduchii la gene pot apărea mai ales la persoanele care folosesc extensii de gene. Aceste insecte mici se hrănesc cu sângele oamenilor și pot cauza simptome extrem de supărătoare. În plus, păduchii sunt foarte contagioși, fiind ușor de transmis de la o persoană la alta. Uneori păduchii la gene sunt confundați cu diverse afecțiuni medicale, precum eczema sau blefarita. Însă, dacă sunt diagnosticați corect, pot fi îndepărtați ușor cu un tratament adecvat. Află din acest articol cum apar păduchii la gene și ce poți face pentru a scăpa rapid de ei!

Femeie care își pune extensii la gene

Cum apar păduchii la gene?

Un păduchi adult se poate atașa de pielea din jurul genelor. Apoi depune ouă care sunt atașate de firul de păr. Ouăle eclozează după 6-10 zile, iar în decurs de 3 săptămâni devin adulți și depun mai multe ouă. În general, adulții trăiesc o lună, iar în acest timp o femelă depune aproximativ 30 de ouă.

Potrivit unui studiu din 2019 publicat de Institutul Național de Medicină din SUA, păduchii de la gene sunt de fapt păduchi pubieni. Aceștia pot ajunge din zona genitală la ochi prin contact direct cu mâna. Păduchii se agață apoi de pielea pleoapei și se instalează la rădăcina genelor.

O altă modalitate de transmitere a păduchilor este folosirea produselor de igienă (prosop, aplicator de gene sau produse cosmetice pentru zona ochilor) ale unei persoane infestate. Te poți infecta dormind pe perna unei persoane infectate sau folosind așternuturile de pat contaminate.

De asemenea, pleoapele pot fi contaminate cu diverse microorganisme, inclusiv bacterii și păduchi ca urmare a curățării necorespunzătoare a extensiilor de gene.

Simptomele provocate de păduchii la gene

Femeie care se freacă la ochi

Păduchii trăiesc la rădăcina genelor și produc o substanță lipicioasă care ajută ouăle lor să se atașeze de firul de păr. Prezența păduchilor la gene duce la mâncărimi intense, în special în timpul nopții, când aceste insecte sunt mai active.

Alte simptome ale păduchilor la gene includ:

  • Căderea și rărirea genelor
  • Roșeața ochilor
  • Lipirea genelor una de cealaltă
  • Lăcrimare excesivă
  • Senzația că genele sunt mai groase
  • Apariția unor pete maronii sau negre la baza genelor

Ouăle de păduchi sunt translucizi și au o formă ovală, fiind ușor de confundat cu crusta de la blefarita seboreică. De asemenea, aspectul genelor infestate cu păduchi sunt asemănătoare cu eczema pleoapelor sau conjunctivita bacteriană, virală sau alergică. Din aceste motive, păduchii la gene sunt deseori diagnosticați greșit.

Păduchi la gene: metode de tratare

În primul rând este esențial să găsești sursa infestării și s-o elimini. După aceea, este important să îndepărtezi fizic păduchii de la gene, inclusiv ouăle. Se poate face acest lucru cu niște pensete foarte fine.

Femeie cu extensii la gene

Alte metode de tratament includ:

  • Aplicarea unui tip de vaselină specială. Există o anumită vaselină oftalmică disponibilă doar pe bază de rețetă care se aplică în strat gros pe pleoapă, de 2-4 ori pe zi, timp de 10 zile. Unguentul acoperă păduchii și ouăle lor și îi sufocă. Pleoapele trebuie curățate temeinic în fiecare dimineață. Când păduchii sunt morți, aceștia pot fi îndepărtați cu grijă cu o pensetă.
  • Administrarea unui antibiotic care sufocă păduchii. Dacă este cazul, medicul poate recomanda și un antibiotic local. 
  • Administrarea de loțiuni în zona pubiană. Deoarece păduchii la gene sunt pubieni, cel mai probabil va fi nevoie și de aplicarea de loțiuni și șampoane în zona pubiană. Uneori aceste loțiuni pot fi applicate și pe pleoape, dar numai sub îngrijirea unui medic.
  • Spălarea lenjeriei. Toate hainele, lenjeria de pat, prosoapele și alte articole care ar putea fi contaminate trebuie spălate înainte de tratament. Pentru acest lucru, se utilizează apă fierbinte (cel puțin 54 de grade Celsius) și detergent, apoi se usucă articolele la căldură mare în uscător timp de cel puțin 20 de minute.
  • Îmbrăcămintea care nu poate fi spălată poate fi curățată uscat. Dacă, din anumite motive, nu poți spăla hainele și lenjeria conform instrucțiunilor de mai sus, le poți sigila în pungi de plastic etanșe timp de două săptămâni. Se consideră că în acest timp păduchii și ouăle lor mor.
  • Remediu naturist. Unele persoane spun că aplicarea de ulei de arbore de ceai pe zona afectată poate fi de folos pentru a scăpa de păduchii la gene. De asemenea, mai poate fi folosit un unguent cu oxid de mercur, însă doar la recomandarea medicului. 

Trebuie să fii foarte precaută și să nu folosești singură orice produs chimice sau șampon preparat comercial. Acestea pot provoca iritații sau leziuni ale ochiului, dacă nu sunt administrate corect. Este esențial să te prezinți la medicul oftalmolog pentru aplicarea unui tratament adecvat.

Dacă nu ai scăpat de păduchii la gene după metodele de mai sus, medicul poate prescrie un medicament antiparazitar local sau oral care va ucide păduchii. În cel mai rău caz, poate fi nevoie de tăierea genelor, însă acesta este un tratament mai extrem și mai puțin frecvent.

Cum previi apariția păduchilor la gene?

Cel mai bun mod de a preveni apariția păduchilor la gene este să eviți păduchii pubieni. Acest lucru înseamnă să ai o igienă sanitară corespunzătoare, să nu-ți atingi fața făr să te speli bine pe mâini, să eviți contactul direct cu o persoană infestată și să nu împarți cu aceasta îmbrăcăminte, obiecte personale sau patul.

De asemenea, este esențial să-ți cureți foarte bine extensiile de gene înainte să le aplici la ochi. Acest lucru reduce riscul apariției oricărui tip de bacterii sau microorganisme, inclusiv păduchi.

Așadar, păduchii la genele false îți pot crea o mulțime de neplăceri. Dacă ai o senzație puternică de mâncărime și prezinți simptomele prezentate în acest articol, este esențial să te prezinți la medicul oftalmolog pentru o investigație detaliată.

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.